Jak długo smażyć pączki, by nie były surowe w środku? Poznaj sposób
Jeśli w tłusty czwartek chcesz uniknąć olbrzymich kolejek prowadzących do cukierni, masz tylko dwie opcje do wyboru. Albo nie zjeść tego dnia ani jednego pączka, albo zrobić je samemu, w domu. Jeśli zdecydowałeś się na to drugie rozwiązanie, to ten artykuł będzie dla ciebie bardzo użyteczny. Przypominamy w nim, ile smażyć pączki oraz jakie inne zasady powinny temu procesowi towarzyszyć.
16.02.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:22
Słodkości, wszędzie słodkości. W tłusty czwartek, kiedy tylko cukiernie otworzyły swoje drzwi, tłumy pączkożerców rzuciły się do lady. Przeglądać, pytać, smakować i kupować. Według niektórych wyliczeń tylko w ten jeden dzień Polacy zjadają 100 milionów pączków. Ponieważ jesteśmy już po spacerze i widzieliśmy cukiernie w akcji - możemy potwierdzić te wyliczenia.
Mimo że wiele punktów oferuje pączki naprawdę wysokiej jakości, to zawsze staramy się przyrządzać te delicje osobiście, w domu. Czemu? Kiedy poznasz już wszystkie zasady, triki i patenty na ich przygotowanie, nagle odkryjesz, że smażenie domowych pączków to sama przyjemność. Z tym krótkim vademecum będą ci wychodziły idealnie za każdym razem.
Ile smażyć pączki?
To chyba najczęściej zadawane pytanie wśród próbujących po raz pierwszy (i nie tylko) zrobić pączki w domowym zaciszu. Odpowiedź jest niezwykle prosta i - co rzadkie w przypadku kulinariów - wręcz ścisła. Optymalny czas smażenia pączków to 1,5 - 2 minuty na stronę. Pamiętaj jednak o tym, że ten idealny czas idzie w parze z prawidłową temperaturą tłuszczu. To dlatego zawsze polecamy wyposażyć kuchenny warsztat w termometr. Smaż pączki w temperaturze 175-180 stopni, a wyjdą idealnie miękkie i smaczne.
Na jakim tłuszczu smażyć pączki?
Ze względu na ilość dostępnych na rynku olejów, można by się na ten temat rozpisać. Zrobiliśmy to zresztą tutaj. Jeśli nie masz tyle czasu, skrócimy ci ten artykuł. Do smażenia pączków doskonale nadaje się olej arachaidowy i kokosowy, a także frytura, smalec lub masło klarowane. Pamiętaj, że w przypadku olejów zawsze należy wybierać rafinowane wersje tych produktów.
Dobre pączki nie ociekają tłuszczem
Skoro wiesz już ile smażyć pączki i jakiego tłuszczu użyć, zaserwujemy ci dzisiaj jeszcze jeden, bardzo przydatny trik. Jeśli do tej pory twoje pączki wychodziły zbyt tłuste, prawdopodobnie nie słyszałeś nigdy o patencie ze spirytusem. Wystarczy odrobina tego specyfiku, żeby nasze słodkości przestały absorbować olej, w którym się smażą. Nie dodawaj go jednak zbyt dużo (wystarczą dwie łyżki), bo rozrzedzisz konsystencję ciasta.