To jedna z najłatwiejszych zup. Uwielbiana nawet przez niejadków
Jest zdrowa, pyszna i tak łatwa do przyrządzenia, że poradzi sobie z nią dosłownie każdy. Zupa krem z brokułów poleca się na obiad. Nie oprze się jej absolutnie nikt — nawet największy Tadek-Niejadek!
02.02.2024 15:08
Wielokrotnie powtarzaliśmy, że przygotowanie większej porcji bulionu, a następnie zamrożenie tej jego części, która nie jest nam aktualnie potrzebna, to sprawa genialna w swojej prostocie. Z takim składnikiem w zamrażarce wystarczy chwila — nie więcej niż 20 minut — żeby przygotować różnego rodzaju proste potrawy. Przykład? Nie szukajmy daleko. Zupa krem z brokułów to nasz dzisiejszy reprezentant, który broni się sam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tym miejscu należy też podkreślić, że krem z brokułów to nie tylko zupa smaczna, prosta, szybka i sycąca. To również zdrowie podane na talerzu. Brokuły, "mini-drzewa", jak czasem nazywają je dzieci, to po pierwsze sulforafan — potężny przeciwutleniacz wzmacniający układ odpornościowy, a po drugie ogromne bogactwo witamin i minerałów. Słowem: prozdrowotne cudo, któremu przypisuje się nawet przeciwnowotworowe właściwości. A to wszystko w misce gorącej i pysznej zupy. Warto? No pewnie!
Zupa krem z brokułów
Składniki:
- 1 brokuł (jeden duży lub dwa małe),
- ok. 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- por,
- 2-3 ziemniaki,
- 1 łyżka masła,
- 100 g sera gorgonzola,
- śmietanka 30 proc.,
- bazylia suszona,
- czosnek granulowany,
- sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz z łupin, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Następnie dodaj kawałek pora w półplastrach, plastry marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj do momentu, w którym warzywa zmiękną.
- Teraz zalej składniki bulionem i gotuj na średnim ogniu. Dorzuć też umyte i podzielone na różyczki brokuły. Posól, popierz, dopraw bazylią i czosnkiem granulowanym.
- Kiedy brokuł będzie już miękki, dodaj do zupy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zabiel niewielką ilością śmietanki. Możesz też pominąć ten krok: włoski ser zadba o kolor i gęstość.
- Na koniec przy pomocy blendera zmiksuj wszystko na krem. Konsystencja powinna być gładka, dość jednolita. Podawaj z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Smacznego!