"Nidy nie jedz takiego jajka". Dietetyk ostrzega

Jajko dostarcza nam wielu składników odżywczych i powinno znaleźć się w naszej diecie. Nie powinniśmy jednak przesadzać z ilością i zwracać uwagę na sposób przygotowania. Przy smażeniu popełniamy często ogromny błąd.

ObrazekJajko sadzone to dobry wybór, jeśli nie popełniamy błędów (unplash, instagram.com/bartekszemraj)
Paulina Hermann

Bartek Szemraj jest dietetykiem, który publikuje posty na swoim profilu na Instagramie. Wyjaśnia tam najróżniejsze kwestie związane z żywieniem. Ostatnio na tapet wziął temat przygotowywania jajek. Jakie były jego wnioski i porady?

Jajko co do zasady jest zdrowe, ale musimy uważać na jego obróbkę

- Nigdy nie jedz w ten sposób jajek! - grzmi dietetyk na początku filmiku. O co chodzi? W domach często smażymy je, przygotowując tak zwane jajka sadzone. Samo danie nie jest jeszcze takie złe. Bartek Szemraj zwraca raczej uwagę na inny aspekt. Nie powinniśmy przerzucać dania na drugą stronę.

- W tym momencie żółtko pod wpływem temperatury straci wartości odżywcze — tłumaczy ekspert. Dodaje też, że krótkie smażenie nie spowoduje jednak zbyt dużego spustoszenia. Gorzej, gdy jajko postanowimy bardziej przypiec. Im mniej produkt przebywa na patelni, tym lepiej. Dietetyk poleca przygotować wersję z płynnym żółtkiem i ściętym jajkiem.

Internauci mają też swoje pomysły. Nie wszyscy zgadzają się z postem

Użytkownicy Instagrama podzielili się swoim pomysłami. Niektórzy wspominali o tym, że przykrywają patelnię podczas smażenia.

"Nie przekładam, ale nakrywam pokrywką i (białko) się ścina, ale żółtko jest lejące" - napisała jedna komentująca. Inny internauta dodał:

"To jest sztuka zrobić jajko z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Raczej przykrywam i smażę na małym ogniu lub w tosterze (czystym i natłuszczonym)".

Część osób wyraziła opinię na temat płynnego żółtka. Nie wszyscy lubią taką konsystencję, a niektórzy się jej nawet brzydzą.

"Niestety nie znoszę jajek z płynnym żółtkiem, więc u mnie nawet jajecznica jest puchata, ale grudkowata, a smażone jajka zbite zawsze" - głosi jeden z komentarzy.

Obrazek
Zbyt długo smażone jajko traci wartości odżywcze
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟