Ten składnik zmienia wszystko. Pomidorówka jeszcze nie była tak smaczna

Ten obrazoburczy dodatek do zupy pomidorowej może cię lekko zdziwić, ale kiedy dasz mu szansę, na pewno nie pożałujesz. Już po pierwszej łyżce zupy zrozumiesz, że ten zabieg miał w sobie bardzo dużo sensu i kto wie? Może od tej pory twoja pomidorówka zawsze będzie wzbogacona o... żurawinę?

Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem. Od razu ją polubiszZupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem. Od razu ją polubisz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert6666

No dobrze, powiedzmy to jasno i klarownie. Wszyscy kochają zupę pomidorową. O jej renomie w nadwiślańskim kraju można by pisać poematy, bo podczas gdy Polacy lubią mieć różne zdania na temat wielu kwestii (tym bardziej kulinarnych), tak w sprawie pomidorówki wszyscy mówimy jednym głosem. A my, niczym małe chochliki, chcemy tu trochę namieszać...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Ostatnio odkryliśmy ciekawy patent. Kiedy pierwszy raz usłyszeliśmy o pomyśle dodania do pomidorówki trochę suszonych owoców żurawiny, nie mogliśmy zrozumieć zamysłu. Jasne, żurawina jest bardzo zdrowa, zawiera dużo minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Ale czy sprawdzi się to w przypadku zupy pomidorowej?

Spróbowaliśmy i jesteśmy zachwyceni. Użyta przez nas ilość żurawiny nie wpływa w sposób drastyczny na ogólny charakter naszej ulubionej zupy, za to doprawia ją swoją charakterystyczną słodyczą i nadaje jej cudownego aromatu. To patent, który sprawdza się — według nas — przede wszystkim zimą. Nie dowiesz się zresztą, dopóki nie spróbujesz!

Zupa pomidorowa z żurawiną

Składniki:

  • 1,5 l rosołu,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 3 łyżki śmietany 18 lub 30 proc.,
  • około 1/2 łyżeczki cukru,
  • garść suszonej żurawiny,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.
Żurawina i zupa pomidorowa w jednym. To naprawdę działa!
Żurawina i zupa pomidorowa w jednym. To naprawdę działa! © Canva | Margouillatphotos

Sposób przygotowania:

  1. Wywar drobiowy podgrzej w garnku. Dodaj do niego pomidory z puszki i żurawinę. Gotuj do momentu, aż pomidory rozpadną się i rozejdą po całej zupie.
  2. Teraz dopraw pomidorówkę solą, pieprzem i cukrem. Nie przesadzaj z tym ostatnim — pamiętaj, że już żurawina doda zupie trochę słodyczy.
  3. Zupa pomidorowa powinna być teraz zabielona. Pamiętaj, żeby najpierw zahartować śmietanę, dzięki czemu się nie zważy.
  4. Tak przygotowaną pomidorówkę podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki i makaronem lub ryżem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"