PrzepisZupyKiedy nie mam czasu na gotowanie, robię szybką zupę. Smaczniejsza od żurku czy pomidorowej

Kiedy nie mam czasu na gotowanie, robię szybką zupę. Smaczniejsza od żurku czy pomidorowej

Zupa leniucha
Zupa leniucha
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.01.2024 19:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zupa leniucha ma niejedno oblicze. Według poniższej wersji ten prosty i sycący posiłek to mieszanina zaledwie trzech składników. Ale mniej nie oznacza gorzej. Koniecznie sprawdź ten przepis.

To coś dla fanów słodkich, może lekko rozgrzewających nut. Ta kukurydziana zupa to żaden majstersztyk, ale muszę przyznać, że zdaje egzamin. Kiedy mam ochotę na coś sycącego i szybkiego, ale cierpię na niedoczas, szybko wstawiam zupę leniucha. Smakiem potrafi pobić nawet pomidorową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybka zupa na obiad. Wypróbuj zupę leniucha

Zupa leniucha udowadnia, że do szczęścia człowiekowi potrzebne jest niewiele. Mimo że potrawa ta składa się tylko z trzech składników (plus przyprawy), posiada szereg zalet - otula ciepłem, poprawia humor, syci i nie wymaga kulinarnych zdolności. Jeśli nie znasz tego przepisu, w tym momencie otwórz notatnik i zapisuj.

Ta pyszna kremowa zupa sprawdzi się, gdy w lodówce hula wiatr, gdy cierpisz na brak czasu, gdy chcesz zjeść coś ciepłego na szybko. Ponadto jest na tyle uniwersalna, że na jej bazie możesz stworzyć wiele różnych kompozycji. Możesz dodać świeże zioła, np. kolendrę lub pietruszkę, które dodadzą zupie orzeźwiających nut. Doskonale sprawdzą się też zioła suszone, np. tymianek. Wielbiciele bardziej wyrazistych nut mogą doprawić zupę pieprzem cayenne lub dodać papryczkę chili. Zupę leniucha można skroić pod każdy gust.

Jak przygotować zupę leniucha?
Jak przygotować zupę leniucha?© Pixabay

Zupa leniucha. Przepis na prostą zupę kukurydzianą

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej,
  • 500 ml mleka, najlepiej tłustego,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę odcedź z zalewy i przełóż ją do garnka. Do kukurydzy dodaj masło i zacznij podgrzewać całość na średnim ogniu.
  2. Kiedy kukurydza podsmaży się, zalej całość mlekiem i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż kukurydza będzie się rozpadać.
  3. Zupę leniucha dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Opcjonalnie do zupy możesz dodać nieco kurkumy dla uzyskania bardziej intensywnego koloru.
  4. Doprawioną zupę zblenduj na gładki krem.
  5. Danie podawaj z grzankami lub popcornem, ziarnami kukurydzy, świeżymi posiekanymi ziołami lub prażonymi pestkami dyni, słonecznikiem czy sezamem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zupałatwe przepisyszybkie przepisy