Trik na idealne jajko w koszulce za każdym razem. Wystarczy Ci zwykłe sitko

Jajka serwowane pod różnymi postaciami to przysmak, którym lubimy się zajadać podczas śniadań. Podawane w formie jajecznicy, na twardo lub na miękko. Dobrą propozycją dla każdego będzie tu również jajko w koszulce. Jak je przygotować, by wyszło idealne i to za każdym razem?

ObrazekJajko w koszulce - Pyszności; Foto własne i screen z filmu https://www.youtube.com/shorts/6gIBooBG-9g
Karol Wiak

Jaką techniką się posłużyć, aby przygotować idealne jajko w koszulce?

Przygotowanie tego najlepszego jajka w koszulce, może przysporzyć pewnych problemów. Pomimo tego, że lista składników, które są wymagane do przygotowania tej wersji jajka, jest krótka, to istnieje kilka patentów, które pozwolą przygotować ten przysmak w sposób najlepszy i taki, który uda się za każdym razem.

Obrazek

Aby jajka w koszulce zawsze wychodziły, trzeba "odłowić" jajka z rzadkiej części białka na sitku do herbaty lub sitku stosowanym do przesiewania cukru pudru. Ten patent jest niezwykle prosty i pozwala przygotować tę idealną wersję jajka w koszulce, które można wykorzystać na przykład do śniadania w formie jajka po turecku.

Co jeszcze jest szczególnie ważne?

Samo "odłowienie" jajka jest istotne, ale równie ważne są pozostałe szczegóły, dzięki którym przygotowanie idealnego jajka w koszulce stanie się dziecinnie proste. Pamiętajmy, że trzeba je odpowiednio długo gotować - od 2 do 4 minut, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Świetnym rozwiązaniem w przypadku samego gotowania, będzie zestawienie rondla z gazu, tuż po wlaniu jajka do gorącej wody. Rondel pozostawiamy na 3 minuty.

Niezwykle ważna jest również sama świeżość jajek - te najświeższe mają zdecydowanie gęstsze białko, które nieco lepiej ścina się przy kontakcie z gorącą wodą. W ten sposób uzyskamy oczekiwany przez nas kształt. Jeżeli dysponujemy mniej świeżymi jajkami, to idealnym rozwiązaniem w przypadku będzie posłużenie się sitkiem, które zostało wcześniej wspomniane.

Obrazek
Jajko - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobrym rozwiązaniem w przypadku, gdy chcemy przygotować najlepsze jajko w koszulce, będzie dodanie octu i soli do wody. Sól wydobędzie charakterystyczny smak jajka, a ocet przyspieszy ścinanie się jajka. Niezwykle ważne są w tym przypadku odpowiednie proporcje - 2 łyżki octu 10% na 1 litr wody.

Gotując jajka w koszulce, pamiętajmy o tym, że idealną temperaturą wody będzie ta, tuż przed osiągnięciem momentu wrzenia. Pamiętaj, że nie należy wbijać jajka bezpośrednio do wody. Zrób to do miski lub bezpośrednio na sitko, z którego przełożysz jajko do wody. Jeśli weźmiesz sobie do serca wszystkie wspomniane zasady, to Twoje jajko w koszulce na pewno się uda! Śniadania w takiej formie to prawdziwe cudo!

Zobacz na naszym kanale 15 fantastycznych przepisów z jajkiem w roli głównej:

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯