PrzepisZupyTa zupa działa rewelacyjnie na trawienie. Kiedyś w każdym domu co tydzień, a dziś zapomniana

Ta zupa działa rewelacyjnie na trawienie. Kiedyś w każdym domu co tydzień, a dziś zapomniana

Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Niegdyś jadaliśmy ją niemal co tydzień, dziś ląduje na naszych stołach znacznie rzadziej, a szkoda, bowiem wywar fantastycznie wpływa na nasze trawienie. Jak przygotować dobrą ogórkową? Podpowiadamy.

Zupa ogórkowa w białej miseczce
Zupa ogórkowa w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

14.02.2024 18:38

Polskie kiszonki są znane na całym świecie. Choć kiszenie towarzyszy nam od zarania dziejów, jesteśmy jednym z niewielu krajów, w których spożywa się produkty tego typu tak często. Nie traktujemy ich jak przekąsek, a wykorzystujemy je do przygotowania pełnowartościowych dań. Jednym z nich jest zupa ogórkowa. Jeszcze kilkanaście lat temu jadaliśmy ją przynajmniej raz w tygodniu. Czas to zmienić. Poznaj prosty przepis na aromatyczną zupę ogórkową, która zachwyci domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobrą ogórkową?

Zupa ogórkowa wywodzi się z kuchni polskiej, jednak przygotowuje się ją także na Litwie i w Rosji, gdzie znana jest jako razsolnik. Jak sama nazwa wskazuje, zupa bazuje na ogórkach kiszonych. Ogórki kiszone gotuje się w rosole, a pod koniec gotowania dodaje się ziemniaki i odrobinę śmietany. Taka zupa jest niezwykle pożywna, ale też i zdrowa.

Ogórki kiszone to źródło wielu cennych substancji odżywczych, takich jak witamina C, witamina A, witaminy z grupy B, potas, magnez czy mangan. Spożywane regularne, wzmacniają odporność, wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i trawiennego, a także spowalniają starzenie się organizmu, bowiem obfitują w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.

Wszystkie te substancje przenikają do zupy. Warto jeść ją jak najczęściej, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to tak często łapiemy infekcje. Jak przygotować dobrą ogórkową? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy, że zastosujesz jeden trik, a całkowicie zmienisz smak wywaru. Przed wrzuceniem ogórków do wywaru, podsmaż je na maśle. W ten sposób pozbędziesz się namiaru kwasu i wydobędziesz z ogórków to, co najlepsze.

Zupa ogórkowa — najlepszy przepis

Składniki:

  • 700 g mięsa z kurczaka lub indyka,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula lub por,
  • 1,2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • łyżeczka soli,
  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml kremówki,
  • opcjonalnie: koperek.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij duży garnek i umieść w nim mięso. Pietruszkę, seler, marchewkę i cebulę umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę. Dorzuć liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  2. Po godzinie umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w niewielką kostkę, a następnie umieść je w garnku, zalej wodą i gotuj aż do miękkości.
  3. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, wyciągnij je z zupy. Marchewkę pokrój w dużą kostkę i odłóż ją do miski, zaś mięso porwij na małe kawałki.
  4. W międzyczasie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach. Starte ogórki podsmaż na maśle przez 5 minut.
  5. Podsmażone ogórki dodaj do rosołu i gotuj ją jeszcze przez 10 minut.
  6. Pod koniec gotowania wymieszaj łyżkę wazową zupy ze śmietanką. Po wymieszaniu dodaj ją do zupy i doprowadź całość do wrzenia.
  7. Na samym końcu dorzuć marchewkę, mięso i ugotowane ziemniaki. Podawaj z pieczywem i odrobiną posiekanego koperku.


Wybrane dla Ciebie