Trik na idealne jajko w koszulce za każdym razem. Wystarczy Ci zwykłe sitko

Jajka serwowane pod różnymi postaciami to przysmak, którym lubimy się zajadać podczas śniadań. Podawane w formie jajecznicy, na twardo lub na miękko. Dobrą propozycją dla każdego będzie tu również jajko w koszulce. Jak je przygotować, by wyszło idealne i to za każdym razem?

ObrazekJajko w koszulce - Pyszności; Foto własne i screen z filmu https://www.youtube.com/shorts/6gIBooBG-9g
Karol Wiak

Jaką techniką się posłużyć, aby przygotować idealne jajko w koszulce?

Przygotowanie tego najlepszego jajka w koszulce, może przysporzyć pewnych problemów. Pomimo tego, że lista składników, które są wymagane do przygotowania tej wersji jajka, jest krótka, to istnieje kilka patentów, które pozwolą przygotować ten przysmak w sposób najlepszy i taki, który uda się za każdym razem.

Obrazek

Aby jajka w koszulce zawsze wychodziły, trzeba "odłowić" jajka z rzadkiej części białka na sitku do herbaty lub sitku stosowanym do przesiewania cukru pudru. Ten patent jest niezwykle prosty i pozwala przygotować tę idealną wersję jajka w koszulce, które można wykorzystać na przykład do śniadania w formie jajka po turecku.

Co jeszcze jest szczególnie ważne?

Samo "odłowienie" jajka jest istotne, ale równie ważne są pozostałe szczegóły, dzięki którym przygotowanie idealnego jajka w koszulce stanie się dziecinnie proste. Pamiętajmy, że trzeba je odpowiednio długo gotować - od 2 do 4 minut, w zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Świetnym rozwiązaniem w przypadku samego gotowania, będzie zestawienie rondla z gazu, tuż po wlaniu jajka do gorącej wody. Rondel pozostawiamy na 3 minuty.

Niezwykle ważna jest również sama świeżość jajek - te najświeższe mają zdecydowanie gęstsze białko, które nieco lepiej ścina się przy kontakcie z gorącą wodą. W ten sposób uzyskamy oczekiwany przez nas kształt. Jeżeli dysponujemy mniej świeżymi jajkami, to idealnym rozwiązaniem w przypadku będzie posłużenie się sitkiem, które zostało wcześniej wspomniane.

Obrazek
Jajko - Pyszności; Foto: Canva.com

Dobrym rozwiązaniem w przypadku, gdy chcemy przygotować najlepsze jajko w koszulce, będzie dodanie octu i soli do wody. Sól wydobędzie charakterystyczny smak jajka, a ocet przyspieszy ścinanie się jajka. Niezwykle ważne są w tym przypadku odpowiednie proporcje - 2 łyżki octu 10% na 1 litr wody.

Gotując jajka w koszulce, pamiętajmy o tym, że idealną temperaturą wody będzie ta, tuż przed osiągnięciem momentu wrzenia. Pamiętaj, że nie należy wbijać jajka bezpośrednio do wody. Zrób to do miski lub bezpośrednio na sitko, z którego przełożysz jajko do wody. Jeśli weźmiesz sobie do serca wszystkie wspomniane zasady, to Twoje jajko w koszulce na pewno się uda! Śniadania w takiej formie to prawdziwe cudo!

Zobacz na naszym kanale 15 fantastycznych przepisów z jajkiem w roli głównej:

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni