WAŻNE
TERAZ

Zmiana na pozycji lidera i "walka o przekroczenie progu". Mamy nowy sondaż

Brokuły można jeść również na surowo! Ta sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu

Brokuły to jedno z naszych ulubionych warzyw. Przyzwyczailiśmy się do tego, że zwykle na naszych talerz ląduje ugotowany. W wersji surowej smakuje tak samo dobrze!

Obrazek
Ewa

Bogactwo witamin

Chociaż i gotowana i surowa wersja jest po prostu zdrowa, to czasami warto dla odmiany sięgnąć po coś innego. Surowe brokuły to prawdziwa bomba mikroelementów i witamin. Dzięki temu, że zrezygnujemy z gotowania zachowamy o wiele więcej witaminy C w tym warzywie. W brokułach znajdziemy również sulforafan, który może pomóc chronić przed chorobami serca, rakiem, cukrzycą i problemami trawiennymi.
Co ważne- nasz organizm lepiej przyswoi go sobie właśnie z surowych brokułów niż z gotowanych.

Jeśli jednak cierpisz na drażliwość jelit wybierz brokuły gotowane na parze lub nie szalej z ilością surowych różyczek.

Idealny dodatek

Surowy brokuł sprawdzi się świetnie jako zdrowa, chrupiąca przekąska. Możesz użyć go, podobnie jak marchewek czy selera naciowego, do maczania w dipach lub hummusach lub zrobić z nich pyszną sałatkę.
Problematyczne w jedzeniu mogą być grube łodygi- żeby nie były za twarde warto pokroić je w cieńsze plasterki.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 małe jabłko
  • kilka rzodkiewek
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka suszonej żurawiny
  • pestki słonecznika

Przygotowanie:

Przygotowanie tej surówki jest banalnie proste. Brokuła posiekaj dobrze i przypraw solą, żeby zmiękł. Paprykę, cebulkę i jabłko pokrój w kostkę, dodaj do brokuła, wrzuć kukurydzę razem z zalewą, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, miód i wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp żurawiną i pestkami słonecznika.

Przy takich sałatkach możesz naprawdę pysznie eksperymentować. Miód wymień na majonez i jogurt naturalny, możesz też dorzucić łyżeczkę musztardy, tartą marchewkę, rzodkiewkę, a nawet surowego kalafiora.
Pysznie i zdrowo!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad