Zawiesisty i kremowy krupnik jak sprzed lat. Wrzuć do garnka nietypowe warzywo

Krupnik jadamy cały rok, jednak zimą smakują najbardziej. Syci, rozgrzewa, dodaje energii, a za sprawą kompozycji ziół, warzyw i przypraw rozpieszcza podniebienie. Niekiedy jednak zdarza się, że zupa nabiera kleistej konsystencji. Co wtedy? Koniecznie sprawdź nasz patent na zawiesisty i kremowy krupnik.

Zobacz, jak przygotować aksamitny krupnikZobacz, jak przygotować aksamitny krupnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ten nieco inny przepis na krupnik uwzględnia na liście składników raczej rzadko stosowane w polskiej kuchni warzywo. Jego mięsista konsystencja doskonale zagęści zupę i nada jej przyjemnej aksamitności, natomiast lekko orzechowe nuty świetnie wpasują się w całą kompozycję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Jak zrobić kremowy krupnik?

Gęsty krupnik to coś, co zimą doskonale rozgrzewa, dodaje energii i odżywia. Kasza i warzywa zagotowane w aromatycznym bulionie smakują rewelacyjnie. Co jednak zrobić, żeby zupa nie była kleista, a nabrała aksamitnej, kremowej konsystencji?

Świetnym patentem na przygotowanie kremowego krupniku jest dodanie do zupy odrobiny bakłażana. Warzywo to ma mięsistą konsystencję, a po ugotowaniu doskonale zagęści zupę. Ponadto lekko orzechowy smak warzywa świetnie skomponuje się z kaszą i pieczarkami.

Zobacz przepis na tradycyjny krupnik z nietypowym dodatkiem
Zobacz przepis na tradycyjny krupnik z nietypowym dodatkiem © Adobe Stock

Kremowy krupnik z bakłażanem. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu (mięsnego lub warzywnego),
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej lub pęczaku,
  • 500 g pieczarek,
  • 250 g bakłażana,
  • 1 marchewka,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka lubczyku suszonego
  • 3 ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej i masło do smażenia,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz i zalej wodą w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody. Kaszę ugotuj, a następnie odcedź.
  2. Pieczarki pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je na oleju z dodatkiem masła.
  3. Marchewkę również pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, następnie dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana.
  4. Kiedy warzywa ładnie zarumienią się, dodaj pieczarki i ugotowaną kaszę. Wymieszaj całość.
  5. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, tak samo boczek. Podsmaż go na patelni.
  6. Kaszę z warzywami przełóż do dużego garnka i zalej bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj całość na średnim ogniu.
  7. Następnie dodaj pokrojone ogórki i podsmażony boczek. Gotuj całość jeszcze 10 minut. Zupę dopraw solą, pieprzem, lubczykiem.
  8. Jeśli zupa będzie za gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
  9. Krupnik podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie