Niesłusznie przegrywa z rosołem i pomidorówką. Treściwa i rozgrzewająca zupa z mięsną wkładką
Krupnik to tradycyjna polska zupa, która króluje na stołach w zimowe dni. Jest sycąca, rozgrzewająca i pełna smaku. Koniecznie wypróbujcie przepis mojej teściowej, bo krupnik może być równie dobry, jak rosół czy pomidorowa.
25.01.2024 12:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Krupnik, nieco pomijany na rzecz rosołu czy pomidorówki, kryje w sobie nieodkrytą do końca tajemnicę wyśmienitego smaku. To zupa, w której mięsna baza doskonale współgra z bogatym kalejdoskopem kolorowych warzyw i zdrową kaszą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krupnik - niesłusznie zapomniany klasyk
Zupa krupnik to potężne połączenie łatwo dostępnych, przystępnych cenowo składników, które razem tworzą wyjątkową kompozycję smaku. Doskonały krupnik to nie tylko kwestia dobrego przepisu, ale przede wszystkim troski o szczegóły, takie jak jakość składników czy odpowiednie proporcje.
Przepis na krupnik z mięsną wkładką
Składniki:
- 400 g najlepszych wędzonych żeberek wieprzowych,
- 3 skrzydełka kurczaka (opcjonalnie),
- 500 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 150 g kaszy jęczmiennej,
- 4 liście laurowe,
- 5 szt. ziela angielskiego,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- świeża zielenina - koperek lub natka,
- opcjonalnie odrobina śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj żeberka i skrzydełka, a następnie umieść je w dużym garnku. Zalej je zimną wodą tak, aby składniki były przykryte (około 3,5-4 l).
- Dodaj do garnka przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj na małym ogniu.
- W międzyczasie przygotuj warzywa, obierając je i krojąc w talarki lub drobną kostkę. Dodaj je do zupy, starannie usuwając szumowiny przed dodaniem.
- Opal cebulę na palniku i dodaj do garnka. Zdejmij mięso z kości i włóż je ponownie do garnka.
- Dodaj kaszę i ziemniaki, gotuj przez kolejne 30 minut. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekaną zieleninę. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę śmietanki 30 proc.
Krupnik to doskonały wybór na obiad w chłodny dzień. Jest to sycąca i rozgrzewająca zupa, która zaspokoi nawet największy apetyt. Warto wypróbować ten klasyk i przekonać się, dlaczego jest tak popularny.