Chcesz mieć niski cukier po przebudzeniu? Nie jedz takiej kolacji

Kolacja powinna być lekka, w końcu za kilka godzin idziemy spać i chcemy, by nasz sen był dobry oraz spokojny. Niektórzy jednak jedzą produkty, których powinniśmy wtedy unikać, szczególnie jeśli mamy cukrzycę.

ObrazekFreepik
Paulina Hermann

Kolacja to bardzo ważny posiłek. Nie jedz wtedy tych produktów

Przetworzone mięso

Jeśli jesteśmy cukrzykami, pod żadnym pozorem na kolacje nie powinniśmy jeść tych produktów. Zawiera wiele niezdrowych dodatków, jak nadmierne ilości soli oraz związki chemiczne, które naturalnie nie występują w żadnej kiełbasie. Do tego są bardzo tłuste. Lepiej wybrać jajka na twardo, kurczaka, indyka lub chude ryby.

Obrazek
Wysoko przetworzone mięso (Pixabay)

Wysokotłuszczowe dania mięsne

Karkówka, boczek, żeberka i skrzydełka smażone lub z pieca nie są dobrym wyborem - właśnie ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczy. Jeśli macie ochotę na mięso, powinniście wybrać na przykład pieczoną pierś z kurczaka lub indyka.

Pełnotłuste produkty mleczne

Kolejnymi produktami, które powinniśmy unikać podczas kolacji są sery żółte lub pleśniowe. Zawierają bowiem bardzo dużo tłuszczów nasyconych, które są szkodliwe dla naszego organizmu. Przyczyniają się też do otyłości. Możemy je zastąpić ricottą, mozzarellą lub twarożkiem.

Frytki i inne dania smażone na głębokim tłuszczu

Są źródłem tłuszczów nasyconych oraz ogromnych ilości kalorii. Sięganie po takie przekąski skończy się otyłością i chorobami układu krążenia.

Produkty z "białych" węglowodanów

Kolacja to niesamowicie ważny posiłek, dlatego powinna być zdrowa. Jeśli cierpicie na cukrzycę, musicie szerokim łukiem omijać białe pieczywo, ryże i makarony. Powstały one bowiem z rafinowanych zbóż i zawierają tylko węglowodany i są przyczyną pojawienia się nadprogramowych kilogramów oraz skoków cukru. Mało tego, mogą podwyższyć poziom złego cholesterolu. Lepszym wyborem będzie pieczywo pełnoziarniste, komosa ryżowa lub brązowy ryż.

Słodycze i napoje gazowane

Tego punktu nie trzeba jakoś bardzo komentować. Cukry proste są szczególnie szkodliwe dla cukrzyków. Osoby zdrowe również powinni je znacznie ograniczyć. Na kolację najlepiej zjeść jakieś warzywa lub owoce

Obrazek
Kolacja nie powinna zawierać słodyczy (pixabay)

.

Pakowane przekąski

Do tych produktów dodaje się tony cukrów i soli. Ciasteczka wyprodukowane są z rafinowanej mąki pszennej, które nie ma w sobie ani grama błonnika oraz tłuszczów trans, które są szczególnie dla nas szkodliwe. Oprócz tego zawierają mnóstwo konserwantów, barwników oraz sztucznych aromatów. O cukrach prostych chyba nie musimy za wiele pisać.

Produkty z tłuszczami trans

Ciasteczka, ciastka, krakersy, chipsy, pizza i fast foody są przepyszne, prawda? Nic dziwnego, skoro składają się z uzależniającego cukru i tłuszczów trans. Jeśli macie myśl o sięgnięciu po tego typu przekąski, skierujcie je na produkty, które są bogate w kwasy omega-3, jak na przykład ryby, orzechy lub awokado.

Alkohol

Kolacja bardzo często kojarzy nam się z alkoholem. Jeśli zmagamy się z cukrzycą, raczej powinniśmy go unikać lub pić w bardzo małych ilościach. Lepiej wybrać na przykład colę zero z rumem i zrezygnować ze słodkiego wina.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku