Zawiesisty i kremowy krupnik jak sprzed lat. Wrzuć do garnka nietypowe warzywo

Krupnik jadamy cały rok, jednak zimą smakują najbardziej. Syci, rozgrzewa, dodaje energii, a za sprawą kompozycji ziół, warzyw i przypraw rozpieszcza podniebienie. Niekiedy jednak zdarza się, że zupa nabiera kleistej konsystencji. Co wtedy? Koniecznie sprawdź nasz patent na zawiesisty i kremowy krupnik.

Zobacz, jak przygotować aksamitny krupnikZobacz, jak przygotować aksamitny krupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ten nieco inny przepis na krupnik uwzględnia na liście składników raczej rzadko stosowane w polskiej kuchni warzywo. Jego mięsista konsystencja doskonale zagęści zupę i nada jej przyjemnej aksamitności, natomiast lekko orzechowe nuty świetnie wpasują się w całą kompozycję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Jak zrobić kremowy krupnik?

Gęsty krupnik to coś, co zimą doskonale rozgrzewa, dodaje energii i odżywia. Kasza i warzywa zagotowane w aromatycznym bulionie smakują rewelacyjnie. Co jednak zrobić, żeby zupa nie była kleista, a nabrała aksamitnej, kremowej konsystencji?

Świetnym patentem na przygotowanie kremowego krupniku jest dodanie do zupy odrobiny bakłażana. Warzywo to ma mięsistą konsystencję, a po ugotowaniu doskonale zagęści zupę. Ponadto lekko orzechowy smak warzywa świetnie skomponuje się z kaszą i pieczarkami.

Zobacz przepis na tradycyjny krupnik z nietypowym dodatkiem
Zobacz przepis na tradycyjny krupnik z nietypowym dodatkiem © Adobe Stock

Kremowy krupnik z bakłażanem. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu (mięsnego lub warzywnego),
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej lub pęczaku,
  • 500 g pieczarek,
  • 250 g bakłażana,
  • 1 marchewka,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka lubczyku suszonego
  • 3 ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej i masło do smażenia,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz i zalej wodą w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody. Kaszę ugotuj, a następnie odcedź.
  2. Pieczarki pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je na oleju z dodatkiem masła.
  3. Marchewkę również pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, następnie dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana.
  4. Kiedy warzywa ładnie zarumienią się, dodaj pieczarki i ugotowaną kaszę. Wymieszaj całość.
  5. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, tak samo boczek. Podsmaż go na patelni.
  6. Kaszę z warzywami przełóż do dużego garnka i zalej bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj całość na średnim ogniu.
  7. Następnie dodaj pokrojone ogórki i podsmażony boczek. Gotuj całość jeszcze 10 minut. Zupę dopraw solą, pieprzem, lubczykiem.
  8. Jeśli zupa będzie za gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
  9. Krupnik podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości