Niesłusznie przegrywa z rosołem i pomidorówką. Treściwa i rozgrzewająca zupa z mięsną wkładką

Krupnik to tradycyjna polska zupa, która króluje na stołach w zimowe dni. Jest sycąca, rozgrzewająca i pełna smaku. Koniecznie wypróbujcie przepis mojej teściowej, bo krupnik może być równie dobry, jak rosół czy pomidorowa.

Niesłusznie przegrywa z rosołem i pomidorówką. Treściwa i rozgrzewająca zupa z mięsną wkładkąNiesłusznie przegrywa z rosołem i pomidorówką. Treściwa i rozgrzewająca zupa z mięsną wkładką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

Krupnik, nieco pomijany na rzecz rosołu czy pomidorówki, kryje w sobie nieodkrytą do końca tajemnicę wyśmienitego smaku. To zupa, w której mięsna baza doskonale współgra z bogatym kalejdoskopem kolorowych warzyw i zdrową kaszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz dość standardowej pizzy? Zrób z nami zakręconą wersję kultowego przysmaku, który wygląda jak prawdziwy obraz

Krupnik - niesłusznie zapomniany klasyk

Zupa krupnik to potężne połączenie łatwo dostępnych, przystępnych cenowo składników, które razem tworzą wyjątkową kompozycję smaku. Doskonały krupnik to nie tylko kwestia dobrego przepisu, ale przede wszystkim troski o szczegóły, takie jak jakość składników czy odpowiednie proporcje.

Przepis na krupnik z mięsną wkładką

Składniki:

  • 400 g najlepszych wędzonych żeberek wieprzowych,
  • 3 skrzydełka kurczaka (opcjonalnie),
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża zielenina - koperek lub natka,
  • opcjonalnie odrobina śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj żeberka i skrzydełka, a następnie umieść je w dużym garnku. Zalej je zimną wodą tak, aby składniki były przykryte (około 3,5-4 l).
  2. Dodaj do garnka przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj na małym ogniu.
  3. W międzyczasie przygotuj warzywa, obierając je i krojąc w talarki lub drobną kostkę. Dodaj je do zupy, starannie usuwając szumowiny przed dodaniem.
  4. Opal cebulę na palniku i dodaj do garnka. Zdejmij mięso z kości i włóż je ponownie do garnka.
  5. Dodaj kaszę i ziemniaki, gotuj przez kolejne 30 minut. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekaną zieleninę. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę śmietanki 30 proc.

Krupnik to doskonały wybór na obiad w chłodny dzień. Jest to sycąca i rozgrzewająca zupa, która zaspokoi nawet największy apetyt. Warto wypróbować ten klasyk i przekonać się, dlaczego jest tak popularny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥