Zupa, która oczyszcza jelita i syci na długo. Jedz, a kilogramy zaczną lecieć w dół

Żurek, pomidorowa, rosół, czy jarzynowa to typowe dania kuchni polskiej. Polacy je uwielbiają. Nic w tym dziwnego. Są smaczne, zdrowe i sycące. Mogą też przyczynić się do utraty masy ciała. Wszystko zależy od tego, co do nich dodamy.

Zupa, która oczyszcza jelita i syci na długo. Jedz, a kilogramy zaczną lecieć w dółZupa z jarzynami, która oczyści twój organizm.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kochabamba
SKOMENTUJ

Polska zupami stoi. Uwielbiamy zupy i jemy je naprawdę często. W niektórych domach serwuje się je kilka razy w tygodniu. Przygotowanie większości zup jest naprawdę proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. To jedno z tych dań, które robi się samo. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z ich właściwości oczyszczających. Jak przygotować taką zupę? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Zupa, która oczyszcza organizm. Jedz ją często, a pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów

Seler, por, pietruszka i marchewka to podstawa niemalże każdej zupy. To właśnie te warzywa odpowiadają za intensywny smak wywaru. Wbrew obiegowej opinii gotowane warzywa nie tracą tylu właściwości odżywczych, jak dotychczas sądzono. Po ugotowaniu są równie wartościowe, a przy tym lekkostrawne.

Wywar z warzyw dostarczy nam codziennej dawki witamin i minerałów. To fantastyczne źródło błonnika i antyoksydantów, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania całego organizmu. To jeszcze nie koniec dobrych wiadomości. Wysoka zawartość błonnika zapewni nam sytość i poprawi pracę układu pokarmowego. Oczywiście, wszystko zależy od dodatków, które znajdą się w zupie.

Czujesz, że twoje ciało stało się ociężałe? A może odczuwasz nieustanne zmęczenie? To znak, że twój organizm potrzebuje oczyszczenia. Poznaj przepis na prostą i pyszną zupę, która pomoże pozbyć się nadmiaru toksyn z organizmu, a także przyśpieszy twój metabolizm. Jedz ją za każdym razem, gdy poczujesz, że musisz oczyścić swoje jelita.

Zimowa zupa oczyszczająca — przepis

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • nieduży kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
  • 1 duża marchewka,
  • 1 papryka czerwona,
  • szklanka różyczek kalafiora (mogą być z mrożonki),
  • szklanka różyczek brokuła,
  • szklanka zielonego groszku,
  • szklanka pomidorów koktajlowych,
  • 50 g pieczarek,
  • 30 g szpinaku,
  • olej,
  • chilli w proszku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Wyciągnij garnek z grubym dnem, a dno polej niewielką ilością oleju rzepakowego. Rozgrzej do i podsmaż na nim cebulę. Kiedy nieco się zarumieni, dodaj czosnek i starty imbir.
  3. Do garnka wlej 2 szklanki wody i wrzuć do niej marchewkę. Całość gotuj przez 15 minut.
  4. Po kwadransie dorzuć kalafior, brokuły, pomidorki koktajlowe, szpinak oraz pokrojoną paprykę i pieczarki. Całość gotuj tak długo, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodaj pieprz i chilli.


Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia