Najbardziej klasyczne kotlety de volaille. Zero udziwnień, a smakują najlepiej na świecie

Kotlet de volaille to doskonały przykład dania, które idealnie sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i podczas wizyty gości. To nic innego jak filety z kurczaka nadziewane masłem i koperkiem. Czy wiesz, jak przygotować to danie, według tradycyjnej receptury?

ObrazekKotlet de volaille - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Klasyczny kotlet de volaille - danie, które rozpływa się w ustach

Dlaczego tak bardzo lubimy dewolaje? Na pewno z tego powodu, że jest to nieco inna, ale z drugiej strony wyjątkowa propozycja przyrządzenia fileta z piersi kurczaka. Same kotlety prezentują się bardzo okazale na talerzu, a cały urok tkwi w roztopionym maśle, które po przekrojeniu dewolaja wypływa z kotleta. Kotlet de volaille stanowi również świetną alternatywę na pyszny i pożywny obiad. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji skosztować tego wyjątkowego dania, to czas najwyższy, by nadrobić wszelkie zaległości. To danie Was nie zawiedzie.

Obrazek
De volaille - Pyszności

Jak przygotować kotlet de volaille?

Przepisy, które można znaleźć w różnych źródłach, podpowiadają nam, że dewolaje można nadziewać różnymi składnikami. Najlepsza jest jednak ta klasyczna wersja. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam tę recepturę, dzięki której przygotujecie naprawdę smaczny obiad.

Składniki:

  • kostka miękkiego masła
  • około 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka koperku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Możemy Wam zagwarantować, że kotlet de volaille to przykład dania, które zachwyci absolutnie każdego. Rozpoczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia na 3 części filetów z kurczaka. Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, aby nabrało odpowiedniego smaku. W tym czasie kostkę masła dzielimy na 9 równych części, a koperek myjemy i drobno siekamy. Rozbite filety wyjmujemy z lodówki i kładziemy na nie kawałek masła i posypujemy odrobiną koperku.

Obrazek
De volaille - Pyszności

Teraz, mięso zawijamy w roladki. Pamiętaj, by masło było ukryte w mięsie. Kotlet de volaille panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy kotlety na lekko głębokim rozgrzanym tłuszczu. Należy je smażyć z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor panierki. Na samym końcu dobrze będzie odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!

A na deser przygotuj wafle z masą mleczno-kakaową. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej