Tak sprawisz, że pączki nie będą piły oleju. Sekretem jest banalnie prosta czynność
Jest taki jeden dzień w roku, kiedy dieta, świadomość żywieniowa i postanowienia schodzą na dalszy plan. Mowa tu oczywiście o Tłustym Czwartku. Niektórym równie dużą przyjemność sprawia nie tylko zjadanie, ale i przyrządzanie pączków. Częstym problemem jest ich nadmierne ,,picie tłuszczu". Jak smażyć pączki by się tak nie działo?
27.10.2022 14:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy ty też co rok czekasz na Tłusty Czwartek z zapartym tchem? Ten brak zasad, samowolka, wręcz anarchia żywieniowa. Gdyby znalazł się wyjątkowo fantazyjny reżyser, który ująłby to w formie filmu, mogłoby z tego powstać naprawdę niezłe kino.
Smażenie pączków dla całej rodziny czy znajomych to czysta przyjemność. I jeszcze te ich wdzięczne spojrzenia! Zanim jednak zabierzesz się za przyrządzanie tych pyszności, warto poznać proste triki, które sprawią, że pączki nie będą chłonęły tłuszczu niczym gąbka.
Jak smażyć pączki by nie piły tłuszczu?
Obgotowanie pączków przed smażeniem. Ten trik jest bardzo efektywny, a wcale nie tak powszechnie znany. A szkoda, bo to łatwizna. Wystarczy przed smażeniem wrzucić pączki do wrzącej wody, poczekać aż wypłyną i gotować je przez 2 minuty. Uwaga: nie zapomnij o ich dokładnym wysuszeniu przed wrzuceniem na gorący olej.
Odpowiednia ilość i temperatura tłuszczu sprawią, że pączki będą po prostu smaczne. Potrzebna jest tu jednak albo wprawa, albo odpowiednia wiedza. Olej powinien mieć 175 stopni. Jeśli nie masz termometru kuchennego, oderwij kawałek ciasta z pączka i wrzuć na patelnie. Jeśli szybko wypłynie na powierzchnie i w ciągu minuty zmieni kolor na złoty, temperatura tłuszczu jest dobra. W przypadku oleju, powinno być go tyle, by po wrzuceniu pączka, mógł on w nim swobodnie pływać.
Ocet albo sok z cytryny. Wystarczy jedna łyżeczka tego pierwszego, lub 2 łyżeczki drugiego, by pączki przestały chłonąć tłuszcz w nadmiernej ilości. Dodaj je oczywiście do ciasta. Proste i przyjemne rozwiązanie.
Spirytus. Patent z dawnych lat, ale ciągle skuteczny. Kieliszek 95-procentowego spirytusu spożywczego dodanego do ciasta sprawi, że pączki nie będą piły tłuszczu, a ich skórka będzie bardziej chrupiąca. Spokojnie - cały alkohol wyparuje na etapie smażenia.
Jak smażyć pączki już wiesz. Teraz możesz poznać przepis na nie - na tym filmiku z naszego kanału na YouTube.