Kroję to warzywo w plasterki i podaję zamiast chipsów. Nikt już nie prosi o niezdrowe przekąski
Chrupiące, słone, pełne smaku, idealne na długi wieczór filmowy. Możesz jeść je bezkarnie, bowiem przekąska ma niewielkie kalorii. Poznaj przepis na chipsy z… buraka.
24.02.2024 | aktual.: 24.02.2024 14:04
Odwieczny towarzysz imprezy i długich seansów filmowych. Słone, chrupiące, pełne smaku. Nie da się skończyć na jednym. Mowa o chipsach, jednej z najpopularniejszych słonych przekąsek. Wyjaśniamy, jak przygotować zdrowszą, ale równie smaczną wersję chipsów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chipsy, czyli najpopularniejsza słona przekąska
Chipsy przyrządza się z ziemniaków, które smaży się na głębokim tłuszczu. Na próżno szukać tu wartościowych substancji odżywczych. Ta przekąska ma za to mnóstwo kalorii.
W 100 g chipsów znajduje się ponad 500 kcal. W składzie znajdziemy też mnóstwo konserwantów, przypraw oraz soli, która powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie. Nie wspominając już o przetworzonym tłuszczu, który jest głównym składnikiem odżywczym tej przekąski.
Trzeba jednak przyznać, że to chrupanie jest uzależniające. Czym wiec można zastąpić klasyczne chipsy? Zdrowymi chipsami z… buraka. Może i brzmi to dziwnie, ale wierz nam na słowo, chipsy z buraka w niczym nie ustępują klasycznym chipsom.
Burak to bogactwo wielu cennych składników, takich jak witamina A, E, C czy żelazo. To warzywo ma naprawdę niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego też doskonale nadaje się na wieczorną przekąskę.
Chipsy z buraka — przepis
Składniki:
- 5 dużych buraków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz lub inne, ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st.C., grzanie góra-dół.
- Buraki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Możesz pomóc sobie mandoliną. Postaraj się kroić tak cienko, jak tylko potrafisz. Dzięki temu po upieczeniu będą przyjemnie chrupkie.
- Pokrojone plasterki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj je oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz warzywa przez godzinę.
Porady:
- Chipsy stają się chrupkie po wystudzeniu.
- Masz ochotę nieco zaszaleć? Przygotuj dip jogurtowy, ziołowy lub czosnkowy. Każdy z sosów doskonale komponuje się z burakiem.
- Taka przekąska nada się na zdrowe, drugie śniadanie. Dzieci ją pokochają.