Ten składnik zmienia wszystko. Pomidorówka jeszcze nie była tak smaczna
Ten obrazoburczy dodatek do zupy pomidorowej może cię lekko zdziwić, ale kiedy dasz mu szansę, na pewno nie pożałujesz. Już po pierwszej łyżce zupy zrozumiesz, że ten zabieg miał w sobie bardzo dużo sensu i kto wie? Może od tej pory twoja pomidorówka zawsze będzie wzbogacona o... żurawinę?
29.01.2024 09:28
No dobrze, powiedzmy to jasno i klarownie. Wszyscy kochają zupę pomidorową. O jej renomie w nadwiślańskim kraju można by pisać poematy, bo podczas gdy Polacy lubią mieć różne zdania na temat wielu kwestii (tym bardziej kulinarnych), tak w sprawie pomidorówki wszyscy mówimy jednym głosem. A my, niczym małe chochliki, chcemy tu trochę namieszać...
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ostatnio odkryliśmy ciekawy patent. Kiedy pierwszy raz usłyszeliśmy o pomyśle dodania do pomidorówki trochę suszonych owoców żurawiny, nie mogliśmy zrozumieć zamysłu. Jasne, żurawina jest bardzo zdrowa, zawiera dużo minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Ale czy sprawdzi się to w przypadku zupy pomidorowej?
Spróbowaliśmy i jesteśmy zachwyceni. Użyta przez nas ilość żurawiny nie wpływa w sposób drastyczny na ogólny charakter naszej ulubionej zupy, za to doprawia ją swoją charakterystyczną słodyczą i nadaje jej cudownego aromatu. To patent, który sprawdza się — według nas — przede wszystkim zimą. Nie dowiesz się zresztą, dopóki nie spróbujesz!
Zupa pomidorowa z żurawiną
Składniki:
- 1,5 l rosołu,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 3 łyżki śmietany 18 lub 30 proc.,
- około 1/2 łyżeczki cukru,
- garść suszonej żurawiny,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Wywar drobiowy podgrzej w garnku. Dodaj do niego pomidory z puszki i żurawinę. Gotuj do momentu, aż pomidory rozpadną się i rozejdą po całej zupie.
- Teraz dopraw pomidorówkę solą, pieprzem i cukrem. Nie przesadzaj z tym ostatnim — pamiętaj, że już żurawina doda zupie trochę słodyczy.
- Zupa pomidorowa powinna być teraz zabielona. Pamiętaj, żeby najpierw zahartować śmietanę, dzięki czemu się nie zważy.
- Tak przygotowaną pomidorówkę podawaj z posiekaną świeżą natką pietruszki i makaronem lub ryżem. Smacznego!