Ta zupa to hit. Posmakuje wszystkim domownikom

Kiedy za oknem śnieg, a zmarznięci domownicy wracają do domu, rozgrzewająca zupa wchodzi jak złoto. Zimowym faworytem mojej rodziny jest pyszna serowa z dodatkiem grzanek lub podsmażonego boczku. Miseczki szybko stają się puste i zza stołu dobiega tylko skrobanie łyżeczek. Każdy zjada ją do ostatniej kropelki.

Zupa serowa - PysznościZupa serowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Gęsta, dość kaloryczna, sycąca i przede wszystkim pyszna - zupa serowa to zimowy must have, który świetnie rozgrzeje w zimne dni. Przygotować można ją na wiele różnych sposobów i serwować z różnymi dodatkami, dzięki czemu każdy znajdzie coś pysznego dla siebie. Smak zupy można regulować również różnymi gatunkami sera, dzięki czemu z pozornie prostego przepisu można uzyskać kilka różnych od siebie zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Jakie sery do zupy serowej?

Na to pytanie tak naprawdę nie ma jedynej słusznej odpowiedzi. Zupa serowa opanowała świat i można znaleźć ją w wielu różnych miejscach. Amerykanie przepadają za zupą serową z dodatkiem piwa, we Francji chętnie sięgną po sery pleśniowe, a w wersji budżetowej można wybrać również serki topione. Te ostatnie mogą być jednak dość kiepskim wyborem, bo często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby raz na jakiś czas pozwolić sobie na małe odstępstwo.

Zupa serowa - Pyszności
Zupa serowa - Pyszności © Canva | Mariha-kitchen

Ser jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko w serze jest łatwo przyswajalne, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Ser jest również źródłem cennych składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, cynk, selen i jod. Oczywiście, zupa serowa nie jest najlżejszą możliwą zupą, ale zimą zdecydowanie można sobie pozwolić na pyszne rozgrzanie.

Zupa serowa

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 200 g startego sera, np. cheddar, gouda, gruyère,
  • 100 g sera pleśniowego, np. gorgonzola, munster, roquefort,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroję drobno i podsmażam w garnku na maśle, aż się zeszkli.
  2. Dorzucam pokrojony w mniejsze kawałki czosnek i smażę.
  3. Dodaję mąkę i smażę przez chwilę, cały czas mieszając.
  4. Wlewam bulion i gotuję, aż zupa zgęstnieje.
  5. Następnie dorzucam ser żółty oraz pleśniowy i gotuję, aż całkowicie się rozpuszczą.
  6. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję też kurkumę (głównie dla koloru) oraz gałkę muszkatołową.

Do zupy można dodać inne warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, seler, czy por. Aby podkręcić smak, dorzucam czasem też trochę papryczki chilli lub pieprzu cayenne. Gotową zupę przelewam do talerzy i serwuję z grzankami lub podsmażonym boczkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku