Ani pomidory, ani cukinia. Idealny ketchup przygotujesz z zupełnie innego warzywa

Przyznaje się bez bicia, że ketchup u mnie długo nie wytrzymuje. Nie wyobrażam sobie nawet jeść kanapek bez niego, a co dopiero frytek, burgerów lub innych dań. Ba, dodaję go nawet do... pierogów na słodko. Niestety, dodatek ten ma w sobie mnóstwo cukrów i nie jest zbyt zdrowy. Na całe szczęście jest mnóstwo przepisów na domowy sos, a ten was całkiem zaskoczy.

Domowy ketchupDomowy ketchup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kiedy sami przygotowujemy keczup, znamy składniki, które do niego wykorzystamy. To ogromny plus, gdyż nie trujemy się nadmierną chemią i nie spożywamy pustych kalorii. Warzywa, które najczęściej wybieramy do zrobienia keczupu to pomidory i cukinia. Co, jeśli powiem wam, że możemy wykorzystać jeszcze jedno?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Z czego zrobić domowy keczup?

Na pierwszą myśl przychodzą przewspaniałe pomidory. One zawsze smakują świetnie, a szczególnie w okresie lata i wczesnej jesieni. Teraz możemy jak najbardziej korzystać z ich dobrodziejstw. Podczas robienia keczupu nie musimy dodawać ani grama koncentratu, wystarczy, ze dobrze zredukujemy sok i dobierzemy odpowiednie przyprawy.

Jest jeszcze cukinia. Taki keczup przygotowuje moja mama i jest obłędny. Nie potrafię się mu oprzeć. Jest słodko-pikantny i to mi bardzo odpowiada. W tym przypadku dodaje się nieco koncentratu pomidorowego, by dodatek zyskał odpowiedni kolor i smak.

Sos możemy zrobić także z... papryki. Wydaje się to nieco dziwne, ale warto dać temu szansę. Taki keczup ma bardzo mocny i wyrazisty smak. Przed przygotowaniem warto podpiec warzywo i je obrać - wtedy wydobędziemy z niego idealną słodycz.

Ketchup
Ketchup © Flickr

Domowy keczup z papryki - jak zrobić?

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki,
  • 400 g koncentratu pomidorowego,
  • 4-7 papryczek chilli,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • pół szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 3 główki czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • 3 łyżki soli,
  • szklanka oleju rzepakowego.

Sposób wykonania:

  1. Umyj papryki i wytnij z nich gniazda nasienne. Jeśli chcesz, by sos był ostry, zostaw trochę ziarenek z chilli.
  2. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj do niej cukier, sól, koncentrat oraz ocet. Przelej wszystko do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
  3. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek. Postaraj się, by to były jak najmniejsze kawałki. Dodaj warzywa do garnka z sosem i dorzuć oregano. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
  4. Ketchup jeszcze raz zmiksuj i wlej do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć weka, a następnie pasteryzuj w garnku przez 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą