Wystarczy łyżka dziennie. Pomoże ci zrzucić nadprogramowe kilogramy

Czy warto włączyć ocet jabłkowy do diety? Zdaniem lekarza jest to nawet konieczne. Ma on wiele właściwości, dzięki którym poprawimy stan swojego zdrowia.

ObrazekOcet jabłkowy i jego właściwości, fot. Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Ocet jabłkowy powinien być przede wszystkim naturalny. Najlepiej, jeśli przygotujemy go samodzielnie. Możemy też kupić taki ocet w sklepie ze zdrową żywnością. Warto wprowadzić go do swojej codziennej diety, gdyż wspomoże działanie organizmu. Musimy jednak pamiętać o tym, by pić go po rozcieńczeniu z wodą, najlepiej kilkanaście minut przed posiłkiem.

Pij codziennie ocet jabłkowy. Lekarz wyjaśnia, dlaczego warto go spożywać

Produkt ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych i może nam pomóc w przypadku wielu dolegliwości. Jego wpływ na zdrowie wynika z tego, że zawarte są w nim polifenole i kwasy. Jest też składnikiem substancji konserwujących żywność. Kiedy powinniśmy zacząć po niego sięgać? W nagraniu na YouTube dr Marek Skoczylas omawia wszystkie wskazania.

Cukrzyca typu 2

Poprawia wrażliwość na insulinę. Najlepiej jest pić rozcieńczony ocet bezpośrednio przed posiłkiem, dzięki czemu obniżymy poziom glukozy we krwi. Jest jednak ważna uwaga. W tym przypadku z octem musimy obchodzić się odpowiednio.

- Część z nich (cukrzyków) może cierpieć na tak zwaną gastroparezę, czyli zaburzenie motoryczne żołądka polegające na jego opóźnionym opróżnianiu - mówi dr Marek Skoczylas.

Dodaje, że zbyt częste stosowanie octu jabłkowego może wywołać hipoglikemię.

Zespół policystycznych jajników (PCOS)

Jednym z objawów tego schorzenia jest insulinooporność. Ocet jabłkowy w tym przypadku będzie miał zbawienny wpływ. Z pewnego badania wynika, że u kobiet, które stosowały ten produkt, zmniejszyła się insulinooporność. Ponadto poprawił się sam cykl menstruacyjny, doszło nawet do owulacji.

Wysoki cholesterol

Codzienne spożywanie rozcieńczonego składnika obniża poziom cholesterolu i prowadzi do jego normalizacji. Ocet ma też pozytywny wpływ na poziom trójglicerydów.

Nadciśnienie

- Naukowcy ustalili, że po 8 tygodniach stosowania dwóch łyżek octu jabłkowego u otyłych Japończyków odnotowano spadek ich ciśnienia rozkurczowego - tłumaczy lekarz.

Okazuje się, że ten spadek utrzymywał się nawet przez 3 miesiące po zakończeniu kuracji.

Antyoksydant

Ocet jabłkowy zawiera mnóstwo polifenoli, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami. Ponadto chroni nas przed różnymi toksynami. Ocet wspomaga trawienie (przyspiesza i poprawia poziom przemiany materii) i wchłanianie pokarmów.

Obrazek
Ocet jabłkowy (Pxhere)

Odchudzanie

Ocet jabłkowy pomoże także zrzucić zbędne kilogramy. Kwaśna ciecz zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu się nie objadamy. To sprawi, że zaczniemy stosować się do naszego deficytu kalorycznego i schudniemy.

Trawienie

Ocet jabłkowy poprawia przemianę materii. Zwiększa kwasowość w żołądku, dzięki czemu obniża się pH. Wyższa jest także aktywność enzymów trawiennych.

Obrzęki skóry i żylaki

W walce z tymi problemami pomagają okłady z octu. Jest jedno "ale". Nie możemy stosować tego składnika, jeśli się skaleczyliśmy lub gdzieś otarliśmy.

Naturalny ocet stosuje się także przy wielu dolegliwościach skórnych. Pozytywnie wpływa między innymi na stan bariery ochronnej. Obniża pH skóry, dzięki czemu substancję możemy stosować w leczeniu AZS. Zanim posmarujemy się octem, musimy go rozcieńczyć (1-2 łyżeczki na 100 ml).

Nie wszyscy mogą po niego sięgać

Ocet jabłkowy ma również kilka działań niepożądanych, są to:

  • zgaga,
  • nudności,
  • uszkodzenie szkliwa zębów (przy zbyt małym rozcieńczeniu).

Cieczy tej nie można pić w kilku przypadkach. Unikać go powinny osoby cierpiące na gastroparezę, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz inne schorzenia związane z układem krążenia. Ostrożność powinniśmy zachować, gdy stosujemy leki moczopędne lub przeczyszczające.

Jeśli chcemy zacząć kurację, powinniśmy zaczynać od małych dawek - łyżkę octu rozpuścić w pół szklanki wody. Nie możemy też przesadzić z ilością i częstotliwością, inaczej będziemy odczuwać nieprzyjemne skutki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki