Liść laurowy trzeba wyjąć z garnka we właściwym momencie. Inaczej zepsujesz smak

Gotowanie to zbiór nie zawsze oczywistych czynności, z których każda ma — mniejsze lub większe — znaczenie i wpływ na ostateczny rezultat. Dzisiaj porozmawiamy na temat liścia laurowego w potrawach. Dlaczego trzeba go wyjmować z gotowego posiłku? Okazuje się, że to bardzo ważne!

Liść laurowy tylko do pewnego momentu poprawia smak potrawyLiść laurowy tylko do pewnego momentu poprawia smak potrawy
Źródło zdjęć: © Canva

Liść laurowy należy do przypraw, które stanowią obowiązkowy rynsztunek każdej gospodyni i kucharki w Polsce. Bez niego, podobnie jak bez soli, pieprzu czy ziela angielskiego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie większości dań kuchni polskiej. Zupy, sosy, dania jednogarnkowe — one wszystkie zawdzięczają listkom laurowym korzenny posmak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pańska skórka i miodek turecki to kultowe przekąski cmentarne. Ich smak odtworzysz w swoim domu

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że liść laurowy tylko do pewnego momentu oddziałuje na potrawy pozytywnie. Z tego też powodu znakomita część kucharzy wyjmuje go po gotowaniu. Co ciekawe, również moment, w którym dodamy go do sosu czy bigosu, jest niezwykle ważny. Rozłóżmy to wszystko na czynniki pierwsze.

Dlaczego pozbywać się liści laurowych z dania?

Podczas gotowania każdy szczegół jest ważny. Jak się okazuje, również po zakończeniu tej czynności należy stosować się do kulinarnych zasad. Wyjęcie listków laurowych z ugotowanych potraw to niezbędna czynność, która sprawi, że konsumujący potrawę będą bezpieczni. Pod różnymi względami.

Wyjęcie listków laurowych to przede wszystkim kwestia uniknięcia ryzyka zadławienia. Nawet bardzo długie gotowanie nie sprawi, że produkt ten zmięknie. Przeciwnie, zachowa swoją naturalną strukturę i ostre krawędzie. Połknięcie go grozi więc zakrztuszeniem się (zwłaszcza u dzieci!) lub podrażnieniem ścianek układu pokarmowego.

Liść laurowy, nawet długo gotowany nie zmienia swojej struktury
Liść laurowy, nawet długo gotowany nie zmienia swojej struktury © Canva

Drugim powodem do postąpienia zgodnie ze wspomnianą zasadą jest fakt, że liść laurowy tylko do pewnego momentu raczy potrawę przyjemnym, nieco ostrym, korzennym smakiem i aromatem. Wydłużając "pobyt" tej przyprawy w jedzeniu ryzykujemy tym, że stanie się ono wyraźnie gorzkie, przejmując część goryczki skrytej w strukturze wawrzynów.

Kiedy dodawać liść laurowy do potraw?

Tym sposobem i na tej samej zasadzie dotarliśmy do kwestii dodawania liści laurowych do gotowanych potraw. Wielu kucharzy nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, że należy to robić dopiero na około 10 minut przed końcem gotowania. Dzięki temu potrawa nie stanie się gorzka, a liść laurowy zachowa wszystkie swoje unikalne właściwości prozdrowotne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy