Kroję to warzywo w plasterki i podaję zamiast chipsów. Nikt już nie prosi o niezdrowe przekąski

Chrupiące, słone, pełne smaku, idealne na długi wieczór filmowy. Możesz jeść je bezkarnie, bowiem przekąska ma niewielkie kalorii. Poznaj przepis na chipsy z… buraka.

Kroję to warzywo w plasterki i podaję zamiast chipsów. Nikt już nie prosi o niezdrowe przekąskiChipsy z buraka.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jenifoto
SKOMENTUJ

Odwieczny towarzysz imprezy i długich seansów filmowych. Słone, chrupiące, pełne smaku. Nie da się skończyć na jednym. Mowa o chipsach, jednej z najpopularniejszych słonych przekąsek. Wyjaśniamy, jak przygotować zdrowszą, ale równie smaczną wersję chipsów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Chipsy, czyli najpopularniejsza słona przekąska

Chipsy przyrządza się z ziemniaków, które smaży się na głębokim tłuszczu. Na próżno szukać tu wartościowych substancji odżywczych. Ta przekąska ma za to mnóstwo kalorii.

W 100 g chipsów znajduje się ponad 500 kcal. W składzie znajdziemy też mnóstwo konserwantów, przypraw oraz soli, która powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie. Nie wspominając już o przetworzonym tłuszczu, który jest głównym składnikiem odżywczym tej przekąski.

Trzeba jednak przyznać, że to chrupanie jest uzależniające. Czym wiec można zastąpić klasyczne chipsy? Zdrowymi chipsami z… buraka. Może i brzmi to dziwnie, ale wierz nam na słowo, chipsy z buraka w niczym nie ustępują klasycznym chipsom.

Burak to bogactwo wielu cennych składników, takich jak witamina A, E, C czy żelazo. To warzywo ma naprawdę niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego też doskonale nadaje się na wieczorną przekąskę.

Chipsy z buraka — przepis

Składniki:

  • 5 dużych buraków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz lub inne, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C., grzanie góra-dół.
  2. Buraki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Możesz pomóc sobie mandoliną. Postaraj się kroić tak cienko, jak tylko potrafisz. Dzięki temu po upieczeniu będą przyjemnie chrupkie.
  3. Pokrojone plasterki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj je oliwą z oliwek i posyp ulubionymi przyprawami.
  4. Wstaw blachę do piekarnika i piecz warzywa przez godzinę.

Porady:

  1. Chipsy stają się chrupkie po wystudzeniu.
  2. Masz ochotę nieco zaszaleć? Przygotuj dip jogurtowy, ziołowy lub czosnkowy. Każdy z sosów doskonale komponuje się z burakiem.
  3. Taka przekąska nada się na zdrowe, drugie śniadanie. Dzieci ją pokochają.

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę