PrzepisZupyZawiesisty i kremowy krupnik jak sprzed lat. Wrzuć do garnka nietypowe warzywo

Zawiesisty i kremowy krupnik jak sprzed lat. Wrzuć do garnka nietypowe warzywo

Zobacz, jak przygotować aksamitny krupnik
Zobacz, jak przygotować aksamitny krupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.01.2024 15:05, aktualizacja: 05.01.2024 15:22

Krupnik jadamy cały rok, jednak zimą smakują najbardziej. Syci, rozgrzewa, dodaje energii, a za sprawą kompozycji ziół, warzyw i przypraw rozpieszcza podniebienie. Niekiedy jednak zdarza się, że zupa nabiera kleistej konsystencji. Co wtedy? Koniecznie sprawdź nasz patent na zawiesisty i kremowy krupnik.

Ten nieco inny przepis na krupnik uwzględnia na liście składników raczej rzadko stosowane w polskiej kuchni warzywo. Jego mięsista konsystencja doskonale zagęści zupę i nada jej przyjemnej aksamitności, natomiast lekko orzechowe nuty świetnie wpasują się w całą kompozycję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić kremowy krupnik?

Gęsty krupnik to coś, co zimą doskonale rozgrzewa, dodaje energii i odżywia. Kasza i warzywa zagotowane w aromatycznym bulionie smakują rewelacyjnie. Co jednak zrobić, żeby zupa nie była kleista, a nabrała aksamitnej, kremowej konsystencji?

Świetnym patentem na przygotowanie kremowego krupniku jest dodanie do zupy odrobiny bakłażana. Warzywo to ma mięsistą konsystencję, a po ugotowaniu doskonale zagęści zupę. Ponadto lekko orzechowy smak warzywa świetnie skomponuje się z kaszą i pieczarkami.

Zobacz przepis na tradycyjny krupnik z nietypowym dodatkiem
Zobacz przepis na tradycyjny krupnik z nietypowym dodatkiem © Adobe Stock

Kremowy krupnik z bakłażanem. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu (mięsnego lub warzywnego),
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej lub pęczaku,
  • 500 g pieczarek,
  • 250 g bakłażana,
  • 1 marchewka,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka lubczyku suszonego
  • 3 ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej i masło do smażenia,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz i zalej wodą w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody. Kaszę ugotuj, a następnie odcedź.
  2. Pieczarki pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je na oleju z dodatkiem masła.
  3. Marchewkę również pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, następnie dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana.
  4. Kiedy warzywa ładnie zarumienią się, dodaj pieczarki i ugotowaną kaszę. Wymieszaj całość.
  5. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, tak samo boczek. Podsmaż go na patelni.
  6. Kaszę z warzywami przełóż do dużego garnka i zalej bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj całość na średnim ogniu.
  7. Następnie dodaj pokrojone ogórki i podsmażony boczek. Gotuj całość jeszcze 10 minut. Zupę dopraw solą, pieprzem, lubczykiem.
  8. Jeśli zupa będzie za gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
  9. Krupnik podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także