Kiedy podasz na stół, rodzina oniemieje z zachwytu. Przebojowy kurczak à la pizza

Kiedy podasz na stół, rodzina oniemieje z zachwytu. Przebojowy kurczak à la pizza

Pierś kurczaka à la pizza - wygląda doskonale i jeszcze lepiej smakuje
Pierś kurczaka à la pizza - wygląda doskonale i jeszcze lepiej smakuje
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view
29.01.2024 08:52

A gdyby tak połączyć pierś z kurczaka i pizzę w jedno wyjątkowe danie? Taka forma obiadu z całą pewnością przypadnie do gustu sympatykom obu tych potraw. W taki sposób powstaje ciekawy obiad, od którego aż ciężko oderwać wzrok. Już sam wygląd sugeruje, że mamy przed oczami coś pysznego!

Mięso drobiowe nadal jest najpopularniejsze wśród Polek i Polaków, zostawiając pozostałych pretendentów do tego tytułu — wieprzowinę i wołowinę — daleko w tyle. Pierś z kurczaka lubimy serwować w najróżniejszych postaciach — od zwykłych koletów w panierce w stylu schabowych, przez szaszłyki czy kotlety de vollaile. Ten gatunek mięsa jest też przyjazny kulinarnym amatorom: dobrze łączy się z przyprawami, nie wysycha, nie ma przy nim dużo "obróbki".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj chcemy ci polecić połączenie piersi z kurczaka z innym uwielbianym w Polsce daniem: pizzą. Przygotujemy mięso w stylu tego popularnego włoskiego placka: z serem, pomidorami, mozzarellą, bazylią i oregano. Musimy tu szczerze przyznać, że nie znamy nikogo, kto oparłby się pokusie zjedzenia takiej potrawy. Smakuje doskonale, pachnie obłędnie i wygląda jeszcze lepiej!

Pierś kurczaka à la pizza

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka,
  • 1 opakowanie mozzarelli (a może domowa?),
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • garść pieczarek,
  • suszone oregano,
  • suszona bazylia,
  • słodka papryka w proszku,
  • granulowany czosnek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka à la pizza - możesz przyrządzić ją również ze świeżym pomidorem
Pierś kurczaka à la pizza - możesz przyrządzić ją również ze świeżym pomidorem© Licencjodawca | -lvinst-
  1. Pierś z kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż na pół. Chodzi o to, żeby podzielić mięso na cieńsze "placki". Przełóż mięso na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wysmaruj je doprawionym solą, pieprzem, bazylią i oregano koncentratem pomidorowym.
  2. Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę, mozzarellę zetrzyj. Wszystkie składniki połóż na piersi z kurczaka w dowolnej kolejności. Wierzch spryskaj oliwą z oliwek.
  3. Całość wstaw do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz 15-20 minut. Prawda, że bosko wygląda? Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także