Brokuły można jeść również na surowo! Ta sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu

Brokuły to jedno z naszych ulubionych warzyw. Przyzwyczailiśmy się do tego, że zwykle na naszych talerz ląduje ugotowany. W wersji surowej smakuje tak samo dobrze!

Obrazek
Ewa

Bogactwo witamin

Chociaż i gotowana i surowa wersja jest po prostu zdrowa, to czasami warto dla odmiany sięgnąć po coś innego. Surowe brokuły to prawdziwa bomba mikroelementów i witamin. Dzięki temu, że zrezygnujemy z gotowania zachowamy o wiele więcej witaminy C w tym warzywie. W brokułach znajdziemy również sulforafan, który może pomóc chronić przed chorobami serca, rakiem, cukrzycą i problemami trawiennymi.
Co ważne- nasz organizm lepiej przyswoi go sobie właśnie z surowych brokułów niż z gotowanych.

Jeśli jednak cierpisz na drażliwość jelit wybierz brokuły gotowane na parze lub nie szalej z ilością surowych różyczek.

Idealny dodatek

Surowy brokuł sprawdzi się świetnie jako zdrowa, chrupiąca przekąska. Możesz użyć go, podobnie jak marchewek czy selera naciowego, do maczania w dipach lub hummusach lub zrobić z nich pyszną sałatkę.
Problematyczne w jedzeniu mogą być grube łodygi- żeby nie były za twarde warto pokroić je w cieńsze plasterki.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 małe jabłko
  • kilka rzodkiewek
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka suszonej żurawiny
  • pestki słonecznika

Przygotowanie:

Przygotowanie tej surówki jest banalnie proste. Brokuła posiekaj dobrze i przypraw solą, żeby zmiękł. Paprykę, cebulkę i jabłko pokrój w kostkę, dodaj do brokuła, wrzuć kukurydzę razem z zalewą, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, miód i wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp żurawiną i pestkami słonecznika.

Przy takich sałatkach możesz naprawdę pysznie eksperymentować. Miód wymień na majonez i jogurt naturalny, możesz też dorzucić łyżeczkę musztardy, tartą marchewkę, rzodkiewkę, a nawet surowego kalafiora.
Pysznie i zdrowo!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka