Dietetyk kliniczny pokazuje, jak wybrać dobrego łososia. Mało kto zdaje sobie sprawę z kluczowej różnicy

Atlantycki, pacyficzny, dziki, hodowlany... nie wiesz, po jakiego łososia sięgać? Dietetyk kliniczny zaleca, by podczas wyboru ryby zwracać uwagę na jeden szczegół.

Dietetyk podpowiada, po jakiego łososia sięgaćDietetyk podpowiada, po jakiego łososia sięgać
Źródło zdjęć: © (Instagram: Bartek Szemraj (screenshot), Pixabay)

- Jeśli kupujesz łososia, koniecznie zwracaj uwagę na metodę produkcji lub metodę połowu. To tak naprawdę dotyczy każdego gatunku ryb - przekazuje Bartek Szemraj, dietetyk kliniczny i trener personalny, który dzieli się wiedzą w mediach społecznościowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Jak kupić dobrego łososia w sklepie? Dietetyk zaleca zwracać uwagę na jeden szczegół

Dietetyk Bartek Szemraj zwraca uwagę, by podczas zakupów wybierać łososia, który został złowiony, a nie wyhodowany. Informację na ten temat można znaleźć na etykiecie produktu, pod warunkiem że kupujemy rybę porcjowaną i pakowaną. Za przykład podał dwie ryby ze sklepowej półki: łososia atlantyckiego i łososia pacyficznego. W przypadku pierwszego przy metodzie produkcji widniał napis "wyhodowany", a drugiego - "złowiony". Co to dla nas oznacza?

- W praktyce oznacza to to, że jeden łosoś został wyhodowany, a drugi złowiony na dziko. I ten, który został złowiony na dziko, żył sobie dziko w morzu, więc głęboko wierzę w to, że jest lepszym wyborem niż ten, który został wyhodowany, bo tak na dobrą sprawę nie wiemy, czym był karmiony - wyjaśnia dietetyk.

Czym różni się łosoś dziki od hodowlanego?

Różnice pomiędzy łososiem dzikim a hodowlanym nie kończą się jednak miejscu połowów. To także składniki odżywcze, które trafiają do naszego organizmu, a wśród nich niezwykle ważne kwasy omega-3. Łosoś dziki jest dużo bardziej w nie zasobny, ponadto ma więcej witaminy D, a także wapnia, cynku, żelaza, potasu oraz sodu.

Warto dodać, że dziki łosoś żywi się naturalnym pokarmem, który występuje w jego środowisku. Z kolei łososie hodowlane są karmione specjalną paszą przygotowaną przez hodowców. Niestety do takiej paszy często dodawane są antybiotyki, które mają na celu zapobieganie infekcjom i chorobom, na które ryby w hodowli są podatne.

Dietetyk podpowiada, jak wybrać dobrego łososia
Ryba © Pixabay

Jak odróżnić łososia dzikiego od hodowlanego?

Łosoś dziki charakteryzuje się ciemniejszym odcieniem, który może przybierać nawet barwę pomarańczową. Łosoś hodowlany ma mięso o bladoróżowym kolorze, a także zawiera znacznie więcej tłuszczu niż jego dziki odpowiednik.

Jednak kolor mięsa to niejedyny aspekt, na który powinniśmy zwrócić uwagę. Równie ważne są certyfikaty, które potwierdzają pochodzenie ryby. Łosoś złowiony w oceanach posiada certyfikat MSC, natomiast ten pochodzący z hodowli - certyfikat ASC. Te znaki dają nam pewność, że ryby, które kupujemy, pochodzą z odpowiedzialnych hodowli lub zrównoważonych połowów.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów