PrzepisZupyZamiast na żeberkach, gotuję krupnik na innym mięsie. Ten sposób podpatrzyłem u dziadka

Zamiast na żeberkach, gotuję krupnik na innym mięsie. Ten sposób podpatrzyłem u dziadka

Wybornie pyszny krupnik na golonce
Wybornie pyszny krupnik na golonce
Źródło zdjęć: © canva.com
12.09.2023 09:07

Według powszechnie znanej instrukcji krupnik powinien być gotowany na żeberkach wieprzowych. Dzisiaj chcemy cię jednak zachęcić do wyjścia poza ten oklepany schemat i postawienie na inny rodzaj mięsa. Taki, na którego samo wspomnienie część dietetyków dostaje palpitacji serca...

Krupnik, choć jest zupą niepozorną i często kojarzoną z menu skierowanym typowo dla dzieci, ma też niezwykle długą i bujną historię. Być może cię to zdziwi, ale jego powstanie sięga czasów znacznie starszych, niż ma to miejsce w przypadku pomidorowej czy nawet barszczu.

Podczas gdy żur i barszcz pojawiły się na polskich stołach na przełomie XV i XVI wieku, tak za przodka krupniku uznaje się bryję — prowizoryczną zupę tworzoną z kaszy i dziko rosnących roślin; między innymi szczawiu i pokrzywy. Oczywiście w późniejszych wiekach krupnik znacząco ewoluował. Wywar zaczęto gotować na żeberkach wieprzowych, a w zupie często lądowały również grzyby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycja przygotowania krupniku na żebrach zachowała się do dzisiaj i uznaje się ją niejako za kulinarny kanon. A co powiesz na to, żeby tę szlachetną zupę ugotować na innej części wieprzowiny? Teraz to naprawdę będziesz w szoku. Mamy tu bowiem na myśli... golonkę. To tłuste i niespecjalnie polecane przez dietetyków mięso okazuje się doskonałym wyborem. Zupa wychodzi niebywale aromatyczna i smaczna. Przekonaj się sam — oto przepis!

Krupnik na golonce

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej,
  • 600 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka i natka,
  • kawałek selera.
Golonka i krupnik okazują się doskonałym duetem
Golonka i krupnik okazują się doskonałym duetem© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Golonki umyj i oczyść. Przełóż je do garnka i zalej woda. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Posól i gotuj przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij golonki i oddziel mięso od kości.
  2. Do ugotowanego na mięsie wywaru dodaj teraz pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i opłukaną kaszę. Gotuj około 15 minut. W tym czasie obierz i zetrzyj na tarce warzywa. Dodaj je następnie do zupy i gotuj kolejne 12-15 minut.
  3. Na koniec do krupniku dorzuć mięso z golonek i posiekaną natkę pietruszki. Posól i popieprz do smaku. Smacznego!


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także