WAŻNE
TERAZ

Katastrofa Dreamlinera w Indiach. Mamy komentarz Boeinga

To jedna z najłatwiejszych zup. Uwielbiana nawet przez niejadków

Jest zdrowa, pyszna i tak łatwa do przyrządzenia, że poradzi sobie z nią dosłownie każdy. Zupa krem z brokułów poleca się na obiad. Nie oprze się jej absolutnie nikt — nawet największy Tadek-Niejadek!

Krem z brokułów - szybki, łatwy i przepysznyKrem z brokułów - szybki, łatwy i przepyszny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | myviewpoint
SKOMENTUJ

Wielokrotnie powtarzaliśmy, że przygotowanie większej porcji bulionu, a następnie zamrożenie tej jego części, która nie jest nam aktualnie potrzebna, to sprawa genialna w swojej prostocie. Z takim składnikiem w zamrażarce wystarczy chwila — nie więcej niż 20 minut — żeby przygotować różnego rodzaju proste potrawy. Przykład? Nie szukajmy daleko. Zupa krem z brokułów to nasz dzisiejszy reprezentant, który broni się sam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

W tym miejscu należy też podkreślić, że krem z brokułów to nie tylko zupa smaczna, prosta, szybka i sycąca. To również zdrowie podane na talerzu. Brokuły, "mini-drzewa", jak czasem nazywają je dzieci, to po pierwsze sulforafan — potężny przeciwutleniacz wzmacniający układ odpornościowy, a po drugie ogromne bogactwo witamin i minerałów. Słowem: prozdrowotne cudo, któremu przypisuje się nawet przeciwnowotworowe właściwości. A to wszystko w misce gorącej i pysznej zupy. Warto? No pewnie!

Zupa krem z brokułów

Składniki:

  • 1 brokuł (jeden duży lub dwa małe),
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • por,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • śmietanka 30 proc.,
  • bazylia suszona,
  • czosnek granulowany,
  • sól, pieprz,
Krem z brokułów to zupa nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa
Krem z brokułów to zupa nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa © Canva | ALLAN FRANCA CARMO

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz z łupin, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Następnie dodaj kawałek pora w półplastrach, plastry marchewki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażaj do momentu, w którym warzywa zmiękną.
  2. Teraz zalej składniki bulionem i gotuj na średnim ogniu. Dorzuć też umyte i podzielone na różyczki brokuły. Posól, popierz, dopraw bazylią i czosnkiem granulowanym.
  3. Kiedy brokuł będzie już miękki, dodaj do zupy pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zabiel niewielką ilością śmietanki. Możesz też pominąć ten krok: włoski ser zadba o kolor i gęstość.
  4. Na koniec przy pomocy blendera zmiksuj wszystko na krem. Konsystencja powinna być gładka, dość jednolita. Podawaj z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje