Zamiast szarlotki babcia piecze co niedzielę inne ciasto. Znika do ostatniego okruszka

Długie jesienne wieczory to idealny czas na rodzinne spotkania przy pysznym cieście. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, wypróbuj przepis na sernikową szarlotkę mojej babci. To połączenie dwóch uwielbianych smaków, które zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Sernikowa szarlotkaSernikowa szarlotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark_KA
Marcin Michałowski

Niedziele w jesienne popołudnia kuszą nas swoją sielankową aurą, zachęcając do pozostawania w domu. To idealna okazja na kulinarne eksperymenty, a pieczenie ciasta to doskonały sposób, aby wypełnić dom przyjemnym aromatem i sprawić radość rodzinie. Choć cukiernie i piekarnie kuszą nas rozmaitymi pysznościami, nie ma nic lepszego od własnoręcznie przygotowanego ciasta.

Właśnie taki przepis na ciasto 2 w 1 z kruszonką staje się coraz bardziej popularny. To połączenie dwóch kultowych ciast: sernika i szarlotki. Kompozycja tych dwóch smaków w jednym cieście to prawdziwy majstersztyk kulinarny, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom delikatnych serowych wypieków, jak i fanom słodkich, jabłkowych smaków.

Prosty przepis na pyszne ciasto 2 w 1

Przygotowanie ciasta 2 w 1 jest stosunkowo proste. Wystarczy przygotować dwa ciasta: kruche i serowe, a następnie połączyć je z jabłkami i cynamonem.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki,
  • 70 g cukru pudru,
  • 160 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 jajka.

Składniki na jabłka:

  • 500 g jabłek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto kruche. Wymieszaj mąkę z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, następnie dokładnie posiekaj z zimnym masłem. Na koniec dodaj jajko i zagnieść gładkie ciasto. Uformuj kulę, podziel ją na dwie części, z których jedną nieco większą od drugiej. Mniejszą część schłodź w lodówce. Większą pokrój na plasterki i wyłóż nimi dno oraz boki blaszki. Wstaw do lodówki.
  2. Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg sernikowy z budyniami (proszkiem), cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka i znów zmiksuj.
  3. Obierz jabłka, pokrój je w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokrój w kostkę lub na cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  4. Na spodzie z ciasta kruchego wyłóż masę serową, na wierzchu rozłóż jabłka i posyp startym na tarce odłożonym ciastem z lodówki.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 60 minut. Wyjmij i ostudź. Posyp cukrem pudrem.

Sernikowa szarlotka to idealny deser na każdą okazję. Jest pyszna, wilgotna i aromatyczna. Z pewnością zachwyci twoich bliskich.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy