Dawniej była daniem największej biedoty. Dziś króluje w najlepszych restauracjach

Lubisz testować smaki z różnych zakątków świata? Jeśli tak, ta zupa musi koniecznie pojawić się na twoim stole. Jest mega popularna, pyszna i pożywna jednocześnie!

Zupa cebulowa cieszy się ogromną popularnościąZupa cebulowa cieszy się ogromną popularnością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | maria_lapina
Marzena Pęcak

Czytając moje artykuły, na pewno zauważyłeś, że uwielbiam eksperymentować w swojej kuchni. Dotyczy to zarówno zupełnie nowych smaków, jak i przeróżnych kuchni ze wszystkich stron świata, w których można znaleźć cudowne perełki kulinarne

Nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz przepis na prawdziwy klasyk kuchni francuskiej, który wręcz zachwyca wyjątkowym smakiem. Co więcej, do przygotowania niesamowitej uczty dla podniebienia potrzebujesz tak naprawdę kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni nawet teraz. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby pyszne danie jeszcze dziś zagościło na twoim stole. To będzie prawdziwa poezja smaków!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Kiedyś jadła ją biedota, dziś to prawdziwy rarytas

Po tak zachęcającym wstępnie nie chce trzymać cię dłużej w niepewności i od razu wyjaśniam, o jakie danie konkretnie chodzi. Bohaterką dzisiejszego artykułu jest zupa cebulowa. Jak już wspomniałam, wywodzi się ona wprost z kuchni francuskiej, a jak wiadomo, Francuzi znają się na gotowaniu

I dobrym przykładem jest tutaj właśnie pyszna zupa cebulowa, która jak się okazuje, nie zawsze kojarzona była z luksusem i wyszukanym jedzeniem. Tak naprawdę było to kiedyś podstawowe danie biednych ludzi ze względu na niskie koszty przygotowania. Dziś jednak zupa cebulowa kojarzy się zupełnie inaczej. To wręcz wykwintne danie, które można zjeść w najlepszych restauracjach.

Przygotowanie zupy cebulowej jest bardzo proste
Przygotowanie zupy cebulowej jest bardzo proste © Adobe Stock | Elena Schweitzer

Jak zrobić tradycyjną zupę cebulową?

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • 1 litr domowego bulionu,
  • 90 ml białego wina (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • grzanki z bagietki,
  • 100 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania cebul. Najpierw je obierz, po czym podziel w piórka
  2. Następnie na palniku umieść garnek, w którym przygotujesz przyszłą zupę. Jako pierwsze składniki powinny znaleźć się w nim masło oraz oliwa z oliwek
  3. Do garnka wrzuć następnie wcześniej pokrojoną cebulę i gotuj ją ok. 25 minut, aż cebula stanie się idealnie miękka i nabierze pięknego brązowego koloru. 
  4. Jeśli używasz wina w przepisie, jest to odpowiedni moment, aby wlać go do garnka. Następnie dodaj domowy bulion. I tutaj bardzo ważna informacja, możesz użyć zarówno bulionu warzywnego, jak i mięsnego. 
  5. Jako ostatnie składniki w garnku powinny znaleźć się przyprawy. Tak przygotowaną mieszankę gotuj ok. 20 minut
  6. W międzyczasie przygotuj grzanki z bagietki oraz zetrzyj na tarce żółty ser
  7. Kiedy zupa będzie już gotowa, przelej ją do miseczek, najlepiej takich, które będziesz mógł włożyć na chwilę do piekarnika. Dlaczego to takie ważne? Otóż po dodaniu do każdej porcji grzanek i sporej warstwy sera, całość warto przez chwilę podpiec w piekarniku, aby ser pięknie się roztopił i przyrumienił. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy