PrzepisPrzekąskiKroję to warzywo w plasterki i podaję zamiast chipsów. Nikt już nie prosi o niezdrowe przekąski

Kroję to warzywo w plasterki i podaję zamiast chipsów. Nikt już nie prosi o niezdrowe przekąski

Chipsy z buraka.
Chipsy z buraka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jenifoto
24.02.2024 13:23, aktualizacja: 24.02.2024 14:04

Chrupiące, słone, pełne smaku, idealne na długi wieczór filmowy. Możesz jeść je bezkarnie, bowiem przekąska ma niewielkie kalorii. Poznaj przepis na chipsy z… buraka.

Odwieczny towarzysz imprezy i długich seansów filmowych. Słone, chrupiące, pełne smaku. Nie da się skończyć na jednym. Mowa o chipsach, jednej z najpopularniejszych słonych przekąsek. Wyjaśniamy, jak przygotować zdrowszą, ale równie smaczną wersję chipsów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chipsy, czyli najpopularniejsza słona przekąska

Chipsy przyrządza się z ziemniaków, które smaży się na głębokim tłuszczu. Na próżno szukać tu wartościowych substancji odżywczych. Ta przekąska ma za to mnóstwo kalorii.

W 100 g chipsów znajduje się ponad 500 kcal. W składzie znajdziemy też mnóstwo konserwantów, przypraw oraz soli, która powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie. Nie wspominając już o przetworzonym tłuszczu, który jest głównym składnikiem odżywczym tej przekąski.

Trzeba jednak przyznać, że to chrupanie jest uzależniające. Czym wiec można zastąpić klasyczne chipsy? Zdrowymi chipsami z… buraka. Może i brzmi to dziwnie, ale wierz nam na słowo, chipsy z buraka w niczym nie ustępują klasycznym chipsom.

Burak to bogactwo wielu cennych składników, takich jak witamina A, E, C czy żelazo. To warzywo ma naprawdę niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego też doskonale nadaje się na wieczorną przekąskę.

Chipsy z buraka — przepis

Składniki:

  • 5 dużych buraków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz lub inne, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C., grzanie góra-dół.
  2. Buraki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Możesz pomóc sobie mandoliną. Postaraj się kroić tak cienko, jak tylko potrafisz. Dzięki temu po upieczeniu będą przyjemnie chrupkie.
  3. Pokrojone plasterki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj je oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami.
  4. Wstaw blachę do piekarnika i piecz warzywa przez godzinę.

Porady:

  1. Chipsy stają się chrupkie po wystudzeniu.
  2. Masz ochotę nieco zaszaleć? Przygotuj dip jogurtowy, ziołowy lub czosnkowy. Każdy z sosów doskonale komponuje się z burakiem.
  3. Taka przekąska nada się na zdrowe, drugie śniadanie. Dzieci ją pokochają.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także