Są wręcz naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz radzi, których owoców teraz unikać

W sezonie jesienno-zimowym tęsknimy za smakiem świeżych truskawek, malin, śliwek czy rabarbaru. Choć można kupić je w markecie, trudno uznać je za smaczne czy jakkolwiek wartościowe, co potwierdza sama Ewa Wachowicz. Jakie owoce warto jeść zimą? Wyjaśniamy.

Ewa Wachowicz ostrzega przed niektórymi owocamiEwa Wachowicz ostrzega przed niektórymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | RABEYAAKTER

Wiosna i lato obfitują w pyszne owoce i warzywa, czego nie można powiedzieć o zimie. Nie zapominajmy jednak, że stanowią one podstawę naszej diety. Jak włączyć je do swojej diety? Ewa Wachowicz wyjaśniła, po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać zimą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ewa Wachowicz przestrzega: niektóre owoce zimą są "naszpikowane chemią".

Wielu z nas może myśleć, że zima to idealny czas na spożywanie popularnych, rodzimych owoców, takich jak gruszki, śliwki czy czereśnie (nawet te mrożone). Zdaniem Ewy Wachowicz, o tej porze roku te owoce są importowane z innych krajów i poddawane zaawansowanej obróbce chemicznej, która przedłuża ich świeżość, zatem kupowanie ich zimą to nie najlepszy pomysł.

Cytrusy i egzotyczne owoce to znacznie lepsze rozwiązanie. W okresie zimowym zdecydowanie postaw na owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. To źródło witaminy C oraz cennych antyoksydantów, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia. Nie żałuj sobie egzotycznych owoców, takich jak pomelo czy kaki — to właśnie teraz są najsmaczniejsze, a co za tym idzie, odżywcze.

Zima a warzywa — które są najsmaczniejsze?

A co z warzywami? Ewa Wachowicz wskazuje, że w tym wypadku warto postawić na sezonowość. Zimą sięgaj po warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki ćwikłowe czy seler. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale także wzmacnia wzrok. Burak to prawdziwa skarbnica cennych minerałów, takich jak żelazo czy magnez.

O tej porze roku potrzebujemy ich nieco więcej niż zwykle. Z kolei seler to doskonały zamiennik soli. Warto jeść go jak najczęściej, bowiem to niepozorne warzywo obniża ciśnienie krwi i wspiera układ krwionośny. Jak wykorzystać go w codziennej dietce? Przygotuj surówkę z przepisu Ewy Wachowicz, a przekonasz się do selera.

Surówka z selera wg. Ewy Wachowicz — przepis

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 winne jabłko (np. gala, jonagold),
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

  1. Seler umyj, obierz z zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Polej go sokiem z cytryny i oprósz solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do selera wraz z żurawiną i śmietaną. Połącz wszystkie składniki i ciesz się zdrowym posiłkiem. Na zdrowie!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe