Odbija ci się rybą? Ten objaw może świadczyć o jednym
Odbijanie się rybą dotyczy najczęściej osób suplementujących kwasy omega-3. I o ile nie ma wątpliwości co do korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem tych kwasów tłuszczowych, o tyle problem może pojawić się, kiedy z tą suplementacją po prostu przesadzamy.
25.12.2023 19:20
Kwasy omega-3 są niezbędnym elementem diety. Naukowcy udowodnili, że kwasy te mogą obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać ryzyko chorób serca i zwalczać stany zapalne. Dlaczego więc w wielu przypadkach wysiłki związane z regularnym spożywaniem omega-3 są "nagradzane" utrzymującym się smakiem ryby w ustach, a także odbijaniem się rybą czy olejem?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odbijanie się rybą. Co może oznaczać?
Smak ryby w ustach, odbijanie się rybą może wskazywać na słabej jakości preparat lub przedawkowanie kwasów omega-3. Nie są to jednak poważne objawy świadczące o problemie zdrowotnym i nie powinny być przesłanką do wstrzymania suplementacji.
Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na ilość i jakość spożywanego produktu. W rzeczywistości do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzeba niewiele kwasów omega-3, dlatego też upewnij się, czy spożywasz odpowiednią ilość suplementu. Zalecana dawka dzienna kwasów omega-3 to 250 mg, choć nie jest to twardą wytyczną.
Wybór odpowiedniego suplementu o wysokiej jakości może pomóc zminimalizować odbijanie się rybą i zapewnić jak najwięcej korzyści. Oto kilka wskazówek dotyczących zakupu wysokiej jakości suplementu oleju rybnego:
- poszukaj suplementu zawierającego w swoim składzie przeciwutleniacz, taki jak witamina E,
- sięgaj po suplementy z powłoką dojelitową,
- zawsze przyjmuj suplementy wraz z posiłkiem,
- jeśli zażywasz dwie kapsułki, podziel dawkę na jedną kapsułkę rano i jedną kapsułkę wieczorem,
- kapsułki żelowe warto wcześniej włożyć do zamrażalki,
- dbaj o nawodnienie organizmu.
Kwasy omega-3 w pożywieniu
Organizm ludzki sam nie jest w stanie zsyntetyzować wystarczającej ilości kwasów OMEGA 3, dlatego musimy dostarczać je w odpowiedniej diecie. Istnieje kilka produktów spożywczych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, ale najpopularniejsze to tłuste ryby, orzechy włoskie, siemię lniane, wodorosty, nasiona chia.
Ogólnie rzecz biorąc, kwasy omega-3 wspomagają zdrowy metabolizm i odporność, jednocześnie przyczyniając się do poprawy funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Widoczne korzyści mogą obejmować wsparcie dla zdrowych włosów i skóry, a także wzroku. Omega-3 są często spożywane w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.