Znany kucharz zdradza, jak przygotować kukurydzę. Już nigdy nie zrobisz zwykłej z wody

Nie masz pomysłu na kukurydzę? Popuść nieco wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę szaleństwa w kuchni. Znany kucharz Piotr Ogiński podpowiada, jak ugryźć temat kukurydzy, by nie skończyć na sztampowej kolbie z wody z masłem i solą.

Piotr Ogiński pokazał ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej kukurydzyPiotr Ogiński pokazał ciekawy sposób na przygotowanie słodkiej kukurydzy
Źródło zdjęć: © YouTube | Kocham Gotować

Piotr Ogiński, znany kucharz, w social mediach działający na kanałach o nazwie "Kocham Gotować" pokazał, jak w nietuzinkowy sposób przygotować słodką kukurydzę. Zapomnisz o gotowanych kolbach podawanych z masłem. Ten przepis pokochają wszyscy, zwłaszcza fani szybkich i efektownych rozwiązań. Zobaczcie, jak przygotować przepyszne, chrupiące i aromatyczne stripsy z kukurydzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne pulpety w ekspresowym sosie pomidorowym z blendera

Kolby słodkiej kukurydzy. Co z nich zrobić?

Zbiór kolb kukurydzy rozpoczyna się z reguły około połowy sierpnia i trwa nawet do października, w zależności od uprawianej odmiany. Jeśli wybieramy się po kukurydzę do sklepu, sięgajmy po tę owiniętą w liście (utrzymują wilgoć). Przed zakupem warto sprawdzić, czy kolba nie zgniła - wystarczy lekko odchylić liście. Natomiast jeśli dostępne są wyłącznie kolby bez liści, wybieraj te, których ziarna są duże, jednolite i mają ładny kolor.

Kukurydzę najczęściej wrzucamy do wrzątku i podajemy z solą oraz masłem. To szlagier znany z nadbałtyckich plaż, sprzedawany przez wesołych wierszokletów. Warto jednak wypróbować innych wariacji na temat słodkich kolb. Kukurydzę można też piec czy smażyć, dowolnie doprawiać czy podawać z ulubionymi sosami, nie tylko z masłem. Koniecznie zobaczcie, jak Piotr Ogiński z kanału "Kocham Gotować" przyrządza słodką kukurydzę.

Chrupiące stripsy z kukurydzy sprawdzą się jako imprezowa przekąska
Chrupiące stripsy z kukurydzy sprawdzą się jako imprezowa przekąska © YouTube | Kocham Gotować

Stripsy z kukurydzy według przepisu Piotra Ogińskiego

Składniki:

  • 2 kolby słodkiej kukurydzy,
  • przyprawy: chili (opcjonalnie), po łyżeczce słodkiej wędzonej papryki, czosnku suszonego, oregano suszonego, szczypta soli,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • sok z cytryny,
  • kilka listków świeżej kolendry,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przyprawy połącz w misce i dokładnie je wymieszaj.
  2. Śmietanę dopraw solą i pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekaną świeżą kolendrą.
  3. Kukurydzę oczyść, pozbądź się końców i przekrój kolby na pół, a następnie jeszcze raz na pół wzdłuż i ponownie na pół wzdłuż.
  4. Na patelni rozgrzej olej - tyle, by w całości pokrył kolby. Kukurydzę smaż ok. 5 minut.
  5. Kiedy kukurydza zezłoci się, wyciągnij ją z patelni i wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  6. Usmażoną kukurydzę, odsączoną od nadmiaru tłuszczu, przełóż do miski z mieszanką przypraw. Potrząsając miską, obtocz kawałki kolby w przyprawach.
  7. Przyprawioną kukurydzę wyłóż na talerz i podawaj z przygotowanym sosem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej