Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

W jesiennym menu nie może zabraknąć tych genialnych ciasteczek domowej roboty. Mają w sobie wszystko — uroczy look, wyjątkowy smak i ekspresowy czas przygotowania.

Te ciasteczka zrobią furorę w każdym domuTe ciasteczka zrobią furorę w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Nie wiem, jak ty, ale ja uważam, że w każdej kuchni warto mieć pod ręką sprawdzone szybkie przepisy na każdą okazję. Gdy nagle w ciągu dnia nabierzemy ochoty na coś słodkiego, a może z niezapowiedzianą wizytą wpadną znajomi. Właśnie w takich sytuacjach sprawdzają się tzw. awaryjniaki. Przepisy, dzięki którym możesz zrobić coś pysznego z prostych i szybkich składników.

Nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za chwile zdradzę ci mój niezawodny patent na błyskawiczne ciasteczka z jabłkami. A, że owoce te to jeden z głównych symboli jesieni, tym bardziej listopad jest odpowiednim momentem, aby je przygotować. Zabieramy się więc do pracy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Szybkie i proste w przygotowaniu jabłuszkowe ciasteczka pokocha cała twoja rodzina. Po prostu nie ma innej opcji

Składniki:

Nadzienie: 

  • 2-3 jabłka,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki masła.

Pozostałe składniki:

  • 6 łyżek masła orzechowego,
  • 1 ciasto francuskie,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek. W tym celu dzielę je na cienkie plastry, po czym przerzucam do garnka. 

Najpierw dzielę owoce na mniejsze części
Najpierw dzielę owoce na mniejsze części © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do środka dodaję następnie: wodę, cukier puder, cynamon, gałkę muszkatołową oraz masło. Mieszankę gotuję ok. 10-15 minut, aż jabłka zrobią się idealnie miękkie. Wtedy też odstawiam mieszankę do ostudzenia.

I jabłka są już gotowe!
I jabłka są już gotowe! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym rozwijam ciasto francuskie. Następnie wycinam z niego duże kółka. W każdym takim elemencie robię dodatkowy mniejszy obrys koła. 

Czas zająć się ciastem francuskim
Czas zająć się ciastem francuskim © Licencjodawca | Pyszności

Po co to robię? Otóż w ten sposób wydzielam miejsce, które za moment wypełnię nadzieniem. 

Krok 4. Teraz czas na trochę kreatywności artystycznej. Z takiego kółka można przecież stworzyć genialne jabłuszka. Na początek robię małe nacięcie w dolnej części, aby powstało charakterystyczne dla jabłek wcięcie. Następnie z ciasta, które zostało, robię ogonki oraz małe listki. I kształt jabłuszek już jest!

Wystarczy kilka dodatków i kształt jabłka już jest
Wystarczy kilka dodatków i jabłka są gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. No i w końcu mogę dodać nadzienie. W tym celu na każdym jabłuszku najpierw rozprowadzam masło orzechowe. Następnie układam po 2 plasterki jabłek. Bezpośrednio na kawałkach owoców układam kolejne elementy, ale w mniejszym wydaniu. Całą procedurę powtarzam jeszcze raz

Już coraz bliżej, jeszcze tylko wizyta w piekarniku
Już coraz bliżej, jeszcze tylko wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowane w ten sposób ciasteczka piekę przez 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. 

Krok 8. Po upieczeniu każde ciasteczko dekoruję cukrem pudrem. Smacznego!

Urocze i smaczne jednocześnie!
Urocze i smaczne jednocześnie! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości