PoradyMrozisz zupę? Nie zapomnij o zasadzie 2 cm, bo będzie nadawać się tylko do kosza

Mrozisz zupę? Nie zapomnij o zasadzie 2 cm, bo będzie nadawać się tylko do kosza

Mrozisz zupę? Pamiętaj o ważnej zasadzie
Mrozisz zupę? Pamiętaj o ważnej zasadzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Georgie

16.11.2023 14:56, aktual.: 17.01.2024 13:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W mrożeniu zupy nie ma nic złego, pod warunkiem że robi się to z głową. Istnieje kilka zasad, których trzeba przestrzegać. Bez tego może nas czekać przykra niespodzianka, a my sami będziemy musieli obejść się smakiem. Najważniejsza reguła to tzw. 2 centymetry.

Prawidłowe przechowywanie żywności dostarcza nam kilku korzyści. Po pierwsze unikamy marnotrawstwa, czyli rzeczy, której nie znosi żaden kucharz czy kucharka. Po drugie, zyskujemy relatywnie wygodny dostęp do potraw i składników, które będą nam niewątpliwie wkrótce przydatne. Aromatyczny, pełen smaku rosół to nie tylko zupa sama w sobie, ale również podstawowy budulec niezliczonej ilości sosów i innych zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie owijajmy więc w bawełnę i jasno potwierdźmy to, że mrożenie zupy jeszcze nieraz uratuje nam skórę. Pytanie brzmi: jak to zrobić, żeby się nie sparzyć? Złamanie niektórych ważnych reguł dotyczących tej czynności może spowodować nie tylko zepsucie potrawy, ale i poważne gastryczne reperkusje, których z całą pewnością wolimy uniknąć.

Jak mrozić zupę? Najważniejsze zasady

Na początku odpowiedzmy na dość trywialne pytanie: czy zupę w ogóle można mrozić? Można! Tylko z głową. Nie mrozimy zup zabielonych śmietaną, ponieważ jej tłuszcz nie zamraża się w całości i bakterie mają tam większe pole do popisu. Zawsze czekamy też, aż zupa ostygnie, chyba że mamy ochotę na powódź i wymianę zamrażarki na nową. Staramy się również dość dokładnie przecedzić bulion, pozbywając się z niego warzyw i mięsa. Warto tu przecież zaznaczyć, że nawet niemrożony rosół dobrze jest oddzielić od drobiu czy listków laurowych.

Zupa przed zamrożeniem powinna być przecedzona
Zupa przed zamrożeniem powinna być przecedzona© Canva | Mieko_photo

Skoro już powyższe stało się jasne, przejdźmy do tego, jak poprawnie mrozić zupę. Można to zrobić w specjalnych woreczkach albo pojemnikach. Sprawdzonym sposobem jest również zamrożenie bulionu w słoiku. To rozwiązanie polecamy z czystym sumieniem, ale jednocześnie zachęcamy do tego, by przestrzegać zasady 2 cm. Jak to wygląda w praktyce?

Gorącą zupę przelewamy do czystego i wyparzonego słoika, ale tylko do wysokości 2 cm od góry. Pamiętajmy o tym, że płyny podczas mrożenia zwiększają swoją objętość i pominięcie tej zasady może spowodować pęknięcie szkła. Następnie obracamy słoiki do góry nogami; czekamy aż zakrętki się "zassą", a zupa ostygnie. Wstawiamy do zamrażarki i przetrzymujemy nie dłużej niż miesiąc. Powodzenia!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także