Są wręcz naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz radzi, których owoców teraz unikać

W sezonie jesienno-zimowym tęsknimy za smakiem świeżych truskawek, malin, śliwek czy rabarbaru. Choć można kupić je w markecie, trudno uznać je za smaczne czy jakkolwiek wartościowe, co potwierdza sama Ewa Wachowicz. Jakie owoce warto jeść zimą? Wyjaśniamy.

Ewa Wachowicz ostrzega przed niektórymi owocamiEwa Wachowicz ostrzega przed niektórymi owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | RABEYAAKTER

Wiosna i lato obfitują w pyszne owoce i warzywa, czego nie można powiedzieć o zimie. Nie zapominajmy jednak, że stanowią one podstawę naszej diety. Jak włączyć je do swojej diety? Ewa Wachowicz wyjaśniła, po jakie owoce i warzywa powinniśmy sięgać zimą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ewa Wachowicz przestrzega: niektóre owoce zimą są "naszpikowane chemią".

Wielu z nas może myśleć, że zima to idealny czas na spożywanie popularnych, rodzimych owoców, takich jak gruszki, śliwki czy czereśnie (nawet te mrożone). Zdaniem Ewy Wachowicz, o tej porze roku te owoce są importowane z innych krajów i poddawane zaawansowanej obróbce chemicznej, która przedłuża ich świeżość, zatem kupowanie ich zimą to nie najlepszy pomysł.

Cytrusy i egzotyczne owoce to znacznie lepsze rozwiązanie. W okresie zimowym zdecydowanie postaw na owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. To źródło witaminy C oraz cennych antyoksydantów, które wspierają odporność i spowalniają procesy starzenia. Nie żałuj sobie egzotycznych owoców, takich jak pomelo czy kaki — to właśnie teraz są najsmaczniejsze, a co za tym idzie, odżywcze.

Zima a warzywa — które są najsmaczniejsze?

A co z warzywami? Ewa Wachowicz wskazuje, że w tym wypadku warto postawić na sezonowość. Zimą sięgaj po warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki ćwikłowe czy seler. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale także wzmacnia wzrok. Burak to prawdziwa skarbnica cennych minerałów, takich jak żelazo czy magnez.

O tej porze roku potrzebujemy ich nieco więcej niż zwykle. Z kolei seler to doskonały zamiennik soli. Warto jeść go jak najczęściej, bowiem to niepozorne warzywo obniża ciśnienie krwi i wspiera układ krwionośny. Jak wykorzystać go w codziennej dietce? Przygotuj surówkę z przepisu Ewy Wachowicz, a przekonasz się do selera.

Surówka z selera wg. Ewy Wachowicz — przepis

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 winne jabłko (np. gala, jonagold),
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

  1. Seler umyj, obierz z zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Polej go sokiem z cytryny i oprósz solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do selera wraz z żurawiną i śmietaną. Połącz wszystkie składniki i ciesz się zdrowym posiłkiem. Na zdrowie!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu