Odbija ci się rybą? Ten objaw może świadczyć o jednym

Odbijanie się rybą dotyczy najczęściej osób suplementujących kwasy omega-3. I o ile nie ma wątpliwości co do korzyści zdrowotnych związanych ze spożywaniem tych kwasów tłuszczowych, o tyle problem może pojawić się, kiedy z tą suplementacją po prostu przesadzamy.

Co może oznaczać odbijanie się rybą?Co może oznaczać odbijanie się rybą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kwasy omega-3 są niezbędnym elementem diety. Naukowcy udowodnili, że kwasy te mogą obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać ryzyko chorób serca i zwalczać stany zapalne. Dlaczego więc w wielu przypadkach wysiłki związane z regularnym spożywaniem omega-3 są "nagradzane" utrzymującym się smakiem ryby w ustach, a także odbijaniem się rybą czy olejem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Odbijanie się rybą. Co może oznaczać?

Smak ryby w ustach, odbijanie się rybą może wskazywać na słabej jakości preparat lub przedawkowanie kwasów omega-3. Nie są to jednak poważne objawy świadczące o problemie zdrowotnym i nie powinny być przesłanką do wstrzymania suplementacji.

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na ilość i jakość spożywanego produktu. W rzeczywistości do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzeba niewiele kwasów omega-3, dlatego też upewnij się, czy spożywasz odpowiednią ilość suplementu. Zalecana dawka dzienna kwasów omega-3 to 250 mg, choć nie jest to twardą wytyczną.

Wybór odpowiedniego suplementu o wysokiej jakości może pomóc zminimalizować odbijanie się rybą i zapewnić jak najwięcej korzyści. Oto kilka wskazówek dotyczących zakupu wysokiej jakości suplementu oleju rybnego:

  • poszukaj suplementu zawierającego w swoim składzie przeciwutleniacz, taki jak witamina E,
  • sięgaj po suplementy z powłoką dojelitową,
  • zawsze przyjmuj suplementy wraz z posiłkiem,
  • jeśli zażywasz dwie kapsułki, podziel dawkę na jedną kapsułkę rano i jedną kapsułkę wieczorem,
  • kapsułki żelowe warto wcześniej włożyć do zamrażalki,
  • dbaj o nawodnienie organizmu.
Po suplementy sięgaj z rozwagą
Po suplementy sięgaj z rozwagą © Pixabay

Kwasy omega-3 w pożywieniu

Organizm ludzki sam nie jest w stanie zsyntetyzować wystarczającej ilości kwasów OMEGA 3, dlatego musimy dostarczać je w odpowiedniej diecie. Istnieje kilka produktów spożywczych zawierających kwasy tłuszczowe omega-3, ale najpopularniejsze to tłuste ryby, orzechy włoskie, siemię lniane, wodorosty, nasiona chia.

Ogólnie rzecz biorąc, kwasy omega-3 wspomagają zdrowy metabolizm i odporność, jednocześnie przyczyniając się do poprawy funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Widoczne korzyści mogą obejmować wsparcie dla zdrowych włosów i skóry, a także wzroku. Omega-3 są często spożywane w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy