Brokuły można jeść również na surowo! Ta sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu

Brokuły to jedno z naszych ulubionych warzyw. Przyzwyczailiśmy się do tego, że zwykle na naszych talerz ląduje ugotowany. W wersji surowej smakuje tak samo dobrze!

Obrazek
Ewa

Bogactwo witamin

Chociaż i gotowana i surowa wersja jest po prostu zdrowa, to czasami warto dla odmiany sięgnąć po coś innego. Surowe brokuły to prawdziwa bomba mikroelementów i witamin. Dzięki temu, że zrezygnujemy z gotowania zachowamy o wiele więcej witaminy C w tym warzywie. W brokułach znajdziemy również sulforafan, który może pomóc chronić przed chorobami serca, rakiem, cukrzycą i problemami trawiennymi.
Co ważne- nasz organizm lepiej przyswoi go sobie właśnie z surowych brokułów niż z gotowanych.

Jeśli jednak cierpisz na drażliwość jelit wybierz brokuły gotowane na parze lub nie szalej z ilością surowych różyczek.

Idealny dodatek

Surowy brokuł sprawdzi się świetnie jako zdrowa, chrupiąca przekąska. Możesz użyć go, podobnie jak marchewek czy selera naciowego, do maczania w dipach lub hummusach lub zrobić z nich pyszną sałatkę.
Problematyczne w jedzeniu mogą być grube łodygi- żeby nie były za twarde warto pokroić je w cieńsze plasterki.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 małe jabłko
  • kilka rzodkiewek
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka suszonej żurawiny
  • pestki słonecznika

Przygotowanie:

Przygotowanie tej surówki jest banalnie proste. Brokuła posiekaj dobrze i przypraw solą, żeby zmiękł. Paprykę, cebulkę i jabłko pokrój w kostkę, dodaj do brokuła, wrzuć kukurydzę razem z zalewą, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, miód i wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp żurawiną i pestkami słonecznika.

Przy takich sałatkach możesz naprawdę pysznie eksperymentować. Miód wymień na majonez i jogurt naturalny, możesz też dorzucić łyżeczkę musztardy, tartą marchewkę, rzodkiewkę, a nawet surowego kalafiora.
Pysznie i zdrowo!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza