Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem
W jesiennym menu nie może zabraknąć tych genialnych ciasteczek domowej roboty. Mają w sobie wszystko — uroczy look, wyjątkowy smak i ekspresowy czas przygotowania.
15.11.2023 10:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie wiem, jak ty, ale ja uważam, że w każdej kuchni warto mieć pod ręką sprawdzone i szybkie przepisy na każdą okazję. Gdy nagle w ciągu dnia nabierzemy ochoty na coś słodkiego, a może z niezapowiedzianą wizytą wpadną znajomi. Właśnie w takich sytuacjach sprawdzają się tzw. awaryjniaki. Przepisy, dzięki którym możesz zrobić coś pysznego z prostych i szybkich składników.
Nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za chwile zdradzę ci mój niezawodny patent na błyskawiczne ciasteczka z jabłkami. A, że owoce te to jeden z głównych symboli jesieni, tym bardziej listopad jest odpowiednim momentem, aby je przygotować. Zabieramy się więc do pracy!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Szybkie i proste w przygotowaniu jabłuszkowe ciasteczka pokocha cała twoja rodzina. Po prostu nie ma innej opcji
Składniki:
Nadzienie:
- 2-3 jabłka,
- 30 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki masła.
Pozostałe składniki:
- 6 łyżek masła orzechowego,
- 1 ciasto francuskie,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek. W tym celu dzielę je na cienkie plastry, po czym przerzucam do garnka.
Krok 2. Do środka dodaję następnie: wodę, cukier puder, cynamon, gałkę muszkatołową oraz masło. Mieszankę gotuję ok. 10-15 minut, aż jabłka zrobią się idealnie miękkie. Wtedy też odstawiam mieszankę do ostudzenia.
Krok 3. Na blacie kuchennym rozwijam ciasto francuskie. Następnie wycinam z niego duże kółka. W każdym takim elemencie robię dodatkowy mniejszy obrys koła.
Po co to robię? Otóż w ten sposób wydzielam miejsce, które za moment wypełnię nadzieniem.
Krok 4. Teraz czas na trochę kreatywności artystycznej. Z takiego kółka można przecież stworzyć genialne jabłuszka. Na początek robię małe nacięcie w dolnej części, aby powstało charakterystyczne dla jabłek wcięcie. Następnie z ciasta, które zostało, robię ogonki oraz małe listki. I kształt jabłuszek już jest!
Krok 5. No i w końcu mogę dodać nadzienie. W tym celu na każdym jabłuszku najpierw rozprowadzam masło orzechowe. Następnie układam po 2 plasterki jabłek. Bezpośrednio na kawałkach owoców układam kolejne elementy, ale w mniejszym wydaniu. Całą procedurę powtarzam jeszcze raz.
Przygotowane w ten sposób ciasteczka piekę przez 12 minut w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku.
Krok 8. Po upieczeniu każde ciasteczko dekoruję cukrem pudrem. Smacznego!