Włoski klasyk w formie zupy. Rodzina zawsze prosi o dokładkę
Lasagne to włoska klasyka. A gdyby tak przygotować ją w nieco innym, ale równie smacznym wydaniu? Poznaj przepis na zupę lasagne, która stała się hitem sieci. Ostrzegamy — na jednej misce się nie skończy.
06.02.2024 | aktual.: 06.02.2024 14:08
Lasagne jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. To nic innego, jak zapiekanka makaronowa, którą przekłada się mięsem i aromatycznym sosem pomidorowym. Całość posypuje się ciągnącym się serem i piecze się w piekarniku przez godzinę. Nie masz tyle czasu? Przygotuj rozbrojoną lasagne w formie... zupy. Danie praktycznie robi się samo. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Historia lasagne
Słowo "lasagne" oznacza naczynie. To od niego wszystko się zaczęło. Potrawę wymyślono już w czasach starożytnych, jednak nie była to znana nam dziś lasagne. Wówczas nie dodawano do niej sosu pomidorowego, który dziś stanowi podstawę dania. Wszystko zmieniło się w XVII wieku, kiedy to wymyślono sos z pomidorów, który całkowicie zrewolucjonizował kuchnię włoską.
Przyjmuje się, że to właśnie wtedy wymyślono oryginalną lasagne. Serwowano ją na dwa sposoby — z mięsem i bez. Wersja wegetariańska to lasagne napoli, zaś wersja mięsna to lasagne bolognese. W obu przypadkach wykorzystywano charakterystyczne, długie płaty makaronu, sos pomidorowy oraz ser. Wersję mięsną wzbogacono o podsmażane mięso mielone.
Zupa lasagne — przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 duża cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 500 ml bulionu wołowego,
- bazylia,
- tymianek,
- oregano,
- 200 ml kremówki,
- 2 kulki mozzarelli,
- sól,
- pieprz,
- 200 g parmezanu lub grana padano.
Przygotowanie:
- Rozgrzej oliwę i posmaż na niej mięso. Kiedy się zarumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze przez dwie minuty.
- Mięso zalej passatą pomidorową i bulionem wołowym. Wywar dopraw solą i pieprzem. Doprowadź ją do wrzenia i gotuj go przez 20 minut pod przykryciem.
- Makaron połam na mniejsze płaty i ugotuj go al dente w osolonej wodzie.
- Ugotowany makaron dodaj do gotującej się zupy.
- Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki i zmieszaj ją ze starym parmezanem. Na koniec dodaj kremówkę.
- Gotową zupę wlej do miski i udekorują ją przygotowaną wcześniej masą serową.