Zamiast szarlotki babcia piecze co niedzielę inne ciasto. Znika do ostatniego okruszka

Długie jesienne wieczory to idealny czas na rodzinne spotkania przy pysznym cieście. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, wypróbuj przepis na sernikową szarlotkę mojej babci. To połączenie dwóch uwielbianych smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Sernikowa szarlotkaSernikowa szarlotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark_KA
Marcin Michałowski

Niedziele w jesienne popołudnia kuszą nas swoją sielankową aurą, zachęcając do pozostawania w domu. To idealna okazja na kulinarne eksperymenty, a pieczenie ciasta to doskonały sposób, aby wypełnić dom przyjemnym aromatem i sprawić radość rodzinie. Choć cukiernie i piekarnie kuszą nas rozmaitymi pysznościami, nie ma nic lepszego od własnoręcznie przygotowanego ciasta.

Właśnie taki przepis na ciasto 2 w 1 z kruszonką staje się coraz bardziej popularny. To połączenie dwóch kultowych ciast: sernika i szarlotki. Kompozycja tych dwóch smaków w jednym cieście to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych serowych wypieków, jak i fanom słodkich, jabłkowych smaków.

Prosty przepis na pyszne ciasto 2 w 1

Przygotowanie ciasta 2 w 1 jest stosunkowo proste. Wystarczy przygotować dwa ciasta: kruche i serowe, a następnie połączyć je z jabłkami i cynamonem.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki,
  • 70 g cukru pudru,
  • 160 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 jajka.

Składniki na jabłka:

  • 500 g jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto kruche. Wymieszaj mąkę z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie posiekaj z zimnym masłem. Na koniec dodaj jajko i zagnieść gładkie ciasto. Uformuj kulę, podziel ją na dwie części, z których jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część schłodź w lodówce. Większą pokrój na plasterki i wyłóż nimi dno oraz boki blaszki. Wstaw do lodówki.
  2. Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg sernikowy z budyniami (proszkiem), cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka i znów zmiksuj.
  3. Obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  4. Na spodzie z ciasta kruchego wyłóż masę serową, na wierzchu rozłóż jabłka i posyp startym na tarce odłożonym ciastem z lodówki.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 60 minut. Wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem.

Sernikowa szarlotka to idealny deser na każdą okazję. Jest pyszna, wilgotna i aromatyczna. Z pewnością zachwyci twoich bliskich.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy