Kroję to warzywo w plasterki i podaję zamiast chipsów. Nikt już nie prosi o niezdrowe przekąski

Chrupiące, słone, pełne smaku, idealne na długi wieczór filmowy. Możesz jeść je bezkarnie, bowiem przekąska ma niewielkie kalorii. Poznaj przepis na chipsy z… buraka.

Chipsy z buraka.Chipsy z buraka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jenifoto

Odwieczny towarzysz imprezy i długich seansów filmowych. Słone, chrupiące, pełne smaku. Nie da się skończyć na jednym. Mowa o chipsach, jednej z najpopularniejszych słonych przekąsek. Wyjaśniamy, jak przygotować zdrowszą, ale równie smaczną wersję chipsów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Chipsy, czyli najpopularniejsza słona przekąska

Chipsy przyrządza się z ziemniaków, które smaży się na głębokim tłuszczu. Na próżno szukać tu wartościowych substancji odżywczych. Ta przekąska ma za to mnóstwo kalorii.

W 100 g chipsów znajduje się ponad 500 kcal. W składzie znajdziemy też mnóstwo konserwantów, przypraw oraz soli, która powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie. Nie wspominając już o przetworzonym tłuszczu, który jest głównym składnikiem odżywczym tej przekąski.

Trzeba jednak przyznać, że to chrupanie jest uzależniające. Czym wiec można zastąpić klasyczne chipsy? Zdrowymi chipsami z… buraka. Może i brzmi to dziwnie, ale wierz nam na słowo, chipsy z buraka w niczym nie ustępują klasycznym chipsom.

Burak to bogactwo wielu cennych składników, takich jak witamina A, E, C czy żelazo. To warzywo ma naprawdę niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego też doskonale nadaje się na wieczorną przekąskę.

Chipsy z buraka — przepis

Składniki:

  • 5 dużych buraków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz lub inne, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C., grzanie góra-dół.
  2. Buraki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Możesz pomóc sobie mandoliną. Postaraj się kroić tak cienko, jak tylko potrafisz. Dzięki temu po upieczeniu będą przyjemnie chrupkie.
  3. Pokrojone plasterki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj je oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami.
  4. Wstaw blachę do piekarnika i piecz warzywa przez godzinę.

Porady:

  1. Chipsy stają się chrupkie po wystudzeniu.
  2. Masz ochotę nieco zaszaleć? Przygotuj dip jogurtowy, ziołowy lub czosnkowy. Każdy z sosów doskonale komponuje się z burakiem.
  3. Taka przekąska nada się na zdrowe, drugie śniadanie. Dzieci ją pokochają.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem