PrzepisPrzekąskiZnany kucharz zdradza, jak przygotować kukurydzę. Już nigdy nie zrobisz zwykłej z wody

Znany kucharz zdradza, jak przygotować kukurydzę. Już nigdy nie zrobisz zwykłej z wody

Nie masz pomysłu na kukurydzę? Popuść nieco wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni. Znany kucharz Piotr Ogiński podpowiada, jak ugryźć temat kukurydzy, by nie skończyć na sztampowej kolbie z wody z masłem i solą.

Piotr Ogiński pokazał ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej kukurydzy
Piotr Ogiński pokazał ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej kukurydzy
Źródło zdjęć: © YouTube | Kocham Gotować

23.08.2023 11:46

Piotr Ogiński, znany kucharz, w social mediach działający na kanałach o nazwie "Kocham Gotować" pokazał, jak w nietuzinkowy sposób przygotować słodką kukurydzę. Zapomnisz o gotowanych kolbach podawanych z masłem. Ten przepis pokochają wszyscy, zwłaszcza fani szybkich i efektownych rozwiązań. Zobaczcie, jak przygotować przepyszne, chrupiące i aromatyczne stripsy z kukurydzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolby słodkiej kukurydzy. Co z nich zrobić?

Zbiór kolb kukurydzy rozpoczyna się z reguły około połowy sierpnia i trwa nawet do października, w zależności od uprawianej odmiany. Jeśli wybieramy się po kukurydzę do sklepu, sięgajmy po tę owiniętą w liście (utrzymują wilgoć). Przed zakupem warto sprawdzić, czy kolba nie zgniła - wystarczy lekko odchylić liście. Natomiast jeśli dostępne są wyłącznie kolby bez liści, wybieraj te, których ziarna są duże, jednolite i mają ładny kolor.

Kukurydzę najczęściej wrzucamy do wrzątku i podajemy z solą oraz masłem. To szlagier znany z nadbałtyckich plaż, sprzedawany przez wesołych wierszokletów. Warto jednak wypróbować innych wariacji na temat słodkich kolb. Kukurydzę można też piec czy smażyć, dowolnie doprawiać czy podawać z ulubionymi sosami, nie tylko z masłem. Koniecznie zobaczcie, jak Piotr Ogiński z kanału "Kocham Gotować" przyrządza słodką kukurydzę.

Chrupiące stripsy z kukurydzy sprawdzą się jako imprezowa przekąska
Chrupiące stripsy z kukurydzy sprawdzą się jako imprezowa przekąska© YouTube | Kocham Gotować

Stripsy z kukurydzy według przepisu Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 2 kolby słodkiej kukurydzy,
  • przyprawy: chili (opcjonalnie), po łyżeczce słodkiej wędzonej papryki, czosnku suszonego, oregano suszonego, szczypta soli,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • sok z cytryny,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przyprawy połącz w misce i dokładnie je wymieszaj.
  2. Śmietanę dopraw solą i pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekaną świeżą kolendrą.
  3. Kukurydzę oczyść, pozbądź się końców i przekrój kolby na pół, a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż i ponownie na pół wzdłuż.
  4. Na patelni rozgrzej olej - tyle, by w całości pokrył kolby. Kukurydzę smaż ok. 5 minut.
  5. Kiedy kukurydza zezłoci się, wyciągnij ją z patelni i wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  6. Usmażoną kukurydzę, odsączoną od nadmiaru tłuszczu, przełóż do miski z mieszanką przypraw. Potrząsając miską, obtocz kawałki kolby w przyprawach.
  7. Przyprawioną kukurydzę wyłóż na talerz i podawaj z przygotowanym sosem.
Wybrane dla Ciebie