Są wręcz naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz radzi, których owoców teraz unikać

W sezonie jesienno-zimowym tęsknimy za smakiem świeżych truskawek, malin, śliwek czy rabarbaru. Choć można kupić je w markecie, trudno uznać je za smaczne czy jakkolwiek wartościowe, co potwierdza sama Ewa Wachowicz. Jakie owoce warto jeść zimą? Wyjaśniamy.

Ewa Wachowicz ostrzega przed niektórymi owocamiEwa Wachowicz ostrzega przed niektórymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | RABEYAAKTER

Wiosna i lato obfitują w pyszne owoce i warzywa, czego nie można powiedzieć o zimie. Nie zapominajmy jednak, że stanowią one podstawę naszej diety. Jak włączyć je do swojej diety? Ewa Wachowicz wyjaśniła, po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać zimą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ewa Wachowicz przestrzega: niektóre owoce zimą są "naszpikowane chemią".

Wielu z nas może myśleć, że zima to idealny czas na spożywanie popularnych, rodzimych owoców, takich jak gruszki, śliwki czy czereśnie (nawet te mrożone). Zdaniem Ewy Wachowicz, o tej porze roku te owoce są importowane z innych krajów i poddawane zaawansowanej obróbce chemicznej, która przedłuża ich świeżość, zatem kupowanie ich zimą to nie najlepszy pomysł.

Cytrusy i egzotyczne owoce to znacznie lepsze rozwiązanie. W okresie zimowym zdecydowanie postaw na owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. To źródło witaminy C oraz cennych antyoksydantów, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia. Nie żałuj sobie egzotycznych owoców, takich jak pomelo czy kaki — to właśnie teraz są najsmaczniejsze, a co za tym idzie, odżywcze.

Zima a warzywa — które są najsmaczniejsze?

A co z warzywami? Ewa Wachowicz wskazuje, że w tym wypadku warto postawić na sezonowość. Zimą sięgaj po warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki ćwikłowe czy seler. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale także wzmacnia wzrok. Burak to prawdziwa skarbnica cennych minerałów, takich jak żelazo czy magnez.

O tej porze roku potrzebujemy ich nieco więcej niż zwykle. Z kolei seler to doskonały zamiennik soli. Warto jeść go jak najczęściej, bowiem to niepozorne warzywo obniża ciśnienie krwi i wspiera układ krwionośny. Jak wykorzystać go w codziennej dietce? Przygotuj surówkę z przepisu Ewy Wachowicz, a przekonasz się do selera.

Surówka z selera wg. Ewy Wachowicz — przepis

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 winne jabłko (np. gala, jonagold),
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

  1. Seler umyj, obierz z zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Polej go sokiem z cytryny i oprósz solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do selera wraz z żurawiną i śmietaną. Połącz wszystkie składniki i ciesz się zdrowym posiłkiem. Na zdrowie!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯