PrzepisKuchnia włoskaWłoski klasyk w formie zupy. Rodzina zawsze prosi o dokładkę

Włoski klasyk w formie zupy. Rodzina zawsze prosi o dokładkę

Lasagne to włoska klasyka. A gdyby tak przygotować ją w nieco innym, ale równie smacznym wydaniu? Poznaj przepis na zupę lasagne, która stała się hitem sieci. Ostrzegamy — na jednej misce się nie skończy.

Włoska klasyka w nowym wydaniu — zupa lasagne.
Włoska klasyka w nowym wydaniu — zupa lasagne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | fahrwasser

06.02.2024 | aktual.: 06.02.2024 14:08

Lasagne jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. To nic innego, jak zapiekanka makaronowa, którą przekłada się mięsem i aromatycznym sosem pomidorowym. Całość posypuje się ciągnącym się serem i piecze się w piekarniku przez godzinę. Nie masz tyle czasu? Przygotuj rozbrojoną lasagne w formie... zupy. Danie praktycznie robi się samo. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Historia lasagne

Słowo "lasagne" oznacza naczynie. To od niego wszystko się zaczęło. Potrawę wymyślono już w czasach starożytnych, jednak nie była to znana nam dziś lasagne. Wówczas nie dodawano do niej sosu pomidorowego, który dziś stanowi podstawę dania. Wszystko zmieniło się w XVII wieku, kiedy to wymyślono sos z pomidorów, który całkowicie zrewolucjonizował kuchnię włoską.

Przyjmuje się, że to właśnie wtedy wymyślono oryginalną lasagne. Serwowano ją na dwa sposoby — z mięsem i bez. Wersja wegetariańska to lasagne napoli, zaś wersja mięsna to lasagne bolognese. W obu przypadkach wykorzystywano charakterystyczne, długie płaty makaronu, sos pomidorowy oraz ser. Wersję mięsną wzbogacono o podsmażane mięso mielone.

Zupa lasagne — przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • oregano,
  • 200 ml kremówki,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200 g parmezanu lub grana padano.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej oliwę i posmaż na niej mięso. Kiedy się zarumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze przez dwie minuty.
  2. Mięso zalej passatą pomidorową i bulionem wołowym. Wywar dopraw solą i pieprzem. Doprowadź ją do wrzenia i gotuj go przez 20 minut pod przykryciem.
  3. Makaron połam na mniejsze płaty i ugotuj go al dente w osolonej wodzie.
  4. Ugotowany makaron dodaj do gotującej się zupy.
  5. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki i zmieszaj ją ze starym parmezanem. Na koniec dodaj kremówkę.
  6. Gotową zupę wlej do miski i udekorują ją przygotowaną wcześniej masą serową.
Wybrane dla Ciebie