Zupa, która oczyszcza jelita i syci na długo. Jedz, a kilogramy zaczną lecieć w dół

Żurek, pomidorowa, rosół, czy jarzynowa to typowe dania kuchni polskiej. Polacy je uwielbiają. Nic w tym dziwnego. Są smaczne, zdrowe i sycące. Mogą też przyczynić się do utraty masy ciała. Wszystko zależy od tego, co do nich dodamy.

Zupa z jarzynami, która oczyści twój organizm.Zupa z jarzynami, która oczyści twój organizm.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kochabamba

Polska zupami stoi. Uwielbiamy zupy i jemy je naprawdę często. W niektórych domach serwuje się je kilka razy w tygodniu. Przygotowanie większości zup jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. To jedno z tych dań, które robi się samo. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z ich właściwości oczyszczających. Jak przygotować taką zupę? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Zupa, która oczyszcza organizm. Jedz ją często, a pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów

Seler, por, pietruszka i marchewka to podstawa niemalże każdej zupy. To właśnie te warzywa odpowiadają za intensywny smak wywaru. Wbrew obiegowej opinii gotowane warzywa nie tracą tylu właściwości odżywczych, jak dotychczas sądzono. Po ugotowaniu są równie wartościowe, a przy tym lekkostrawne.

Wywar z warzyw dostarczy nam codziennej dawki witamin i minerałów. To fantastyczne źródło błonnika i antyoksydantów, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania całego organizmu. To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Wysoka zawartość błonnika zapewni nam sytość i poprawi pracę układu pokarmowego. Oczywiście, wszystko zależy od dodatków, które znajdą się w zupie.

Czujesz, że twoje ciało stało się ociężałe? A może odczuwasz nieustanne zmęczenie? To znak, że twój organizm potrzebuje oczyszczenia. Poznaj przepis na prostą i pyszną zupę, która pomoże pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu, a także przyśpieszy twój metabolizm. Jedz ją za każdym razem, gdy poczujesz, że musisz oczyścić swoje jelita.

Zimowa zupa oczyszczająca — przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • nieduży kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 papryka czerwona,
  • szklanka różyczek kalafiora (mogą być z mrożonki),
  • szklanka różyczek brokuła,
  • szklanka zielonego groszku,
  • szklanka pomidorów koktajlowych,
  • 50 g pieczarek,
  • 30 g szpinaku,
  • olej,
  • chilli w proszku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Wyciągnij garnek z grubym dnem, a dno polej niewielką ilością oleju rzepakowego. Rozgrzej do i podsmaż na nim cebulę. Kiedy nieco się zarumieni, dodaj czosnek i starty imbir.
  3. Do garnka wlej 2 szklanki wody i wrzuć do niej marchewkę. Całość gotuj przez 15 minut.
  4. Po kwadransie dorzuć kalafior, brokuły, pomidorki koktajlowe, szpinak oraz pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość gotuj tak długo, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaj pieprz i chilli.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇