Jeden z najzdrowszych owoców. Sok z niej to istna skarbnica witamin

Żurawina jest jednym z najzdrowszych owoców - zalicza się ją do tzw. superfoods. Małe kwaśne jagody to prawdziwa bomba zdrowia i alternatywa dla egzotycznych jagód goji. Szczególnie pomocna jest w walce z dolegliwościami ze strony układu moczowego.

Dlaczego warto jeść żurawinę?Dlaczego warto jeść żurawinę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Z żurawiną związany jest kawał historii. Już dawni Słowianie używali jej do leczenia zapaleń pęcherza, przeziębień i reumatyzmu. Zastosowanie lecznicze żurawiny znali też rdzenni Amerykanie. Ponadto uważali, że owoc ten symbolizuje pokój i przyjaźń. Dzisiaj Stany Zjednoczone i Kanada są liderami w produkcji żurawiny, a tamtejsza odmiana wielkoowocowa jest popularna również w Europie. W Polsce również pozyskujemy żurawinę - tzw. odmianę błotną, gdyż upodobała sobie torfowiska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Dlaczego warto jeść żurawinę? Na co dobra jest żurawina?

Żurawinę niegdyś nazywano "cytryną dla ubogich". To ze względu na charakterystyczny kwaśny smak małych owoców. W przeciwieństwie do cytryny nie była luksusowym towarem sprowadzanym z zagranicy, a porastała nasze torfowiska. Dzisiaj wiadomo, że kwaśność owoce zawdzięczają kwasom: cytrynowym, chininowym, jabłkowym, benzoesowym, galusowym i hipurowym, natomiast cierpki smak - proantocyjanidynom.

Żurawina znana jest z głównie z właściwości zapobiegających i zwalczających schorzenia układu moczowego. Wykazuje właściwości podobne do antybiotyków: zapobiega infekcjom, gdyż hamuje osadzanie się bakterii chorobotwórczych na ściankach dróg moczowych i pęcherza. Za tymi właściwościami żurawiny stoją silne naukowe dowody. Co więcej, sami lekarze często przypisują lekarstwa na bazie żurawiny na dolegliwości związane z układem moczowym.

Żurawina należy go grona superfoods
Żurawina należy go grona superfoods © Pixabay

Żurawina na przeziębienie, anginę i... odchudzanie

Żurawina jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów, w szczególności flawonoidów i witaminy C, stąd też żurawinę poleca się w leczeniu przeziębień. Medycyna ludowa małe owoce zalecała stosować w przypadku anginy oraz schorzeń reumatycznych. Natomiast kompresy stworzone na bazie wyciągu żurawinowego pomagały w leczeniu egzemy i liszai.

Prócz tego żurawinie przypisuje się właściwości regulujące poziom cukru we krwi, wspierające florę bakteryjną jelit oraz usprawniające detoksykację organizmu (sprawdzi się podczas odchudzania). Co więcej, czerwone owoce są pomocne przy stanach zapalnych dziąseł. W takim przypadku warto stosować sok z żurawiny, który utworzy na zębach warstwę ochronną, chroniącą przed bakteriami oraz chorobami jamy ustnej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"