Dawniej była daniem największej biedoty. Dziś króluje w najlepszych restauracjach

Lubisz testować smaki z różnych zakątków świata? Jeśli tak, ta zupa musi koniecznie pojawić się na twoim stole. Jest mega popularna, pyszna i pożywna jednocześnie!

Zupa cebulowa cieszy się ogromną popularnościąZupa cebulowa cieszy się ogromną popularnością
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | maria_lapina

Czytając moje artykuły, na pewno zauważyłeś, że uwielbiam eksperymentować w swojej kuchni. Dotyczy to zarówno zupełnie nowych smaków, jak i przeróżnych kuchni ze wszystkich stron świata, w których można znaleźć cudowne perełki kulinarne

Nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz przepis na prawdziwy klasyk kuchni francuskiej, który wręcz zachwyca wyjątkowym smakiem. Co więcej, do przygotowania niesamowitej uczty dla podniebienia potrzebujesz tak naprawdę kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w swojej kuchni nawet teraz. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby pyszne danie jeszcze dziś zagościło na twoim stole. To będzie prawdziwa poezja smaków!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Kiedyś jadła ją biedota, dziś to prawdziwy rarytas

Po tak zachęcającym wstępnie nie chce trzymać cię dłużej w niepewności i od razu wyjaśniam, o jakie danie konkretnie chodzi. Bohaterką dzisiejszego artykułu jest zupa cebulowa. Jak już wspomniałam, wywodzi się ona wprost z kuchni francuskiej, a jak wiadomo, Francuzi znają się na gotowaniu

I dobrym przykładem jest tutaj właśnie pyszna zupa cebulowa, która jak się okazuje, nie zawsze kojarzona była z luksusem i wyszukanym jedzeniem. Tak naprawdę było to kiedyś podstawowe danie biednych ludzi ze względu na niskie koszty przygotowania. Dziś jednak zupa cebulowa kojarzy się zupełnie inaczej. To wręcz wykwintne danie, które można zjeść w najlepszych restauracjach.

Przygotowanie zupy cebulowej jest bardzo proste
Przygotowanie zupy cebulowej jest bardzo proste © Adobe Stock | Elena Schweitzer

Jak zrobić tradycyjną zupę cebulową?

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • 1 litr domowego bulionu,
  • 90 ml białego wina (opcjonalnie),
  • 2 łyżki masła,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • grzanki z bagietki,
  • 100 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania cebul. Najpierw je obierz, po czym podziel w piórka
  2. Następnie na palniku umieść garnek, w którym przygotujesz przyszłą zupę. Jako pierwsze składniki powinny znaleźć się w nim masło oraz oliwa z oliwek
  3. Do garnka wrzuć następnie wcześniej pokrojoną cebulę i gotuj ją ok. 25 minut, aż cebula stanie się idealnie miękka i nabierze pięknego brązowego koloru. 
  4. Jeśli używasz wina w przepisie, jest to odpowiedni moment, aby wlać go do garnka. Następnie dodaj domowy bulion. I tutaj bardzo ważna informacja, możesz użyć zarówno bulionu warzywnego, jak i mięsnego. 
  5. Jako ostatnie składniki w garnku powinny znaleźć się przyprawy. Tak przygotowaną mieszankę gotuj ok. 20 minut
  6. W międzyczasie przygotuj grzanki z bagietki oraz zetrzyj na tarce żółty ser
  7. Kiedy zupa będzie już gotowa, przelej ją do miseczek, najlepiej takich, które będziesz mógł włożyć na chwilę do piekarnika. Dlaczego to takie ważne? Otóż po dodaniu do każdej porcji grzanek i sporej warstwy sera, całość warto przez chwilę podpiec w piekarniku, aby ser pięknie się roztopił i przyrumienił. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok