PoradyMasz takie dolegliwości po zjedzeniu jajek? Zobacz, o czym to świadczy

Masz takie dolegliwości po zjedzeniu jajek? Zobacz, o czym to świadczy

Uczulenie na jajka. Co powinniśmy o nim wiedzieć?
Uczulenie na jajka. Co powinniśmy o nim wiedzieć?
Źródło zdjęć: © canva
31.10.2023 10:12

Swędzenie skóry, pokrzywka, ból brzucha, a nawet biegunka, wymioty i skurcz oskrzeli. Objawy towarzyszące niektórym osobom po spożyciu jajek są bardzo nieprzyjemne i raczej nie zachęcają do ponownego sięgnięcia po ten zdrowy produkt. Czy to na pewno alergia? I czy można ją wyleczyć? Odpowiadamy.

Alergia na kurze jajka jest dolegliwością niezwykle powszechną, zwłaszcza wśród dzieci. To właśnie ona jest też jedną z najczęstszych przyczyn problemów żołądkowych u najmłodszych. A jednak dolegliwości żołądkowe to nie wszystkie objawy walki organizmu z poszczególnymi składnikami jaja kurzego. Przyjrzyjmy się tej sprawie dokładniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alergia na jajka, czy na białko?

Jajka to jedne z najsilniejszych alergenów, a przykre następstwa ich spożycia są w społeczeństwie częstym problemem. Pytanie brzmi: skąd właściwie bierze się to uczulenie? Odpowiedź brzmi: najprawdopodobniej z białka. To właśnie w tym "elemencie" jajka znajduje się najczęściej uczulający mikroelement: owoalbumina.

Reakcja alergiczna związana z owoalbuminą pojawia się zawsze w momencie, w którym spożywamy jajka na surowo (na przykład w formie lodów czy majonezu) lub półsurowo — na miękko czy w koszulce. Dlaczego tak jest? Okazuje się, że owoalbumina jest wrażliwa na działanie temperatury. Jak napisano na tematycznym portalu strefaalergii.pl istnieją badania, które udowadniają, że alergenność tego związku zmniejsza się w momencie, w którym jajka są długo gotowane lub pieczone.

Jajka to silne alergeny
Jajka to silne alergeny© Canva

Nie tylko owoalbumina

Ze złych informacji: chociaż w kwestii uczulenia na jajka najczęściej wymienia się owoalbuminę, to nie jest ona jedynym alergenem obecnym w tym produkcie. Poza nią uczulają również: albumina, lizozym, globuliny i lipoproteiny. W żółtku jest to na przykład witelogenina i liwetyna. W parze z nimi często idzie również nietolerancja laktozy, a najczęstszymi "poszkodowanymi" są tutaj dzieci.

Z dobrych natomiast wieści warto podkreślić to, że uczulenie na kurze jajka często przemija. Po trzecim roku życia dzieci budują tolerancję na alergeny, co oznacza, że organizm może przestać reagować na nie wcześniej wymienionymi objawami. Do tego rodzaju wniosków dochodzi się jednak powoli, na podstawie tak zwanej "drabiny jajecznej". Warto konsultować takie działania z lekarzem specjalistą, a wcześniej nauczyć się na pamięć listy produktów zawierających jajka. Niektóre z nich nie są wcale oczywiste — owoalbumina może występować na przykład w zupkach instant czy batonikach.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także