InspiracjeGenialna przekąska. Podaj na stół, a wszyscy będą zachwyceni

Genialna przekąska. Podaj na stół, a wszyscy będą zachwyceni

Pączki kukurydziane
Pączki kukurydziane
Źródło zdjęć: © Szabatowe przepisy
Katarzyna Gileta
12.11.2023 07:39, aktualizacja: 17.01.2024 14:12

Mam swoje przyzwyczajenia i przez lata za każdym razem, kiedy z całym zespołem Bob’s Cafe jedliśmy obiad w mojej restauracji, przygotowywałem właśnie to danie.

Nie za bardzo wiem dlaczego. Może dlatego, że jest naprawdę pyszne i chciałem zaimponować towarzystwu? A może dlatego, że jest bardzo proste, a ja jestem leniwy. Te pączki doskonale smakują z miodem, guacamole i wieloma innymi sosami, takimi jak słodko-kwaśny sos chili widoczny na zdjęciu.

Pączki kukurydziane - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 100 g mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • 1 jajko,
  • 100 ml kwaśnego mleka,
  • 150 g ugotowanych ziaren kukurydzy,
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry,
  • 750 ml oleju do smażenia.

Słodki sos chili:

  • 120 ml wody,
  • 120 ml octu ryżowego lub winnego,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryki,
  • 1 łyżeczka obranego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
  • 1 łyżeczka ketchupu,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

SOS

W rondelku wymieszać wodę, ocet i cukier i zagotować. Dodać płatki chili, imbir, czosnek i ketchup. Gotować przez 5 minut. Dosypać skrobię kukurydzianą i mieszać trzepaczką, aż się rozpuści. Wlać sos do miski i ostudzić przed podaniem.

CIASTO

W dużym rondlu rozgrzać olej do smażenia do temperatury 170 st. C. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, paprykę i pieprz. Roztrzepać jajko i mleko. Połączyć obie mieszanki i ubijać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodać ziarna kukurydzy i posiekaną kolendrę.

SMAŻENIE

Aby uformować pączki, wrzucić na rozgrzany olej porcję ciasta równą 1 łyżce do lodów (można też przygotować kulki z 2 łyżek stołowych).

Smażyć przez mniej więcej 6 minut, obracając w połowie smażenia, aby pączki zrumieniły się z obu stron. Odsączyć na ruszcie lub ręczniku papierowym i podawać na gorąco.

Jeśli chce się je przygotować dużo wcześniej, można je podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem.

Przepis pochodzi z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"

Szabatowe przepisy
Szabatowe przepisy© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także