Znany kucharz zdradza, jak przygotować kukurydzę. Już nigdy nie zrobisz zwykłej z wody
Nie masz pomysłu na kukurydzę? Popuść nieco wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni. Znany kucharz Piotr Ogiński podpowiada, jak ugryźć temat kukurydzy, by nie skończyć na sztampowej kolbie z wody z masłem i solą.
23.08.2023 11:46
Piotr Ogiński, znany kucharz, w social mediach działający na kanałach o nazwie "Kocham Gotować" pokazał, jak w nietuzinkowy sposób przygotować słodką kukurydzę. Zapomnisz o gotowanych kolbach podawanych z masłem. Ten przepis pokochają wszyscy, zwłaszcza fani szybkich i efektownych rozwiązań. Zobaczcie, jak przygotować przepyszne, chrupiące i aromatyczne stripsy z kukurydzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolby słodkiej kukurydzy. Co z nich zrobić?
Zbiór kolb kukurydzy rozpoczyna się z reguły około połowy sierpnia i trwa nawet do października, w zależności od uprawianej odmiany. Jeśli wybieramy się po kukurydzę do sklepu, sięgajmy po tę owiniętą w liście (utrzymują wilgoć). Przed zakupem warto sprawdzić, czy kolba nie zgniła - wystarczy lekko odchylić liście. Natomiast jeśli dostępne są wyłącznie kolby bez liści, wybieraj te, których ziarna są duże, jednolite i mają ładny kolor.
Kukurydzę najczęściej wrzucamy do wrzątku i podajemy z solą oraz masłem. To szlagier znany z nadbałtyckich plaż, sprzedawany przez wesołych wierszokletów. Warto jednak wypróbować innych wariacji na temat słodkich kolb. Kukurydzę można też piec czy smażyć, dowolnie doprawiać czy podawać z ulubionymi sosami, nie tylko z masłem. Koniecznie zobaczcie, jak Piotr Ogiński z kanału "Kocham Gotować" przyrządza słodką kukurydzę.
Stripsy z kukurydzy według przepisu Piotra Ogińskiego
Składniki:
- 2 kolby słodkiej kukurydzy,
- przyprawy: chili (opcjonalnie), po łyżeczce słodkiej wędzonej papryki, czosnku suszonego, oregano suszonego, szczypta soli,
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- sok z cytryny,
- kilka listków świeżej kolendry,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Przyprawy połącz w misce i dokładnie je wymieszaj.
- Śmietanę dopraw solą i pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekaną świeżą kolendrą.
- Kukurydzę oczyść, pozbądź się końców i przekrój kolby na pół, a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż i ponownie na pół wzdłuż.
- Na patelni rozgrzej olej - tyle, by w całości pokrył kolby. Kukurydzę smaż ok. 5 minut.
- Kiedy kukurydza zezłoci się, wyciągnij ją z patelni i wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
- Usmażoną kukurydzę, odsączoną od nadmiaru tłuszczu, przełóż do miski z mieszanką przypraw. Potrząsając miską, obtocz kawałki kolby w przyprawach.
- Przyprawioną kukurydzę wyłóż na talerz i podawaj z przygotowanym sosem.