PoradyPolacy jedzą na kilogramy, bo jest tania i łatwo dostępna. Najbardziej toksyczna ryba

Polacy jedzą na kilogramy, bo jest tania i łatwo dostępna. Najbardziej toksyczna ryba

Tilapia to ryba, która od lat budzi wiele kontrowersji. Często słyszy się o jej szkodliwości, sztucznym stymulowaniu wzrostu hormonami, hodowli w brudnej wodzie i zanieczyszczeniu metalami ciężkimi. Czy te doniesienia są prawdziwe? Czy jedzenie tilapii jest rzeczywiście niebezpieczne?

Polacy jedzą na kilogramy, bo jest tania i łatwo dostępna. Najbardziej toksyczna ryba
Polacy jedzą na kilogramy, bo jest tania i łatwo dostępna. Najbardziej toksyczna ryba
Źródło zdjęć: © Getty Images | Debora Rodrigues

25.04.2024 | aktual.: 25.04.2024 13:58

Tilapia, choć ceniona za łatwą dostępność i stosunkowo niską cenę, budzi coraz większe kontrowersje w kontekście jej bezpieczeństwa zdrowotnego. Czy rzeczywiście powinniśmy obawiać się jedzenia tej popularnej ryby? Sprawdźmy, co kryje się za fasadą powszechnej dostępności tilapii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tilapia - nie jeden gatunek, a cały rodzaj ryb

Warto zacząć od tego, że "tilapia" to nie nazwa jednego konkretnego gatunku, a cały rodzaj ryb słodkowodnych z rodziny pielęgnicowatych (Cichlidae). Hodowanych jest ich kilkadziesiąt gatunków, a dwa z nich - tilapia czerwona i srebrna - są najbardziej popularne w Polsce.

Dlaczego tilapia bywa toksyczna?

Problemy z jakością tilapii wiążą się z warunkami hodowli. W wielu krajach, takich jak Wietnam, Chiny, Indonezja czy Honduras, ryby te hodowane są w zatłoczonych basenach z zanieczyszczoną wodą. Brak odpowiednich kontroli sanitarnych i stosowanie sztucznych hormonów wzrostu może prowadzić do nagromadzenia się w mięsie tilapii szkodliwych substancji, takich jak metale ciężkie (np. ołów) czy bakterie.

Tilapia z supermarketu a tilapia z hodowli ekologicznej

Rzeczywiście, wiele negatywnych opinii o tilapia dotyczy ryb hodowanych w niesprzyjających warunkach, na masową skalę, w zanieczyszczonej wodzie. Takie ryby, importowane m.in. z Azji, mogą zawierać szkodliwe substancje, takie jak metale ciężkie, pestycydy czy antybiotyki.

Istnieje jednak alternatywa! Można kupić tilapię z hodowli ekologicznej, zrównoważonej, prowadzonej z zachowaniem najwyższych standardów. W Polsce działa wiele takich hodowli, oferujących ryby świeże, o wysokiej jakości.

Jak rozpoznać tilapię z dobrego źródła?

  • Nigdy nie kupuj tilapii mrożonej sprowadzanej z Azji (Wietnam, Chiny, Indonezja, Honduras).
  • Wybieraj tilapię z certyfikowanych hodowli ekologicznych.
  • Kupuj tilapię świeżą, w postaci całych ryb patroszonych lub filetów.
  • Zwracaj uwagę na pochodzenie - najlepiej, jeśli ryba pochodzi z polskiej hodowli.

Kupując polską tilapię z certyfikowanej hodowli, masz pewność, że spożywasz produkt zdrowy i bezpieczny. Nie daj się skusić niskim cenom mrożonej tilapii z Azji. Wybierz jakość i jedz tilapię bez obaw!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie