Domowa mielonka ze słoika. Bije na głowę sklepowe wyroby

Jeśli lubicie wiejskie wędliny i swojskie wyroby, mielonka w słoiku będzie dla was jedną z najsmaczniejszych opcji posiłku. Idealna do kanapek, ale sprawdzi się również do obiadu, jeśli podamy ją np. z makaronem czy ryżem. W jaki sposób przygotować najsmaczniejsze mięso mielone do słoików?

Mielonka ze słoikaMielonka ze słoika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowa mielonka – potrzebne składniki

Do przygotowania mięsa mielonego w słoiku wcale nie potrzeba wielu składników. W zależności od własnych preferencji możemy użyć łopatki wieprzowej, boczku, a nawet szynki w połączeniu ze słoniną. Można również wykorzystać nóżki wieprzowe.

W przypadku przypraw najważniejsze są sól i pieprz. Właściwie nic więcej nie potrzeba, jednak dla jeszcze smaczniejszych efektów można dodać czosnek i majeranek.

Aby zrobić domową mielonkę, potrzebujemy oczywiście również słoików z nakrętkami, a także dużego garnka z wodą lub piekarnika do pasteryzacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Weź mięso mielone i upiecz, jak chlebek. Świetna alternatywa dla zwykłych kotletów

Trzy pomysły na mielonkę ze słoika

  1. Potrzebujemy 1 kg surowej szynki, 1 kg podgardla lub tłustego boczku, 0,5 kg słoniny, soli oraz pieprzu do smaku, a także odrobiny wody. Mięso należy zemleć w maszynce do mielenie mięsa na średnich oczkach. Następnie doprawiamy je i dokładnie wyrabiamy z dodatkiem wody, by było kleiste i zwarte. Tak przygotowane mięsiwo wkładamy do słoików do ¾ ich wysokości. Wkładamy do piekarnika, który nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Piekarnik wyłączamy, ale nie wyjmujemy słoików. Zostawiamy je w środku do przestygnięcia. Następnego dnia powtarzamy pasteryzowanie w piekarniku, ale zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Trzeciego dnia pasteryzujemy słoiki przez godzinę również w 150 stopniach. Tak przygotowaną mielonkę można z powodzeniem przechowywać poza lodówką.
  2. Potrzebne będą: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 kg tłustego boczku lub pół na pół chudego boczku i słoniny, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki soli, 1 łyżka majeranku, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, ok. ¾ szkl. wody. Mięso mielimy na maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Dodajemy sól, pieprz, cukier puder, żelatynę, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek. Mięso dokładnie wyrabiamy ręką, dodając po trochu wody. Masa musi być spójna i kleista. Jeśli mamy możliwość, przykrywamy mięso folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie nakładamy je ciasno do słoików tak, by sięgało ¾ ich objętości. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą, na którego dnie rozkładamy ściereczkę. Gotujemy je na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny. Wystawiamy do ostudzenia. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut.
  3. Potrzebujemy: 2 kg łopatki wieprzowej, 2 dużych nóg wieprzowych, włoszczyzny, 2 liści laurowych, 4 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach, 4-5 ząbków czosnku, 1 łyżeczki soli, 1 łyżki majeranku, ¾ łyżeczki pieprzu. Nogi dokładnie oczyszczamy i wkładamy do garnka. Dodajemy przyprawy i włoszczyznę, zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie samo odchodziło od kości. W razie potrzeby możemy dolewać lub odparowywać wodę tak, aby powstały wywar miał ok. ½ litra objętości. Mięso z wywaru odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Łopatkę wraz z mięsem z nóg mielimy na maszynce z grubymi oczkami. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i chłodny wywar. Dokładnie wyrabiamy. Masę można odstawić na kilka godzin do lodówki, by mielonka była jeszcze smaczniejsza. Następnie nakładamy ją do słoików do ok. ¾ ich wysokości. Dobrze ugniatamy łyżką namoczoną w gorącej wodzie. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka z umieszczoną na dnie ściereczką. Zalewamy pod nakrętki zimną wodą. Wolno podgrzewamy i gotujemy przez ok. 2,5 godziny. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia mielonkę pasteryzujemy przez godzinę, a kolejnego przez pół godziny. Jeśli planujemy przechowywać ją w lodówce i szybko zjeść, możemy zrezygnować z dwóch ostatnich dni pasteryzowania.
mielonka ze słoika
mielonka ze słoika © getty images | Qwart

Mielonka ze słoika jest aromatyczna i z pewnością posmakuje każdemu. Na chleb posmarowany takim mięsiwem można położyć pomidora i cebulę, a wydobędziemy z niego jeszcze bardziej fantastyczny smak. Słoik można z powodzeniem zapakować do torby podróżnej czy wziąć na piknik. Dla smakoszy mocniejszych trunków – konserwa domowej roboty rozsmarowana na chlebie idealnie sprawdzi się jako zakąska.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa