Zamiast na żeberkach, gotuję krupnik na innym mięsie. Ten sposób podpatrzyłem u dziadka

Według powszechnie znanej instrukcji krupnik powinien być gotowany na żeberkach wieprzowych. Dzisiaj chcemy cię jednak zachęcić do wyjścia poza ten oklepany schemat i postawienie na inny rodzaj mięsa. Taki, na którego samo wspomnienie część dietetyków dostaje palpitacji serca...

Wybornie pyszny krupnik na golonceWybornie pyszny krupnik na golonce
Źródło zdjęć: © canva.com

Krupnik, choć jest zupą niepozorną i często kojarzoną z menu skierowanym typowo dla dzieci, ma też niezwykle długą i bujną historię. Być może cię to zdziwi, ale jego powstanie sięga czasów znacznie starszych, niż ma to miejsce w przypadku pomidorowej czy nawet barszczu.

Podczas gdy żur i barszcz pojawiły się na polskich stołach na przełomie XV i XVI wieku, tak za przodka krupniku uznaje się bryję — prowizoryczną zupę tworzoną z kaszy i dziko rosnących roślin; między innymi szczawiu i pokrzywy. Oczywiście w późniejszych wiekach krupnik znacząco ewoluował. Wywar zaczęto gotować na żeberkach wieprzowych, a w zupie często lądowały również grzyby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Tradycja przygotowania krupniku na żebrach zachowała się do dzisiaj i uznaje się ją niejako za kulinarny kanon. A co powiesz na to, żeby tę szlachetną zupę ugotować na innej części wieprzowiny? Teraz to naprawdę będziesz w szoku. Mamy tu bowiem na myśli... golonkę. To tłuste i niespecjalnie polecane przez dietetyków mięso okazuje się doskonałym wyborem. Zupa wychodzi niebywale aromatyczna i smaczna. Przekonaj się sam — oto przepis!

Krupnik na golonce

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 600 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka i natka,
  • kawałek selera.
Golonka i krupnik okazują się doskonałym duetem
Golonka i krupnik okazują się doskonałym duetem © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Golonki umyj i oczyść. Przełóż je do garnka i zalej woda. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Posól i gotuj przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij golonki i oddziel mięso od kości.
  2. Do ugotowanego na mięsie wywaru dodaj teraz pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i opłukaną kaszę. Gotuj około 15 minut. W tym czasie obierz i zetrzyj na tarce warzywa. Dodaj je następnie do zupy i gotuj kolejne 12-15 minut.
  3. Na koniec do krupniku dorzuć mięso z golonek i posiekaną natkę pietruszki. Posól i popieprz do smaku. Smacznego!


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy