PrzepisCiastaZamiast szarlotki babcia piecze co niedzielę inne ciasto. Znika do ostatniego okruszka

Zamiast szarlotki babcia piecze co niedzielę inne ciasto. Znika do ostatniego okruszka

Sernikowa szarlotka
Sernikowa szarlotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark_KA
12.11.2023 10:57

Długie jesienne wieczory to idealny czas na rodzinne spotkania przy pysznym cieście. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, wypróbuj przepis na sernikową szarlotkę mojej babci. To połączenie dwóch uwielbianych smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Niedziele w jesienne popołudnia kuszą nas swoją sielankową aurą, zachęcając do pozostawania w domu. To idealna okazja na kulinarne eksperymenty, a pieczenie ciasta to doskonały sposób, aby wypełnić dom przyjemnym aromatem i sprawić radość rodzinie. Choć cukiernie i piekarnie kuszą nas rozmaitymi pysznościami, nie ma nic lepszego od własnoręcznie przygotowanego ciasta.

Właśnie taki przepis na ciasto 2 w 1 z kruszonką staje się coraz bardziej popularny. To połączenie dwóch kultowych ciast: sernika i szarlotki. Kompozycja tych dwóch smaków w jednym cieście to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych serowych wypieków, jak i fanom słodkich, jabłkowych smaków.

Prosty przepis na pyszne ciasto 2 w 1

Przygotowanie ciasta 2 w 1 jest stosunkowo proste. Wystarczy przygotować dwa ciasta: kruche i serowe, a następnie połączyć je z jabłkami i cynamonem.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki,
  • 70 g cukru pudru,
  • 160 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 jajka.

Składniki na jabłka:

  • 500 g jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto kruche. Wymieszaj mąkę z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie posiekaj z zimnym masłem. Na koniec dodaj jajko i zagnieść gładkie ciasto. Uformuj kulę, podziel ją na dwie części, z których jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część schłodź w lodówce. Większą pokrój na plasterki i wyłóż nimi dno oraz boki blaszki. Wstaw do lodówki.
  2. Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg sernikowy z budyniami (proszkiem), cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka i znów zmiksuj.
  3. Obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  4. Na spodzie z ciasta kruchego wyłóż masę serową, na wierzchu rozłóż jabłka i posyp startym na tarce odłożonym ciastem z lodówki.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 60 minut. Wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem.

Sernikowa szarlotka to idealny deser na każdą okazję. Jest pyszna, wilgotna i aromatyczna. Z pewnością zachwyci twoich bliskich.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także