PrzepisZupyTa zupa działa rewelacyjnie na trawienie. Kiedyś w każdym domu co tydzień, a dziś zapomniana

Ta zupa działa rewelacyjnie na trawienie. Kiedyś w każdym domu co tydzień, a dziś zapomniana

Zupa ogórkowa w białej miseczce
Zupa ogórkowa w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

14.02.2024 18:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Niegdyś jadaliśmy ją niemal co tydzień, dziś ląduje na naszych stołach znacznie rzadziej, a szkoda, bowiem wywar fantastycznie wpływa na nasze trawienie. Jak przygotować dobrą ogórkową? Podpowiadamy.

Polskie kiszonki są znane na całym świecie. Choć kiszenie towarzyszy nam od zarania dziejów, jesteśmy jednym z niewielu krajów, w których spożywa się produkty tego typu tak często. Nie traktujemy ich jak przekąsek, a wykorzystujemy je do przygotowania pełnowartościowych dań. Jednym z nich jest zupa ogórkowa. Jeszcze kilkanaście lat temu jadaliśmy ją przynajmniej raz w tygodniu. Czas to zmienić. Poznaj prosty przepis na aromatyczną zupę ogórkową, która zachwyci domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobrą ogórkową?

Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej, jednak przygotowuje się ją także na Litwie i w Rosji, gdzie znana jest jako razsolnik. Jak sama nazwa wskazuje, zupa bazuje na ogórkach kiszonych. Ogórki kiszone gotuje się w rosole, a pod koniec gotowania dodaje się ziemniaki i odrobinę śmietany. Taka zupa jest niezwykle pożywna, ale też i zdrowa.

Ogórki kiszone to źródło wielu cennych substancji odżywczych, takich jak witamina C, witamina A, witaminy z grupy B, potas, magnez czy mangan. Spożywane regularne, wzmacniają odporność, wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i trawiennego, a także spowalniają starzenie się organizmu, bowiem obfitują w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.

Wszystkie te substancje przenikają do zupy. Warto jeść ją jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to tak często łapiemy infekcje. Jak przygotować dobrą ogórkową? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że zastosujesz jeden trik, a całkowicie zmienisz smak wywaru. Przed wrzuceniem ogórków do wywaru, podsmaż je na maśle. W ten sposób pozbędziesz się namiaru kwasu i wydobędziesz z ogórków to, co najlepsze.

Zupa ogórkowa — najlepszy przepis

Składniki:

  • 700 g mięsa z kurczaka lub indyka,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula lub por,
  • 1,2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml kremówki,
  • opcjonalnie: koperek.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij duży garnek i umieść w nim mięso. Pietruszkę, seler, marchewkę i cebulę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Dorzuć liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  2. Po godzinie umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w niewielką kostkę, a następnie umieść je w garnku, zalej wodą i gotuj aż do miękkości.
  3. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, wyciągnij je z zupy. Marchewkę pokrój w dużą kostkę i odłóż ją do miski, zaś mięso porwij na małe kawałki.
  4. W międzyczasie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki podsmaż na maśle przez 5 minut.
  5. Podsmażone ogórki dodaj do rosołu i gotuj ją jeszcze przez 10 minut.
  6. Pod koniec gotowania wymieszaj łyżkę wazową zupy ze śmietanką. Po wymieszaniu dodaj ją do zupy i doprowadź całość do wrzenia.
  7. Na samym końcu dorzuć marchewkę, mięso i ugotowane ziemniaki. Podawaj z pieczywem i odrobiną posiekanego koperku.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także