Ta zupa to hit. Posmakuje wszystkim domownikom

Kiedy za oknem śnieg, a zmarznięci domownicy wracają do domu, rozgrzewająca zupa wchodzi jak złoto. Zimowym faworytem mojej rodziny jest pyszna serowa z dodatkiem grzanek lub podsmażonego boczku. Miseczki szybko stają się puste i zza stołu dobiega tylko skrobanie łyżeczek. Każdy zjada ją do ostatniej kropelki.

Zupa serowa - PysznościZupa serowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Gęsta, dość kaloryczna, sycąca i przede wszystkim pyszna - zupa serowa to zimowy must have, który świetnie rozgrzeje w zimne dni. Przygotować można ją na wiele różnych sposobów i serwować z różnymi dodatkami, dzięki czemu każdy znajdzie coś pysznego dla siebie. Smak zupy można regulować również różnymi gatunkami sera, dzięki czemu z pozornie prostego przepisu można uzyskać kilka różnych od siebie zup.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz poczuć lato zimą? Przygotuj nasze miseczki z ananasem, a na pewno nie pożałujesz

Jakie sery do zupy serowej?

Na to pytanie tak naprawdę nie ma jedynej słusznej odpowiedzi. Zupa serowa opanowała świat i można znaleźć ją w wielu różnych miejscach. Amerykanie przepadają za zupą serową z dodatkiem piwa, we Francji chętnie sięgną po sery pleśniowe, a w wersji budżetowej można wybrać również serki topione. Te ostatnie mogą być jednak dość kiepskim wyborem, bo często ich skład pozostawia wiele do życzenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby raz na jakiś czas pozwolić sobie na małe odstępstwo.

Zupa serowa - Pyszności
Zupa serowa - Pyszności © Canva | Mariha-kitchen

Ser jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko w serze jest łatwo przyswajalne, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Ser jest również źródłem cennych składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, cynk, selen i jod. Oczywiście, zupa serowa nie jest najlżejszą możliwą zupą, ale zimą zdecydowanie można sobie pozwolić na pyszne rozgrzanie.

Zupa serowa

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 200 g startego sera, np. cheddar, gouda, gruyère,
  • 100 g sera pleśniowego, np. gorgonzola, munster, roquefort,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroję drobno i podsmażam w garnku na maśle, aż się zeszkli.
  2. Dorzucam pokrojony w mniejsze kawałki czosnek i smażę.
  3. Dodaję mąkę i smażę przez chwilę, cały czas mieszając.
  4. Wlewam bulion i gotuję, aż zupa zgęstnieje.
  5. Następnie dorzucam ser żółty oraz pleśniowy i gotuję, aż całkowicie się rozpuszczą.
  6. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję też kurkumę (głównie dla koloru) oraz gałkę muszkatołową.

Do zupy można dodać inne warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, seler, czy por. Aby podkręcić smak, dorzucam czasem też trochę papryczki chilli lub pieprzu cayenne. Gotową zupę przelewam do talerzy i serwuję z grzankami lub podsmażonym boczkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟