Jak długo smażyć pączki, by nie były surowe w środku? Poznaj sposób

Jeśli w tłusty czwartek chcesz uniknąć olbrzymich kolejek prowadzących do cukierni, masz tylko dwie opcje do wyboru. Albo nie zjeść tego dnia ani jednego pączka, albo zrobić je samemu, w domu. Jeśli zdecydowałeś się na to drugie rozwiązanie, to ten artykuł będzie dla ciebie bardzo użyteczny. Przypominamy w nim, ile smażyć pączki oraz jakie inne zasady powinny temu procesowi towarzyszyć.

ObrazekIle smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Słodkości, wszędzie słodkości. W tłusty czwartek, kiedy tylko cukiernie otworzyły swoje drzwi, tłumy pączkożerców rzuciły się do lady. Przeglądać, pytać, smakować i kupować. Według niektórych wyliczeń tylko w ten jeden dzień Polacy zjadają 100 milionów pączków. Ponieważ jesteśmy już po spacerze i widzieliśmy cukiernie w akcji - możemy potwierdzić te wyliczenia.

Obrazek
Ile smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Mimo że wiele punktów oferuje pączki naprawdę wysokiej jakości, to zawsze staramy się przyrządzać te delicje osobiście, w domu. Czemu? Kiedy poznasz już wszystkie zasady, triki i patenty na ich przygotowanie, nagle odkryjesz, że smażenie domowych pączków to sama przyjemność. Z tym krótkim vademecum będą ci wychodziły idealnie za każdym razem.

Ile smażyć pączki?

To chyba najczęściej zadawane pytanie wśród próbujących po raz pierwszy (i nie tylko) zrobić pączki w domowym zaciszu. Odpowiedź jest niezwykle prosta i - co rzadkie w przypadku kulinariów - wręcz ścisła. Optymalny czas smażenia pączków to 1,5 - 2 minuty na stronę. Pamiętaj jednak o tym, że ten idealny czas idzie w parze z prawidłową temperaturą tłuszczu. To dlatego zawsze polecamy wyposażyć kuchenny warsztat w termometr. Smaż pączki w temperaturze 175-180 stopni, a wyjdą idealnie miękkie i smaczne.

Na jakim tłuszczu smażyć pączki?

Obrazek
Ile smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Ze względu na ilość dostępnych na rynku olejów, można by się na ten temat rozpisać. Zrobiliśmy to zresztą tutaj. Jeśli nie masz tyle czasu, skrócimy ci ten artykuł. Do smażenia pączków doskonale nadaje się olej arachaidowy i kokosowy, a także frytura, smalec lub masło klarowane. Pamiętaj, że w przypadku olejów zawsze należy wybierać rafinowane wersje tych produktów.

Dobre pączki nie ociekają tłuszczem

Skoro wiesz już ile smażyć pączki i jakiego tłuszczu użyć, zaserwujemy ci dzisiaj jeszcze jeden, bardzo przydatny trik. Jeśli do tej pory twoje pączki wychodziły zbyt tłuste, prawdopodobnie nie słyszałeś nigdy o patencie ze spirytusem. Wystarczy odrobina tego specyfiku, żeby nasze słodkości przestały absorbować olej, w którym się smażą. Nie dodawaj go jednak zbyt dużo (wystarczą dwie łyżki), bo rozrzedzisz konsystencję ciasta.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi