Zabija głód i rozgrzewa jak żadna inna zupa. Jan Kuroń pokazał, jak gotuje grochówkę

Grochówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest gęsta, aromatyczna, a przede wszystkim pożywna i rozgrzewająca. Jasiek Kuroń, wnuk Jacka Kuronia, pokazał na swoim Instagramie przepis na grochówkę, jaką robiły jego babcie.

Zabija głód i rozgrzewa jak żadna inna zupa. Jan Kuroń pokazał, jak gotuje grochówkęZabija głód i rozgrzewa jak żadna inna zupa. Jan Kuroń pokazał, jak gotuje grochówkę
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Zupa, która rozgrzewa ciało i duszę, niosąc ze sobą smak pełen wspomnień. Grochówka, znana ze swego wyjątkowego aromatu i pożywnego charakteru, to ukochane danie wielu Polaków. Jasiek Kuroń, wnuk niezapomnianego ministra pracy Jacka Kuronia, postanowił podzielić się z nami sekretem domowej grochówki. W jego najnowszym wpisie na Instagramie prezentuje przepis, który zachwyca prostotą i smakiem. Odkryj, jak z łatwością przygotować grochówkę jak u babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega zakręcone ciasto w dwóch kolorach. Jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka

Smak dzieciństwa: Grochówka, która rozgrzewała pokolenia

Grochówka to nie tylko zupa – to smak lata, przygód i młodzieńczej beztroski. Wielu z nas po raz pierwszy miało okazję skosztować tej pożywnej zupy na biwakach, harcerskich obozach czy festynach. To danie kojarzy się nie tylko z sycącym posiłkiem, ale również z ciepłymi wspomnieniami. Jednak nie dla wszystkich grochówka ma tak pozytywny wydźwięk. Ci, którzy odbywali służbę wojskową, mogą przypominać sobie tę zupę z wojskowej kantyny, a dla innych była ona symbolem pomocy w trudnych czasach transformacji lat 90. XX wieku, gdy Jacek Kuroń rozdawał ją bezrobotnym na ulicach miast.

Grochówka według przepisu Jana Kuronia

Jasiek Kuroń przenosi nas do kulinarnego świata swojej babci, prezentując prosty przepis na wyjątkową grochówkę. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, by stworzyć tę aromatyczną zupę.

Składniki

  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • 400 g pokrojonej w ćwierć plastry kiełbasy,
  • 250 g pokrojonej w kostkę wędzonej szynki,
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • płaska łyżeczka ziaren kminku,
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie ćwierć plastry,
  • 1 pietruszka pokrojona w małe ćwierć plastry,
  • 1/4 małego selera pokrojony w drobną kostkę,
  • 2,5 l bulionu,
  • 1 i 1/4 szklanki grochu łuskanego,
  • 2 łyżki otartego majeranku,
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki,
  • płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2 pokrojone w kostkę nieduże ziemniaki,
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Rozgrzej olej lub oliwę, wrzuć kiełbasę, a po chwili dołóż wędzoną szynkę. Smaż, aż mięso się skarmelizuje.
  2. Dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i smaż kolejne 3-4 minuty. Wsyp marchew, pietruszkę, seler i groch.
  3. Zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy, wędzoną paprykę i majeranek. Gotuj przez godzinę.
  4. Na koniec dodaj ziemniaki i gotuj, aż staną się miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

Jasiek Kuroń pokazał, że grochówka może być nie tylko tradycyjną zupą, ale prawdziwym dziełem kulinarnym, które przywołuje smaki dzieciństwa i domowego ciepła. Spróbuj tego przepisu, by doświadczyć prawdziwej uczty smaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"