Kiedy podasz na stół, rodzina oniemieje z zachwytu. Przebojowy kurczak à la pizza

A gdyby tak połączyć pierś z kurczaka i pizzę w jedno wyjątkowe danie? Taka forma obiadu z całą pewnością przypadnie do gustu sympatykom obu tych potraw. W taki sposób powstaje ciekawy obiad, od którego aż ciężko oderwać wzrok. Już sam wygląd sugeruje, że mamy przed oczami coś pysznego!

Pierś kurczaka à la pizza - wygląda doskonale i jeszcze lepiej smakujePierś kurczaka à la pizza - wygląda doskonale i jeszcze lepiej smakuje
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Mięso drobiowe nadal jest najpopularniejsze wśród Polek i Polaków, zostawiając pozostałych pretendentów do tego tytułu — wieprzowinę i wołowinę — daleko w tyle. Pierś z kurczaka lubimy serwować w najróżniejszych postaciach — od zwykłych koletów w panierce w stylu schabowych, przez szaszłyki czy kotlety de vollaile. Ten gatunek mięsa jest też przyjazny kulinarnym amatorom: dobrze łączy się z przyprawami, nie wysycha, nie ma przy nim dużo "obróbki".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Dzisiaj chcemy ci polecić połączenie piersi z kurczaka z innym uwielbianym w Polsce daniem: pizzą. Przygotujemy mięso w stylu tego popularnego włoskiego placka: z serem, pomidorami, mozzarellą, bazylią i oregano. Musimy tu szczerze przyznać, że nie znamy nikogo, kto oparłby się pokusie zjedzenia takiej potrawy. Smakuje doskonale, pachnie obłędnie i wygląda jeszcze lepiej!

Pierś kurczaka à la pizza

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka,
  • 1 opakowanie mozzarelli (a może domowa?),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • garść pieczarek,
  • suszone oregano,
  • suszona bazylia,
  • słodka papryka w proszku,
  • granulowany czosnek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka à la pizza - możesz przyrządzić ją również ze świeżym pomidorem
Pierś kurczaka à la pizza - możesz przyrządzić ją również ze świeżym pomidorem © Licencjodawca | -lvinst-
  1. Pierś z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż na pół. Chodzi o to, żeby podzielić mięso na cieńsze "placki". Przełóż mięso na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wysmaruj je doprawionym solą, pieprzem, bazylią i oregano koncentratem pomidorowym.
  2. Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę, mozzarellę zetrzyj. Wszystkie składniki połóż na piersi z kurczaka w dowolnej kolejności. Wierzch spryskaj oliwą z oliwek.
  3. Całość wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz 15-20 minut. Prawda, że bosko wygląda? Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej