Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory
Jak miło spędzić zimowy wieczór? Oczywiście w towarzystwie pysznej przekąski, która skutecznie rozgrzeje w tym mroźnym okresie. I mam przepis, który sprawdzi się w tej roli wręcz idealnie!
Tym razem przychodzę z genialnym przepisem na fenomenalną przekąskę w iście zimowym wydaniu. Nie dość, że zrobisz ją w ekspresowym czasie, to jeszcze znajdziesz tu same najlepsze rarytasy. Oczywiście cały posiłek podasz na ciepło, dlatego też nie zwlekaj ani chwili i jeszcze dziś przygotuj smaczne kąski dla siebie i swoich bliskich.
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, czas zdradzić, co też dziś dla ciebie mam. Otóż będzie to ciekawa kombinacja topionego sera pleśniowego z boczkiem w towarzystwie chrupiącej bagietki. Prawda, że brzmi smacznie? A jak się prezentuje! Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory
Wystarczy tak niewiele, aby wyczarować pyszną przekąskę w ciepłym wydaniu dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!
Składniki:
- 300 g sera pleśniowego brie,
- 80 g boczku wędzonego,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1 długa bagietka,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania bagietki. Najpierw dzielę ją na mniejsze części, po czym układam poszczególne elementy na blaszce do pieczenia i polewam każdy kawałek delikatnie oliwą z oliwek.
Przygotowane w ten sposób pieczywo piekę następnie w rozgrzanym piekarniku ok. 8 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 2. W międzyczasie przygotowuję ser pleśniowy. Na początek odcinam zewnętrzną powłokę z każdej strony, po czym dzielę ser na mniejsze części. Na koniec kawałki nabiału przekładam do małego garnka z pokrywką.
Pamiętaj, naczynie użyte do tego przepisu musi być przystosowane do pieczenia w piekarniku. Ser w takim wydaniu wkładam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 3. Kiedy bagietki i ser pieką się w piekarniku, przygotowuję pozostałe dodatki. W tym celu układam na palniku patelnię, po czym ją rozgrzewam. Następnie do środka wrzucam drobno pokrojony boczek oraz obrane i posiekane ząbki czosnku.
Składniki smażę przez kilka minut, od czasu do czasu zawartość patelni mieszam przy pomocy drewnianej łopatki.
Krok 4. Chrupiące kawałki bagietki układam na desce. Obok stawiam garnek z serem pleśniowym w topionej wersji. Do naczynia dodaję dodatkowo mieszankę z patelni oraz świeżą natkę pietruszki. Składniki dokładnie mieszam i to wszystko. Smacznego!