PrzepisZupyTen składnik zmienia wszystko. Pomidorówka jeszcze nie była tak smaczna

Ten składnik zmienia wszystko. Pomidorówka jeszcze nie była tak smaczna

Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem. Od razu ją polubisz
Zupa pomidorowa z niezwykłym dodatkiem. Od razu ją polubisz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert6666
29.01.2024 09:28

Ten obrazoburczy dodatek do zupy pomidorowej może cię lekko zdziwić, ale kiedy dasz mu szansę, na pewno nie pożałujesz. Już po pierwszej łyżce zupy zrozumiesz, że ten zabieg miał w sobie bardzo dużo sensu i kto wie? Może od tej pory twoja pomidorówka zawsze będzie wzbogacona o... żurawinę?

No dobrze, powiedzmy to jasno i klarownie. Wszyscy kochają zupę pomidorową. O jej renomie w nadwiślańskim kraju można by pisać poematy, bo podczas gdy Polacy lubią mieć różne zdania na temat wielu kwestii (tym bardziej kulinarnych), tak w sprawie pomidorówki wszyscy mówimy jednym głosem. A my, niczym małe chochliki, chcemy tu trochę namieszać...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ostatnio odkryliśmy ciekawy patent. Kiedy pierwszy raz usłyszeliśmy o pomyśle dodania do pomidorówki trochę suszonych owoców żurawiny, nie mogliśmy zrozumieć zamysłu. Jasne, żurawina jest bardzo zdrowa, zawiera dużo minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Ale czy sprawdzi się to w przypadku zupy pomidorowej?

Spróbowaliśmy i jesteśmy zachwyceni. Użyta przez nas ilość żurawiny nie wpływa w sposób drastyczny na ogólny charakter naszej ulubionej zupy, za to doprawia ją swoją charakterystyczną słodyczą i nadaje jej cudownego aromatu. To patent, który sprawdza się — według nas — przede wszystkim zimą. Nie dowiesz się zresztą, dopóki nie spróbujesz!

Zupa pomidorowa z żurawiną

Składniki:

  • 1,5 l rosołu,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 3 łyżki śmietany 18 lub 30 proc.,
  • około 1/2 łyżeczki cukru,
  • garść suszonej żurawiny,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki.
Żurawina i zupa pomidorowa w jednym. To naprawdę działa!
Żurawina i zupa pomidorowa w jednym. To naprawdę działa!© Canva | Margouillatphotos

Sposób przygotowania:

  1. Wywar drobiowy podgrzej w garnku. Dodaj do niego pomidory z puszki i żurawinę. Gotuj do momentu, aż pomidory rozpadną się i rozejdą po całej zupie.
  2. Teraz dopraw pomidorówkę solą, pieprzem i cukrem. Nie przesadzaj z tym ostatnim — pamiętaj, że już żurawina doda zupie trochę słodyczy.
  3. Zupa pomidorowa powinna być teraz zabielona. Pamiętaj, żeby najpierw zahartować śmietanę, dzięki czemu się nie zważy.
  4. Tak przygotowaną pomidorówkę podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki i makaronem lub ryżem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także