Zawiesisty i kremowy krupnik jak sprzed lat. Wrzuć do garnka nietypowe warzywo
Krupnik jadamy cały rok, jednak zimą smakują najbardziej. Syci, rozgrzewa, dodaje energii, a za sprawą kompozycji ziół, warzyw i przypraw rozpieszcza podniebienie. Niekiedy jednak zdarza się, że zupa nabiera kleistej konsystencji. Co wtedy? Koniecznie sprawdź nasz patent na zawiesisty i kremowy krupnik.
05.01.2024 | aktual.: 05.01.2024 15:22
Ten nieco inny przepis na krupnik uwzględnia na liście składników raczej rzadko stosowane w polskiej kuchni warzywo. Jego mięsista konsystencja doskonale zagęści zupę i nada jej przyjemnej aksamitności, natomiast lekko orzechowe nuty świetnie wpasują się w całą kompozycję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić kremowy krupnik?
Gęsty krupnik to coś, co zimą doskonale rozgrzewa, dodaje energii i odżywia. Kasza i warzywa zagotowane w aromatycznym bulionie smakują rewelacyjnie. Co jednak zrobić, żeby zupa nie była kleista, a nabrała aksamitnej, kremowej konsystencji?
Świetnym patentem na przygotowanie kremowego krupniku jest dodanie do zupy odrobiny bakłażana. Warzywo to ma mięsistą konsystencję, a po ugotowaniu doskonale zagęści zupę. Ponadto lekko orzechowy smak warzywa świetnie skomponuje się z kaszą i pieczarkami.
Kremowy krupnik z bakłażanem. Przepis
Składniki:
- 1,5 l bulionu (mięsnego lub warzywnego),
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej lub pęczaku,
- 500 g pieczarek,
- 250 g bakłażana,
- 1 marchewka,
- 200 g wędzonego boczku,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka lubczyku suszonego
- 3 ogórki kiszone,
- sól i pieprz do smaku,
- olej i masło do smażenia,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz i zalej wodą w proporcji 1 część kaszy na 2 części wody. Kaszę ugotuj, a następnie odcedź.
- Pieczarki pokrój w kostkę, a następnie podsmaż je na oleju z dodatkiem masła.
- Marchewkę również pokrój w kostkę i podsmaż na tej samej patelni, następnie dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana.
- Kiedy warzywa ładnie zarumienią się, dodaj pieczarki i ugotowaną kaszę. Wymieszaj całość.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę, tak samo boczek. Podsmaż go na patelni.
- Kaszę z warzywami przełóż do dużego garnka i zalej bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zagotuj całość na średnim ogniu.
- Następnie dodaj pokrojone ogórki i podsmażony boczek. Gotuj całość jeszcze 10 minut. Zupę dopraw solą, pieprzem, lubczykiem.
- Jeśli zupa będzie za gęsta, możesz dodać odrobinę wody.
- Krupnik podawaj z posiekaną natką pietruszki.