Krzywisz się na myśl o łykaniu tranu? Babcia ma znacznie lepszy pomysł na wzmocnienie

Sekret długowieczności nie leży jedynie w genach, ale również tym, co na co dzień jemy. Pewien produkt spożywczy może sprawić, że kondycja naszych organizmów ulegnie znacznej poprawie; z powodzeniem zastąpi tran, a przy odrobinie chęci przygotujesz z niego coś pysznego. Koniecznie się dowiedz i wpisz ten produkt do swojego jadłospisu, a nie pożałujesz.

Ten produkt zastąpi tran. Dodaj go do jadłospisu, a nie pożałujeszTen produkt zastąpi tran. Dodaj go do jadłospisu, a nie pożałujesz
Źródło zdjęć: © canva.com

To, jak się odżywiamy, ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia, wyglądu i psychiki. Nasze nawyki żywieniowe są ważniejsze, niż mogłoby się wydawać. Wyrwanie się spod uroku fast foodów, przetworzonego mięsa i słodyczy to sprawa warta naszego zaangażowania. A jednak jest coś jeszcze: regularne dokładnie do jadłospisu ultrazdrowych dodatków. Tran? Doskonały wybór. Można też postawić na inny produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Tran, ale nie tylko

Wszystko, co jemy, ma na nasz organizm konkretny wpływ. Spożywane codziennie przetworzone mięso znacząco wpływa na zagrożenie wystąpienia chorób takich jak cukrzyca typu 2, Alzheimer, Parkinson, rak jelita grubego czy udar mózgu. Natomiast kilka mililitrów tranu dziennie wykazuje działanie wprost odwrotne — chroni przed udarem, nowotworami i podwyższonym cholesterolem.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że nie każdy przepada za tranem. To dlatego dobrze jest znać patent na jego zastąpienie. O co może chodzić? Oto sposób mojej babci: wątróbka z dorsza. Proste, łatwe, tanie i niezwykle, do bólu wręcz skuteczne. Oto wszystko, co zyskamy, jedząc ten produkt.

Wątróbka z dorsza pozytywnie wpływa na kondycję organizmu
Wątróbka z dorsza pozytywnie wpływa na kondycję organizmu © Canva.com

Wątróbka z dorsza dla zdrowia

Na początek wyjaśnijmy jedną rzecz: nawet jeśli nie słyszałeś wcześniej o wątróbce z dorsza, to nie oznacza to, że jest to produkt trudno dostępny. Wręcz przeciwnie. Dostaniesz go nie tylko w każdym sklepie rybnym, ale również w dyskontach i supermarketach. Oczywiście nie zawsze, ale pojawia się tam częściej, niż myślisz.

Wątróbka z dorsza to doskonały dodatek do sałatek, sosów i makaronów. W internecie na pewno nie zabraknie ci inspiracji, dlatego nie kłopocz się tym na zapas. Przejdźmy do zdrowotnych konkretów, bo jest ich sporo. W wątróbce z tej zdrowej ryby znajdziemy bogactwo witamin — przede wszystkim A, C, D, E i tych z grupy B. To również minerały — m.in. żelazo, fosfor, potas, cynk, magnez, wapń. Nie da się nie wspomnieć też o zdrowych kwasach tłuszczowych omega-3. Jak więc wątróbka z dorsza wpływa na kondycję organizmu?

  • Wzmacnia odporność, dlatego warto jeść ją jesienią i zimą.
  • Zapobiega chorobom związanym ze starością, na przykład Alzheimerowi.
  • Wykazuje pozytywny wpływ na kości i centralny układ nerwowy.
  • Wspiera pracę serca, przeciwdziała zawałowi, udarowi czy miażdżycy.
  • Poprawia wzrok.

I wiele, wiele innych!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy