Zamiast na żeberkach, gotuję krupnik na innym mięsie. Ten sposób podpatrzyłem u dziadka
Według powszechnie znanej instrukcji krupnik powinien być gotowany na żeberkach wieprzowych. Dzisiaj chcemy cię jednak zachęcić do wyjścia poza ten oklepany schemat i postawienie na inny rodzaj mięsa. Taki, na którego samo wspomnienie część dietetyków dostaje palpitacji serca...
12.09.2023 09:07
Krupnik, choć jest zupą niepozorną i często kojarzoną z menu skierowanym typowo dla dzieci, ma też niezwykle długą i bujną historię. Być może cię to zdziwi, ale jego powstanie sięga czasów znacznie starszych, niż ma to miejsce w przypadku pomidorowej czy nawet barszczu.
Podczas gdy żur i barszcz pojawiły się na polskich stołach na przełomie XV i XVI wieku, tak za przodka krupniku uznaje się bryję — prowizoryczną zupę tworzoną z kaszy i dziko rosnących roślin; między innymi szczawiu i pokrzywy. Oczywiście w późniejszych wiekach krupnik znacząco ewoluował. Wywar zaczęto gotować na żeberkach wieprzowych, a w zupie często lądowały również grzyby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycja przygotowania krupniku na żebrach zachowała się do dzisiaj i uznaje się ją niejako za kulinarny kanon. A co powiesz na to, żeby tę szlachetną zupę ugotować na innej części wieprzowiny? Teraz to naprawdę będziesz w szoku. Mamy tu bowiem na myśli... golonkę. To tłuste i niespecjalnie polecane przez dietetyków mięso okazuje się doskonałym wyborem. Zupa wychodzi niebywale aromatyczna i smaczna. Przekonaj się sam — oto przepis!
Krupnik na golonce
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- sól,
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej,
- 600 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- pietruszka i natka,
- kawałek selera.
Sposób przygotowania:
- Golonki umyj i oczyść. Przełóż je do garnka i zalej woda. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Posól i gotuj przez około 2 godziny. Po tym czasie wyjmij golonki i oddziel mięso od kości.
- Do ugotowanego na mięsie wywaru dodaj teraz pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i opłukaną kaszę. Gotuj około 15 minut. W tym czasie obierz i zetrzyj na tarce warzywa. Dodaj je następnie do zupy i gotuj kolejne 12-15 minut.
- Na koniec do krupniku dorzuć mięso z golonek i posiekaną natkę pietruszki. Posól i popieprz do smaku. Smacznego!