Najbardziej klasyczne kotlety de volaille. Zero udziwnień, a smakują najlepiej na świecie

Kotlet de volaille to doskonały przykład dania, które idealnie sprawdzi się zarówno podczas niedzielnego obiadu, jak i podczas wizyty gości. To nic innego jak filety z kurczaka nadziewane masłem i koperkiem. Czy wiesz, jak przygotować to danie, według tradycyjnej receptury?

ObrazekKotlet de volaille - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Klasyczny kotlet de volaille - danie, które rozpływa się w ustach

Dlaczego tak bardzo lubimy dewolaje? Na pewno z tego powodu, że jest to nieco inna, ale z drugiej strony wyjątkowa propozycja przyrządzenia fileta z piersi kurczaka. Same kotlety prezentują się bardzo okazale na talerzu, a cały urok tkwi w roztopionym maśle, które po przekrojeniu dewolaja wypływa z kotleta. Kotlet de volaille stanowi również świetną alternatywę na pyszny i pożywny obiad. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji skosztować tego wyjątkowego dania, to czas najwyższy, by nadrobić wszelkie zaległości. To danie Was nie zawiedzie.

Obrazek
De volaille - Pyszności

Jak przygotować kotlet de volaille?

Przepisy, które można znaleźć w różnych źródłach, podpowiadają nam, że dewolaje można nadziewać różnymi składnikami. Najlepsza jest jednak ta klasyczna wersja. Dlatego też postanowiliśmy zaprezentować Wam tę recepturę, dzięki której przygotujecie naprawdę smaczny obiad.

Składniki:

  • kostka miękkiego masła
  • około 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka koperku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Możemy Wam zagwarantować, że kotlet de volaille to przykład dania, które zachwyci absolutnie każdego. Rozpoczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia na 3 części filetów z kurczaka. Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wstawiamy je do lodówki na kilka godzin, aby nabrało odpowiedniego smaku. W tym czasie kostkę masła dzielimy na 9 równych części, a koperek myjemy i drobno siekamy. Rozbite filety wyjmujemy z lodówki i kładziemy na nie kawałek masła i posypujemy odrobiną koperku.

Obrazek
De volaille - Pyszności

Teraz, mięso zawijamy w roladki. Pamiętaj, by masło było ukryte w mięsie. Kotlet de volaille panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy kotlety na lekko głębokim rozgrzanym tłuszczu. Należy je smażyć z każdej strony, aby uzyskać złoty kolor panierki. Na samym końcu dobrze będzie odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!

A na deser przygotuj wafle z masą mleczno-kakaową. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥