Nie zapomnij o jednym, zanim włożysz do marynaty. Karkówka będzie mięciutka i soczysta
Grill bez karkówki? Niemożliwe. Właśnie to mięso najczęściej przygotowujemy na ruszcie. Jest niemal tak popularne jak kiełbasa, ale jednak przygotowuje się je już trudniej. Wystarczy chwila nieuwagi, a plasterki mięsa będą twarde, gumowate, przesuszone, a ich smak ulotni się wraz z dymem. Podpowiadamy, jak do tego nie dopuścić.
20.04.2024 | aktual.: 20.04.2024 16:48
Karkówki nie powinno się ot tak, wrzucać na rozgrzany ruszt. To mięso wymaga, by poświęcić chwilę na wstępną obróbkę. W przypadku karkówki marynowanie sprawdza się doskonale i nie raz o tym pisaliśmy. Jednak zanim mięso trafi do marynaty można zrobić jeszcze coś. Ten trik zapewni mu wyjątkową kruchość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprytny trik przy grillowaniu karkówki
O co może chodzić? Po prostu o solankę. Ostatnio częściej o niej pisaliśmy w kontekście ogórków małosolnych, ale świetnie sprawdza się także do mięsa. Solanka przedłuża świeżość mięsa i jednocześnie dodaje mu smaku. Metoda ta znana jest od wieków i kiedyś była jednym z najpopularniejszych sposobów konserwacji mięsa. Teraz jest trochę zapomniana, ale w sezonie grillowym warto sobie o niej przypomnieć.
Odpowiednie proporcje
Solanka sprawi, że karkówka nie tylko będzie o wiele smaczniejsza, ale i bardziej krucha. To też pozwoli, by trzymać ją znacznie krócej w marynacie. A przygotowanie samej solanki, jak zawsze jest banalnie proste. Trzeba tylko trzymać się proporcji. Potrzebne będzie 20 g soli na litr wody. Karkówka powinna moczyć się w niej przez minimum 12 godzin, ale można też zostawić ją w solance na całą dobę.
Na koniec marynata
Po wyjęciu mięsa z solanki, włóż je do marynaty. Plasterki powinny być nią dobrze przykryte, by równomiernie chłonąć przyprawy. Jakich najlepiej użyć do wieprzowiny? Na pewno papryki, kolendry, oregano, tymianku, bazylii, majeranku, rozmarynu. Sprawdzą się też zioła prowansalskie. Bazą marynaty powinien być olej z dodatkiem miodu i musztardy.
Przepis na karkówkę z grilla z solanki
Składniki:
- kg karkówki wieprzowej
Solanka:
- 20 g soli
- 1 litr wody
Marynata:
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- ulubione przyprawy
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Solankę wystudź i włóż do niej pokrojone kawałki karkówki (powinny być jednakowej grubości). Przykryj garnek i odstaw do lodówki na minimum 12, a najlepiej 24 godziny.
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Mięso wyjmij z solanki, opłucz, osusz i pokryj dokładnie marynatą. Wystarczy marynować je kilka godzin w lodówce.
- Karkówkę wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Grilluj ją na rozgrzanym żarze z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.