Tak sprawisz, że pączki nie będą piły oleju. Sekretem jest banalnie prosta czynność

Jest taki jeden dzień w roku, kiedy dieta, świadomość żywieniowa i postanowienia schodzą na dalszy plan. Mowa tu oczywiście o Tłustym Czwartku. Niektórym równie dużą przyjemność sprawia nie tylko zjadanie, ale i przyrządzanie pączków. Częstym problemem jest ich nadmierne ,,picie tłuszczu". Jak smażyć pączki by się tak nie działo?

ObrazekJak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Czy ty też co rok czekasz na Tłusty Czwartek z zapartym tchem? Ten brak zasad, samowolka, wręcz anarchia żywieniowa. Gdyby znalazł się wyjątkowo fantazyjny reżyser, który ująłby to w formie filmu, mogłoby z tego powstać naprawdę niezłe kino.

Obrazek
Jak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Smażenie pączków dla całej rodziny czy znajomych to czysta przyjemność. I jeszcze te ich wdzięczne spojrzenia! Zanim jednak zabierzesz się za przyrządzanie tych pyszności, warto poznać proste triki, które sprawią, że pączki nie będą chłonęły tłuszczu niczym gąbka.

Jak smażyć pączki by nie piły tłuszczu?

Obgotowanie pączków przed smażeniem. Ten trik jest bardzo efektywny, a wcale nie tak powszechnie znany. A szkoda, bo to łatwizna. Wystarczy przed smażeniem wrzucić pączki do wrzącej wody, poczekać aż wypłyną i gotować je przez 2 minuty. Uwaga: nie zapomnij o ich dokładnym wysuszeniu przed wrzuceniem na gorący olej.

Obrazek
Jak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Odpowiednia ilość i temperatura tłuszczu sprawią, że pączki będą po prostu smaczne. Potrzebna jest tu jednak albo wprawa, albo odpowiednia wiedza. Olej powinien mieć 175 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, oderwij kawałek ciasta z pączka i wrzuć na patelnie. Jeśli szybko wypłynie na powierzchnie i w ciągu minuty zmieni kolor na złoty, temperatura tłuszczu jest dobra. W przypadku oleju, powinno być go tyle, by po wrzuceniu pączka, mógł on w nim swobodnie pływać.

Ocet albo sok z cytryny. Wystarczy jedna łyżeczka tego pierwszego, lub 2 łyżeczki drugiego, by pączki przestały chłonąć tłuszcz w nadmiernej ilości. Dodaj je oczywiście do ciasta. Proste i przyjemne rozwiązanie.

Spirytus. Patent z dawnych lat, ale ciągle skuteczny. Kieliszek 95-procentowego spirytusu spożywczego dodanego do ciasta sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu, a ich skórka będzie bardziej chrupiąca. Spokojnie - cały alkohol wyparuje na etapie smażenia.

Jak smażyć pączki już wiesz. Teraz możesz poznać przepis na nie - na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇