Wystarczy łyżka dziennie. Pomoże ci zrzucić nadprogramowe kilogramy

Czy warto włączyć ocet jabłkowy do diety? Zdaniem lekarza jest to nawet konieczne. Ma on wiele właściwości, dzięki którym poprawimy stan swojego zdrowia.

ObrazekOcet jabłkowy i jego właściwości, fot. Adobe Stock, YouTube
Paulina Hermann

Ocet jabłkowy powinien być przede wszystkim naturalny. Najlepiej, jeśli przygotujemy go samodzielnie. Możemy też kupić taki ocet w sklepie ze zdrową żywnością. Warto wprowadzić go do swojej codziennej diety, gdyż wspomoże działanie organizmu. Musimy jednak pamiętać o tym, by pić go po rozcieńczeniu z wodą, najlepiej kilkanaście minut przed posiłkiem.

Pij codziennie ocet jabłkowy. Lekarz wyjaśnia, dlaczego warto go spożywać

Produkt ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych i może nam pomóc w przypadku wielu dolegliwości. Jego wpływ na zdrowie wynika z tego, że zawarte są w nim polifenole i kwasy. Jest też składnikiem substancji konserwujących żywność. Kiedy powinniśmy zacząć po niego sięgać? W nagraniu na YouTube dr Marek Skoczylas omawia wszystkie wskazania.

Cukrzyca typu 2

Poprawia wrażliwość na insulinę. Najlepiej jest pić rozcieńczony ocet bezpośrednio przed posiłkiem, dzięki czemu obniżymy poziom glukozy we krwi. Jest jednak ważna uwaga. W tym przypadku z octem musimy obchodzić się odpowiednio.

- Część z nich (cukrzyków) może cierpieć na tak zwaną gastroparezę, czyli zaburzenie motoryczne żołądka polegające na jego opóźnionym opróżnianiu - mówi dr Marek Skoczylas.

Dodaje, że zbyt częste stosowanie octu jabłkowego może wywołać hipoglikemię.

Zespół policystycznych jajników (PCOS)

Jednym z objawów tego schorzenia jest insulinooporność. Ocet jabłkowy w tym przypadku będzie miał zbawienny wpływ. Z pewnego badania wynika, że u kobiet, które stosowały ten produkt, zmniejszyła się insulinooporność. Ponadto poprawił się sam cykl menstruacyjny, doszło nawet do owulacji.

Wysoki cholesterol

Codzienne spożywanie rozcieńczonego składnika obniża poziom cholesterolu i prowadzi do jego normalizacji. Ocet ma też pozytywny wpływ na poziom trójglicerydów.

Nadciśnienie

- Naukowcy ustalili, że po 8 tygodniach stosowania dwóch łyżek octu jabłkowego u otyłych Japończyków odnotowano spadek ich ciśnienia rozkurczowego - tłumaczy lekarz.

Okazuje się, że ten spadek utrzymywał się nawet przez 3 miesiące po zakończeniu kuracji.

Antyoksydant

Ocet jabłkowy zawiera mnóstwo polifenoli, które dzielnie walczą z wolnymi rodnikami. Ponadto chroni nas przed różnymi toksynami. Ocet wspomaga trawienie (przyspiesza i poprawia poziom przemiany materii) i wchłanianie pokarmów.

Obrazek
Ocet jabłkowy (Pxhere)

Odchudzanie

Ocet jabłkowy pomoże także zrzucić zbędne kilogramy. Kwaśna ciecz zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu się nie objadamy. To sprawi, że zaczniemy stosować się do naszego deficytu kalorycznego i schudniemy.

Trawienie

Ocet jabłkowy poprawia przemianę materii. Zwiększa kwasowość w żołądku, dzięki czemu obniża się pH. Wyższa jest także aktywność enzymów trawiennych.

Obrzęki skóry i żylaki

W walce z tymi problemami pomagają okłady z octu. Jest jedno "ale". Nie możemy stosować tego składnika, jeśli się skaleczyliśmy lub gdzieś otarliśmy.

Naturalny ocet stosuje się także przy wielu dolegliwościach skórnych. Pozytywnie wpływa między innymi na stan bariery ochronnej. Obniża pH skóry, dzięki czemu substancję możemy stosować w leczeniu AZS. Zanim posmarujemy się octem, musimy go rozcieńczyć (1-2 łyżeczki na 100 ml).

Nie wszyscy mogą po niego sięgać

Ocet jabłkowy ma również kilka działań niepożądanych, są to:

  • zgaga,
  • nudności,
  • uszkodzenie szkliwa zębów (przy zbyt małym rozcieńczeniu).

Cieczy tej nie można pić w kilku przypadkach. Unikać go powinny osoby cierpiące na gastroparezę, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz inne schorzenia związane z układem krążenia. Ostrożność powinniśmy zachować, gdy stosujemy leki moczopędne lub przeczyszczające.

Jeśli chcemy zacząć kurację, powinniśmy zaczynać od małych dawek - łyżkę octu rozpuścić w pół szklanki wody. Nie możemy też przesadzić z ilością i częstotliwością, inaczej będziemy odczuwać nieprzyjemne skutki.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby