PrzepisWegetariańskaAni pomidory, ani cukinia. Idealny ketchup przygotujesz z zupełnie innego warzywa

Ani pomidory, ani cukinia. Idealny ketchup przygotujesz z zupełnie innego warzywa

Przyznaje się bez bicia, że ketchup u mnie długo nie wytrzymuje. Nie wyobrażam sobie nawet jeść kanapek bez niego, a co dopiero frytek, burgerów lub innych dań. Ba, dodaję go nawet do... pierogów na słodko. Niestety, dodatek ten ma w sobie mnóstwo cukrów i nie jest zbyt zdrowy. Na całe szczęście jest mnóstwo przepisów na domowy sos, a ten was całkiem zaskoczy.

Domowy ketchup
Domowy ketchup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.08.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy sami przygotowujemy keczup, znamy składniki, które do niego wykorzystamy. To ogromny plus, gdyż nie trujemy się nadmierną chemią i nie spożywamy pustych kalorii. Warzywa, które najczęściej wybieramy do zrobienia keczupu to pomidory i cukinia. Co, jeśli powiem wam, że możemy wykorzystać jeszcze jedno?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego zrobić domowy keczup?

Na pierwszą myśl przychodzą przewspaniałe pomidory. One zawsze smakują świetnie, a szczególnie w okresie lata i wczesnej jesieni. Teraz możemy jak najbardziej korzystać z ich dobrodziejstw. Podczas robienia keczupu nie musimy dodawać ani grama koncentratu, wystarczy, ze dobrze zredukujemy sok i dobierzemy odpowiednie przyprawy.

Jest jeszcze cukinia. Taki keczup przygotowuje moja mama i jest obłędny. Nie potrafię się mu oprzeć. Jest słodko-pikantny i to mi bardzo odpowiada. W tym przypadku dodaje się nieco koncentratu pomidorowego, by dodatek zyskał odpowiedni kolor i smak.

Sos możemy zrobić także z... papryki. Wydaje się to nieco dziwne, ale warto dać temu szansę. Taki keczup ma bardzo mocny i wyrazisty smak. Przed przygotowaniem warto podpiec warzywo i je obrać - wtedy wydobędziemy z niego idealną słodycz.

Ketchup
Ketchup© Flickr

Domowy keczup z papryki - jak zrobić?

Składniki:

  • 3 kg czerwonej papryki,
  • 400 g koncentratu pomidorowego,
  • 4-7 papryczek chilli,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • pół szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 3 główki czosnku,
  • łyżeczka oregano,
  • 3 łyżki soli,
  • szklanka oleju rzepakowego.

Sposób wykonania:

  1. Umyj papryki i wytnij z nich gniazda nasienne. Jeśli chcesz, by sos był ostry, zostaw trochę ziarenek z chilli.
  2. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodaj do niej cukier, sól, koncentrat oraz ocet. Przelej wszystko do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
  3. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek. Postaraj się, by to były jak najmniejsze kawałki. Dodaj warzywa do garnka z sosem i dorzuć oregano. Gotuj jeszcze przez 20 minut.
  4. Ketchup jeszcze raz zmiksuj i wlej do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć weka, a następnie pasteryzuj w garnku przez 20 minut.
ketchupsosprzepisy