PrzepisZe składników, które mam w szafce w 10 minut robię pyszną szarlotkę. Do kawy idealna

Ze składników, które mam w szafce w 10 minut robię pyszną szarlotkę. Do kawy idealna

Szarlotka
Szarlotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
31.12.2023 12:55, aktualizacja: 31.12.2023 13:51

Przepisów na ciasto z jabłkami jest mnóstwo, każdy ma na nie swój sposób. Używa się świeżych jabłek lub tych ze słoika. Słyszałeś, że istnieje też szarlotka na szybko, którą zrobisz w dosłownie 10 minut? Jej przygotowanie jest banalnie proste i każdy sobie z nim poradzi.

Składniki, których potrzebujesz do zrobienia szarlotki, nie odbiegają niczym od tych tradycyjnych. Różnica jest tylko w sposobie przygotowania. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera, a następnie piecze w odpowiedniej temperaturze. Jeśli będziesz postępować według przepisu, wypiek wyjdzie idealny. Przygotuj się do kulinarnej przygody i zaczynamy zabawę z pieczeniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna szarlotka w 10 minut - przepis

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 170 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 2 duże jabłka,
  • 4 jajka,
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałki i utrzyj z obydwoma cukrami, by powstał puch. Zacznij też stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  2. Po chwili dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rób to stopniowo, cały czas ubijając masę jajeczno-maślaną. Od razu też wlej mleko.
  3. Miksuj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dorzuć też obrane i pokrojone jabłka. Wciśnij owoce w ciasto.
  6. Szarlotka powinna się piec przez 55 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdź za pomocą patyczka, czy jest już gotowa. Jeśli nie, potrzymaj jeszcze kilka minut.
  7. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
  8. Szarlotkę oprósz cukrem pudrem (dobrym pomysłem jest też polanie jej polewą czekoladową), podawaj ją z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Świetnie sprawdzi się także bita śmietana.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także