Genialna przekąska. Podaj na stół, a wszyscy będą zachwyceni
Mam swoje przyzwyczajenia i przez lata za każdym razem, kiedy z całym zespołem Bob’s Cafe jedliśmy obiad w mojej restauracji, przygotowywałem właśnie to danie.
12.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:12
Nie za bardzo wiem dlaczego. Może dlatego, że jest naprawdę pyszne i chciałem zaimponować towarzystwu? A może dlatego, że jest bardzo proste, a ja jestem leniwy. Te pączki doskonale smakują z miodem, guacamole i wieloma innymi sosami, takimi jak słodko-kwaśny sos chili widoczny na zdjęciu.
Pączki kukurydziane - przepis krok po kroku
Składniki:
- 100 g mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 1 jajko,
- 100 ml kwaśnego mleka,
- 150 g ugotowanych ziaren kukurydzy,
- 1 mały pęczek świeżej kolendry,
- 750 ml oleju do smażenia.
Słodki sos chili:
- 120 ml wody,
- 120 ml octu ryżowego lub winnego,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka obranego, startego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
- 1 łyżeczka ketchupu,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
SOS
W rondelku wymieszać wodę, ocet i cukier i zagotować. Dodać płatki chili, imbir, czosnek i ketchup. Gotować przez 5 minut. Dosypać skrobię kukurydzianą i mieszać trzepaczką, aż się rozpuści. Wlać sos do miski i ostudzić przed podaniem.
CIASTO
W dużym rondlu rozgrzać olej do smażenia do temperatury 170 st. C. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, paprykę i pieprz. Roztrzepać jajko i mleko. Połączyć obie mieszanki i ubijać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodać ziarna kukurydzy i posiekaną kolendrę.
SMAŻENIE
Aby uformować pączki, wrzucić na rozgrzany olej porcję ciasta równą 1 łyżce do lodów (można też przygotować kulki z 2 łyżek stołowych).
Smażyć przez mniej więcej 6 minut, obracając w połowie smażenia, aby pączki zrumieniły się z obu stron. Odsączyć na ruszcie lub ręczniku papierowym i podawać na gorąco.
Jeśli chce się je przygotować dużo wcześniej, można je podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem.
Przepis pochodzi z książki Marca Grossmana "Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania"