Zupa, która oczyszcza jelita i syci na długo. Jedz, a kilogramy zaczną lecieć w dół

Żurek, pomidorowa, rosół, czy jarzynowa to typowe dania kuchni polskiej. Polacy je uwielbiają. Nic w tym dziwnego. Są smaczne, zdrowe i sycące. Mogą też przyczynić się do utraty masy ciała. Wszystko zależy od tego, co do nich dodamy.

Zupa z jarzynami, która oczyści twój organizm.Zupa z jarzynami, która oczyści twój organizm.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kochabamba

Polska zupami stoi. Uwielbiamy zupy i jemy je naprawdę często. W niektórych domach serwuje się je kilka razy w tygodniu. Przygotowanie większości zup jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. To jedno z tych dań, które robi się samo. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z ich właściwości oczyszczających. Jak przygotować taką zupę? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Zupa, która oczyszcza organizm. Jedz ją często, a pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów

Seler, por, pietruszka i marchewka to podstawa niemalże każdej zupy. To właśnie te warzywa odpowiadają za intensywny smak wywaru. Wbrew obiegowej opinii gotowane warzywa nie tracą tylu właściwości odżywczych, jak dotychczas sądzono. Po ugotowaniu są równie wartościowe, a przy tym lekkostrawne.

Wywar z warzyw dostarczy nam codziennej dawki witamin i minerałów. To fantastyczne źródło błonnika i antyoksydantów, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania całego organizmu. To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Wysoka zawartość błonnika zapewni nam sytość i poprawi pracę układu pokarmowego. Oczywiście, wszystko zależy od dodatków, które znajdą się w zupie.

Czujesz, że twoje ciało stało się ociężałe? A może odczuwasz nieustanne zmęczenie? To znak, że twój organizm potrzebuje oczyszczenia. Poznaj przepis na prostą i pyszną zupę, która pomoże pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu, a także przyśpieszy twój metabolizm. Jedz ją za każdym razem, gdy poczujesz, że musisz oczyścić swoje jelita.

Zimowa zupa oczyszczająca — przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • nieduży kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 papryka czerwona,
  • szklanka różyczek kalafiora (mogą być z mrożonki),
  • szklanka różyczek brokuła,
  • szklanka zielonego groszku,
  • szklanka pomidorów koktajlowych,
  • 50 g pieczarek,
  • 30 g szpinaku,
  • olej,
  • chilli w proszku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Wyciągnij garnek z grubym dnem, a dno polej niewielką ilością oleju rzepakowego. Rozgrzej do i podsmaż na nim cebulę. Kiedy nieco się zarumieni, dodaj czosnek i starty imbir.
  3. Do garnka wlej 2 szklanki wody i wrzuć do niej marchewkę. Całość gotuj przez 15 minut.
  4. Po kwadransie dorzuć kalafior, brokuły, pomidorki koktajlowe, szpinak oraz pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość gotuj tak długo, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaj pieprz i chilli.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie