Pij ten sok codziennie. Efekty zobaczysz bardzo szybko

Kosztuje grosze, jest łatwo dostępny, ale w naszej diecie pojawia się sporadycznie. To jedno z najbardziej niedocenianych warzyw, mimo że jego właściwości zdrowotne są imponujące.

Dlaczego warto regularnie pić sok z buraka?Dlaczego warto regularnie pić sok z buraka?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Burak jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Sok wyciśnięty z tego czerwonego warzywa ma potencjał, by zastąpić zawartość niejednej domowej apteczki. Jeśli zdecydujecie się na regularne picie tego czerwonego napoju, przekonacie się na własnej skórze, jak wiele korzyści zdrowotnych może przynieść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto z truskawkami. Przepis na lekki i efektowny deser

Właściwości zdrowotne soku z buraka

Sok z buraka to doskonałe źródło żelaza i kwasu foliowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale to nie wszystko - w skład soku z buraka wchodzą również takie składniki, jak magnez, potas, cynk i wapń, które są niezbędne dla zdrowia naszych kości i mięśni.

Dodatkowo sok z buraka zawiera mnóstwo witamin: A, C, E, K oraz te z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego i odpornościowego. Sok z buraka jest także bogatym źródłem dobroczynnych kwasów organicznych, takich jak kwas cytrynowy, jabłkowy czy szczawianowy, które pomagają w trawieniu i detoksykacji organizmu. Zawiera też błonnik, istotny dla prawidłowej pracy jelit.

Sok z buraka wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu
Sok z buraka wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu © Pixabay

Na co pomaga picie soku z buraka?

Mieszanka wszystkich tych składników w jednej szklance tworzy prawdziwą bombę zdrowotną, która pomaga zwalczyć wiele problemów zdrowotnych. Regularne picie soku z buraków pomoże w walce z anemią (dzięki zawartości żelaza), wzmocni odporność, poprawi kondycję skóry i włosów, a także złagodzi stany zapalne.

Co jeszcze? Sok z buraka to doskonały środek łagodzący kaszel, przyspieszający metabolizm, a także poprawiający koncentrację oraz trawienie. Warto dodać, że dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a przez to, że jest źródłem magnezu, korzystnie wpływa na jakość snu.

Czy można codziennie pić sok z buraka?

Sok z buraka można pić codziennie, zarówno rano, jak i wieczorem. Warto poprzestać na jednej szklance napoju - taka ilość wystarczy, by zastąpić jedną z pięciu dawek owoców i warzyw. 200 ml soku z buraka pozwoli czerpać z korzyści zdrowotnych warzywa garściami. Co istotne, najlepiej jest sięgać po sok świeżo wyciskany, ponieważ w innym wypadku wartości odżywcze napoju będą niższe.

Wiele osób zaleca, by odstawić świeżo wyciśnięty sok z buraka na ok. 30 minut. Wbrew krążącej opinii świeży sok nie jest trucizną, a odstawienie go na jakiś czas po wyciśnięciu jest opcjonalnie. Dzięki temu napój po prostu odgazuje się.

Kto nie powinien pić soku z buraków?

Pomimo wielu korzyści zdrowotnych sok z buraków, jak każdy inny produkt, nie jest odpowiedni dla wszystkich. Ze względu na zawartość szczawianów nie powinny go pić osoby cierpiące na dnę moczanową oraz kamicę nerkową. Kolejną grupą osób, które powinny unikać soku z buraków, są pacjenci chorujący na reumatyzm oraz osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej