Liść laurowy trzeba wyjąć z garnka we właściwym momencie. Inaczej zepsujesz smak

Gotowanie to zbiór nie zawsze oczywistych czynności, z których każda ma — mniejsze lub większe — znaczenie i wpływ na ostateczny rezultat. Dzisiaj porozmawiamy na temat liścia laurowego w potrawach. Dlaczego trzeba go wyjmować z gotowego posiłku? Okazuje się, że to bardzo ważne!

Liść laurowy tylko do pewnego momentu poprawia smak potrawyLiść laurowy tylko do pewnego momentu poprawia smak potrawy
Źródło zdjęć: © Canva

Liść laurowy należy do przypraw, które stanowią obowiązkowy rynsztunek każdej gospodyni i kucharki w Polsce. Bez niego, podobnie jak bez soli, pieprzu czy ziela angielskiego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie większości dań kuchni polskiej. Zupy, sosy, dania jednogarnkowe — one wszystkie zawdzięczają listkom laurowym korzenny posmak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pańska skórka i miodek turecki to kultowe przekąski cmentarne. Ich smak odtworzysz w swoim domu

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że liść laurowy tylko do pewnego momentu oddziałuje na potrawy pozytywnie. Z tego też powodu znakomita część kucharzy wyjmuje go po gotowaniu. Co ciekawe, również moment, w którym dodamy go do sosu czy bigosu, jest niezwykle ważny. Rozłóżmy to wszystko na czynniki pierwsze.

Dlaczego pozbywać się liści laurowych z dania?

Podczas gotowania każdy szczegół jest ważny. Jak się okazuje, również po zakończeniu tej czynności należy stosować się do kulinarnych zasad. Wyjęcie listków laurowych z ugotowanych potraw to niezbędna czynność, która sprawi, że konsumujący potrawę będą bezpieczni. Pod różnymi względami.

Wyjęcie listków laurowych to przede wszystkim kwestia uniknięcia ryzyka zadławienia. Nawet bardzo długie gotowanie nie sprawi, że produkt ten zmięknie. Przeciwnie, zachowa swoją naturalną strukturę i ostre krawędzie. Połknięcie go grozi więc zakrztuszeniem się (zwłaszcza u dzieci!) lub podrażnieniem ścianek układu pokarmowego.

Liść laurowy, nawet długo gotowany nie zmienia swojej struktury
Liść laurowy, nawet długo gotowany nie zmienia swojej struktury © Canva

Drugim powodem do postąpienia zgodnie ze wspomnianą zasadą jest fakt, że liść laurowy tylko do pewnego momentu raczy potrawę przyjemnym, nieco ostrym, korzennym smakiem i aromatem. Wydłużając "pobyt" tej przyprawy w jedzeniu ryzykujemy tym, że stanie się ono wyraźnie gorzkie, przejmując część goryczki skrytej w strukturze wawrzynów.

Kiedy dodawać liść laurowy do potraw?

Tym sposobem i na tej samej zasadzie dotarliśmy do kwestii dodawania liści laurowych do gotowanych potraw. Wielu kucharzy nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, że należy to robić dopiero na około 10 minut przed końcem gotowania. Dzięki temu potrawa nie stanie się gorzka, a liść laurowy zachowa wszystkie swoje unikalne właściwości prozdrowotne.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇