Kupuję zamiast piersi z kurczaka i robię gulasz. Mięso rozpływa się w ustach
Z gulaszem najczęściej kojarzy się wieprzowina, w lżejszej wersji piersi z kurczaka. Ja stawiam jednak na zupełnie inne mięso, które dodaje całej potrawie soczystości. Wiele osób przechodzi obok niego obojętnie podczas zakupów, ale pora to zmienić.
19.04.2024 11:20
Mięso z udek z kurczaka to świetna baza do gulaszu. Danie jest soczyste, pełne smaku i przy tym banalnie proste do przygotowania. Duszenie mięsa trwa krótko, więc i czas przygotowania nie jest zbyt długi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulasz z udek z kurczaka
Bazą jest mięso z udek, które można dostać już oddzielone od kości. Wystarczy pokroić je, podsmażyć z warzywami i gotowe. Ja najczęściej dodaję kolorową paprykę, ale można dorzucić także pokrojoną w kostkę cukinię czy też pieczarki.
Taki gulasz można podać z plackami ziemniaczanymi. Dobrze smakuje również po odgrzaniu - często gotuję go na dwa dni.
Składniki:
- 800 g mięsa z udek z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 400 g pomidorów krojonych w puszce,
- 400 ml bulionu drobiowego.
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso z udek z kurczaka pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a paprykę w paski.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę przez około 5 minut, aż zmięknie i zacznie się rumienić.
- Dodaj paprykę i czosnek i podsmaż przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj mięso z kurczaka i smaż przez około 5 minut, aż się zarumieni.
- Wlej pomidory pokrojone w kostkę z sokiem, bulion drobiowy, słodką paprykę, mieloną paprykę chili, , oregano, sól i pieprz.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Gulasz z udek kurczaka podaj z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tutaj zarówno ryż, ziemniaki, jak i kasza. Możesz sięgnąć również po kluski śląskie, kopytka lub gnocchi. Smacznego!