PrzepisZupyTo jedna z najłatwiejszych zup. Uwielbiana nawet przez niejadków

To jedna z najłatwiejszych zup. Uwielbiana nawet przez niejadków

Krem z brokułów - szybki, łatwy i przepyszny
Krem z brokułów - szybki, łatwy i przepyszny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | myviewpoint
02.02.2024 15:08

Jest zdrowa, pyszna i tak łatwa do przyrządzenia, że poradzi sobie z nią dosłownie każdy. Zupa krem z brokułów poleca się na obiad. Nie oprze się jej absolutnie nikt — nawet największy Tadek-Niejadek!

Wielokrotnie powtarzaliśmy, że przygotowanie większej porcji bulionu, a następnie zamrożenie tej jego części, która nie jest nam aktualnie potrzebna, to sprawa genialna w swojej prostocie. Z takim składnikiem w zamrażarce wystarczy chwila — nie więcej niż 20 minut — żeby przygotować różnego rodzaju proste potrawy. Przykład? Nie szukajmy daleko. Zupa krem z brokułów to nasz dzisiejszy reprezentant, który broni się sam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W tym miejscu należy też podkreślić, że krem z brokułów to nie tylko zupa smaczna, prosta, szybka i sycąca. To również zdrowie podane na talerzu. Brokuły, "mini-drzewa", jak czasem nazywają je dzieci, to po pierwsze sulforafan — potężny przeciwutleniacz wzmacniający układ odpornościowy, a po drugie ogromne bogactwo witamin i minerałów. Słowem: prozdrowotne cudo, któremu przypisuje się nawet przeciwnowotworowe właściwości. A to wszystko w misce gorącej i pysznej zupy. Warto? No pewnie!

Zupa krem z brokułów

Składniki:

  • 1 brokuł (jeden duży lub dwa małe),
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • por,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • śmietanka 30 proc.,
  • bazylia suszona,
  • czosnek granulowany,
  • sól, pieprz,
Krem z brokułów to zupa nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa
Krem z brokułów to zupa nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa© Canva | ALLAN FRANCA CARMO

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz z łupin, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Następnie dodaj kawałek pora w półplastrach, plastry marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj do momentu, w którym warzywa zmiękną.
  2. Teraz zalej składniki bulionem i gotuj na średnim ogniu. Dorzuć też umyte i podzielone na różyczki brokuły. Posól, popierz, dopraw bazylią i czosnkiem granulowanym.
  3. Kiedy brokuł będzie już miękki, dodaj do zupy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zabiel niewielką ilością śmietanki. Możesz też pominąć ten krok: włoski ser zadba o kolor i gęstość.
  4. Na koniec przy pomocy blendera zmiksuj wszystko na krem. Konsystencja powinna być gładka, dość jednolita. Podawaj z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także