Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory
Jak miło spędzić zimowy wieczór? Oczywiście w towarzystwie pysznej przekąski, która skutecznie rozgrzeje w tym mroźnym okresie. I mam przepis, który sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie!
16.01.2024 | aktual.: 16.01.2024 10:39
Tym razem przychodzę z genialnym przepisem na fenomenalną przekąskę w iście zimowym wydaniu. Nie dość, że zrobisz ją w ekspresowym czasie, to jeszcze znajdziesz tu same najlepsze rarytasy. Oczywiście cały posiłek podasz na ciepło, dlatego też nie zwlekaj ani chwili i jeszcze dziś przygotuj smaczne kąski dla siebie i swoich bliskich.
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, czas zdradzić, co też dziś dla ciebie mam. Otóż będzie to ciekawa kombinacja topionego sera pleśniowego z boczkiem w towarzystwie chrupiącej bagietki. Prawda, że brzmi smacznie? A jak się prezentuje! Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy tak niewiele, aby wyczarować pyszną przekąskę w ciepłym wydaniu dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!
Składniki:
- 300 g sera pleśniowego brie,
- 80 g boczku wędzonego,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1 długa bagietka,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania bagietki. Najpierw dzielę ją na mniejsze części, po czym układam poszczególne elementy na blaszce do pieczenia i polewam każdy kawałek delikatnie oliwą z oliwek.
Przygotowane w ten sposób pieczywo piekę następnie w rozgrzanym piekarniku ok. 8 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 2. W międzyczasie przygotowuję ser pleśniowy. Na początek odcinam zewnętrzną powłokę z każdej strony, po czym dzielę ser na mniejsze części. Na koniec kawałki nabiału przekładam do małego garnka z pokrywką.
Pamiętaj, naczynie użyte do tego przepisu musi być przystosowane do pieczenia w piekarniku. Ser w takim wydaniu wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 3. Kiedy bagietki i ser pieką się w piekarniku, przygotowuję pozostałe dodatki. W tym celu układam na palniku patelnię, po czym ją rozgrzewam. Następnie do środka wrzucam drobno pokrojony boczek oraz obrane i posiekane ząbki czosnku.
Składniki smażę przez kilka minut, od czasu do czasu zawartość patelni mieszam przy pomocy drewnianej łopatki.
Krok 4. Chrupiące kawałki bagietki układam na desce. Obok stawiam garnek z serem pleśniowym w topionej wersji. Do naczynia dodaję dodatkowo mieszankę z patelni oraz świeżą natkę pietruszki. Składniki dokładnie mieszam i to wszystko. Smacznego!