Trik na idealne jajko w koszulce za każdym razem. Wystarczy Ci zwykłe sitko
05.10.2022 17:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka serwowane pod różnymi postaciami to przysmak, którym lubimy się zajadać podczas śniadań. Podawane w formie jajecznicy, na twardo lub na miękko. Dobrą propozycją dla każdego będzie tu również jajko w koszulce. Jak je przygotować, by wyszło idealne i to za każdym razem?
Jaką techniką się posłużyć, aby przygotować idealne jajko w koszulce?
Przygotowanie tego najlepszego jajka w koszulce, może przysporzyć pewnych problemów. Pomimo tego, że lista składników, które są wymagane do przygotowania tej wersji jajka, jest krótka, to istnieje kilka patentów, które pozwolą przygotować ten przysmak w sposób najlepszy i taki, który uda się za każdym razem.
Aby jajka w koszulce zawsze wychodziły, trzeba "odłowić" jajka z rzadkiej części białka na sitku do herbaty lub sitku stosowanym do przesiewania cukru pudru. Ten patent jest niezwykle prosty i pozwala przygotować tę idealną wersję jajka w koszulce, które można wykorzystać na przykład do śniadania w formie jajka po turecku.
Co jeszcze jest szczególnie ważne?
Samo "odłowienie" jajka jest istotne, ale równie ważne są pozostałe szczegóły, dzięki którym przygotowanie idealnego jajka w koszulce stanie się dziecinnie proste. Pamiętajmy, że trzeba je odpowiednio długo gotować - od 2 do 4 minut, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Świetnym rozwiązaniem w przypadku samego gotowania, będzie zestawienie rondla z gazu, tuż po wlaniu jajka do gorącej wody. Rondel pozostawiamy na 3 minuty.
Niezwykle ważna jest również sama świeżość jajek - te najświeższe mają zdecydowanie gęstsze białko, które nieco lepiej ścina się przy kontakcie z gorącą wodą. W ten sposób uzyskamy oczekiwany przez nas kształt. Jeżeli dysponujemy mniej świeżymi jajkami, to idealnym rozwiązaniem w przypadku będzie posłużenie się sitkiem, które zostało wcześniej wspomniane.
Dobrym rozwiązaniem w przypadku, gdy chcemy przygotować najlepsze jajko w koszulce, będzie dodanie octu i soli do wody. Sól wydobędzie charakterystyczny smak jajka, a ocet przyspieszy ścinanie się jajka. Niezwykle ważne są w tym przypadku odpowiednie proporcje - 2 łyżki octu 10% na 1 litr wody.
Gotując jajka w koszulce, pamiętajmy o tym, że idealną temperaturą wody będzie ta, tuż przed osiągnięciem momentu wrzenia. Pamiętaj, że nie należy wbijać jajka bezpośrednio do wody. Zrób to do miski lub bezpośrednio na sitko, z którego przełożysz jajko do wody. Jeśli weźmiesz sobie do serca wszystkie wspomniane zasady, to Twoje jajko w koszulce na pewno się uda! Śniadania w takiej formie to prawdziwe cudo!
Zobacz na naszym kanale 15 fantastycznych przepisów z jajkiem w roli głównej: