Ze składników, które mam w szafce w 10 minut robię pyszną szarlotkę. Do kawy idealna
Przepisów na ciasto z jabłkami jest mnóstwo, każdy ma na nie swój sposób. Używa się świeżych jabłek lub tych ze słoika. Słyszałeś, że istnieje też szarlotka na szybko, którą zrobisz w dosłownie 10 minut? Jej przygotowanie jest banalnie proste i każdy sobie z nim poradzi.
31.12.2023 | aktual.: 31.12.2023 13:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki, których potrzebujesz do zrobienia szarlotki, nie odbiegają niczym od tych tradycyjnych. Różnica jest tylko w sposobie przygotowania. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera, a następnie piecze w odpowiedniej temperaturze. Jeśli będziesz postępować według przepisu, wypiek wyjdzie idealny. Przygotuj się do kulinarnej przygody i zaczynamy zabawę z pieczeniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszna szarlotka w 10 minut - przepis
Składniki:
- 220 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 170 g masła,
- 100 ml mleka,
- 2 duże jabłka,
- 4 jajka,
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
- Masło pokrój na mniejsze kawałki i utrzyj z obydwoma cukrami, by powstał puch. Zacznij też stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Po chwili dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rób to stopniowo, cały czas ubijając masę jajeczno-maślaną. Od razu też wlej mleko.
- Miksuj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.
- Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dorzuć też obrane i pokrojone jabłka. Wciśnij owoce w ciasto.
- Szarlotka powinna się piec przez 55 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy jest już gotowa. Jeśli nie, potrzymaj jeszcze kilka minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
- Szarlotkę oprósz cukrem pudrem (dobrym pomysłem jest też polanie jej polewą czekoladową), podawaj ją z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Świetnie sprawdzi się także bita śmietana.