Niesłusznie przegrywa z rosołem i pomidorówką. Treściwa i rozgrzewająca zupa z mięsną wkładką

Krupnik to tradycyjna polska zupa, która króluje na stołach w zimowe dni. Jest sycąca, rozgrzewająca i pełna smaku. Koniecznie wypróbujcie przepis mojej teściowej, bo krupnik może być równie dobry, jak rosół czy pomidorowa.

Niesłusznie przegrywa z rosołem i pomidorówką. Treściwa i rozgrzewająca zupa z mięsną wkładkąNiesłusznie przegrywa z rosołem i pomidorówką. Treściwa i rozgrzewająca zupa z mięsną wkładką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer #arfo
Marcin Michałowski

Krupnik, nieco pomijany na rzecz rosołu czy pomidorówki, kryje w sobie nieodkrytą do końca tajemnicę wyśmienitego smaku. To zupa, w której mięsna baza doskonale współgra z bogatym kalejdoskopem kolorowych warzyw i zdrową kaszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz dość standardowej pizzy? Zrób z nami zakręconą wersję kultowego przysmaku, który wygląda jak prawdziwy obraz

Krupnik - niesłusznie zapomniany klasyk

Zupa krupnik to potężne połączenie łatwo dostępnych, przystępnych cenowo składników, które razem tworzą wyjątkową kompozycję smaku. Doskonały krupnik to nie tylko kwestia dobrego przepisu, ale przede wszystkim troski o szczegóły, takie jak jakość składników czy odpowiednie proporcje.

Przepis na krupnik z mięsną wkładką

Składniki:

  • 400 g najlepszych wędzonych żeberek wieprzowych,
  • 3 skrzydełka kurczaka (opcjonalnie),
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża zielenina - koperek lub natka,
  • opcjonalnie odrobina śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj żeberka i skrzydełka, a następnie umieść je w dużym garnku. Zalej je zimną wodą tak, aby składniki były przykryte (około 3,5-4 l).
  2. Dodaj do garnka przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotuj na małym ogniu.
  3. W międzyczasie przygotuj warzywa, obierając je i krojąc w talarki lub drobną kostkę. Dodaj je do zupy, starannie usuwając szumowiny przed dodaniem.
  4. Opal cebulę na palniku i dodaj do garnka. Zdejmij mięso z kości i włóż je ponownie do garnka.
  5. Dodaj kaszę i ziemniaki, gotuj przez kolejne 30 minut. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekaną zieleninę. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę śmietanki 30 proc.

Krupnik to doskonały wybór na obiad w chłodny dzień. Jest to sycąca i rozgrzewająca zupa, która zaspokoi nawet największy apetyt. Warto wypróbować ten klasyk i przekonać się, dlaczego jest tak popularny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości