Dawniej była daniem największej biedoty. Dziś króluje w najlepszych restauracjach
Lubisz testować smaki z różnych zakątków świata? Jeśli tak, ta zupa musi koniecznie pojawić się na twoim stole. Jest mega popularna, pyszna i pożywna jednocześnie!
01.01.2024 | aktual.: 01.01.2024 16:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czytając moje artykuły, na pewno zauważyłeś, że uwielbiam eksperymentować w swojej kuchni. Dotyczy to zarówno zupełnie nowych smaków, jak i przeróżnych kuchni ze wszystkich stron świata, w których można znaleźć cudowne perełki kulinarne.
Nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz przepis na prawdziwy klasyk kuchni francuskiej, który wręcz zachwyca wyjątkowym smakiem. Co więcej, do przygotowania niesamowitej uczty dla podniebienia potrzebujesz tak naprawdę kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni nawet teraz. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby pyszne danie jeszcze dziś zagościło na twoim stole. To będzie prawdziwa poezja smaków!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedyś jadła ją biedota, dziś to prawdziwy rarytas
Po tak zachęcającym wstępnie nie chce trzymać cię dłużej w niepewności i od razu wyjaśniam, o jakie danie konkretnie chodzi. Bohaterką dzisiejszego artykułu jest zupa cebulowa. Jak już wspomniałam, wywodzi się ona wprost z kuchni francuskiej, a jak wiadomo, Francuzi znają się na gotowaniu.
I dobrym przykładem jest tutaj właśnie pyszna zupa cebulowa, która jak się okazuje, nie zawsze kojarzona była z luksusem i wyszukanym jedzeniem. Tak naprawdę było to kiedyś podstawowe danie biednych ludzi ze względu na niskie koszty przygotowania. Dziś jednak zupa cebulowa kojarzy się zupełnie inaczej. To wręcz wykwintne danie, które można zjeść w najlepszych restauracjach.
Zobacz także
Jak zrobić tradycyjną zupę cebulową?
Składniki:
- 4 duże cebule,
- 1 litr domowego bulionu,
- 90 ml białego wina (opcjonalnie),
- 2 łyżki masła,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- grzanki z bagietki,
- 100 g żółtego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania cebul. Najpierw je obierz, po czym podziel w piórka.
- Następnie na palniku umieść garnek, w którym przygotujesz przyszłą zupę. Jako pierwsze składniki powinny znaleźć się w nim masło oraz oliwa z oliwek.
- Do garnka wrzuć następnie wcześniej pokrojoną cebulę i gotuj ją ok. 25 minut, aż cebula stanie się idealnie miękka i nabierze pięknego brązowego koloru.
- Jeśli używasz wina w przepisie, jest to odpowiedni moment, aby wlać go do garnka. Następnie dodaj domowy bulion. I tutaj bardzo ważna informacja, możesz użyć zarówno bulionu warzywnego, jak i mięsnego.
- Jako ostatnie składniki w garnku powinny znaleźć się przyprawy. Tak przygotowaną mieszankę gotuj ok. 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj grzanki z bagietki oraz zetrzyj na tarce żółty ser.
- Kiedy zupa będzie już gotowa, przelej ją do miseczek, najlepiej takich, które będziesz mógł włożyć na chwilę do piekarnika. Dlaczego to takie ważne? Otóż po dodaniu do każdej porcji grzanek i sporej warstwy sera, całość warto przez chwilę podpiec w piekarniku, aby ser pięknie się roztopił i przyrumienił. Smacznego!