PrzepisCiastaEwa Wachowicz robi szarlotkę tylko z dużej blachy. Ma niezawodny patent

Ewa Wachowicz robi szarlotkę tylko z dużej blachy. Ma niezawodny patent

Im niższe temperatury za oknem, tym częściej nachodzi nas ochota na pyszną, rozpływającą się w ustach i aromatyczną szarlotkę. W tej sytuacji naprawdę nie ma innego wyjścia — trzeba szybko zajrzeć do przepisu Ewy Wachowicz. Ta kucharka wie, co robi!

Ewa Wachowicz wie, jak przygotować najlepszą szarlotkę. Wie też, że powinno być jej dużo!
Ewa Wachowicz wie, jak przygotować najlepszą szarlotkę. Wie też, że powinno być jej dużo!
Źródło zdjęć: © Facebook

02.11.2023 12:12

Zima zbliża się nieubłaganie, ale ma to swoje plusy: czujemy większą motywację do przygotowania szarlotki. Kiedy już ciasto jest gotowe, powstrzymanie się od zjedzenia całego naraz to zadanie tylko dla osób o silnej woli. My do nich nie należymy, dlatego sięgamy po recepturę na szarlotkę Ewy Wachowicz. Dlaczego? Ano dlatego, że ciacho z jej przepisu jest naprawdę gigantyczne. Na raz nie przejadłby tego nawet największy łasuch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znana z "Ewa gotuje" i autorskich książek kulinarnych gwiazda wie, co robi, kiedy wchodzi do kuchni. Jesteśmy wielkimi fanami jej przepisów, z zupą wodzionką, o której ostatnio pisaliśmy, na czele. Bierzmy się więc do pracy, bo szarlotka nie jest ciastem, które robi się w 5 minut. Mimo to warto poświęcić na to któreś popołudnie!

Szarlotka według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 żółtka.


Masa jabłkowa:


  • 1,5 kg obranych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z 1 pomarańczy.


Piana:


  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru.


Dodatkowo:


  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder.
Ewa Wachowicz zawsze przygotowuje szarlotkę na dużej blasze
Ewa Wachowicz zawsze przygotowuje szarlotkę na dużej blasze© Facebook

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj do nich cukier zwykły i waniliowy, a następnie także zimne masło. Posiekaj i uformuj kopczyk.
  2. W górce zrób teraz wgłębienie i wlej do niego żółtka. Wymieszaj najpierw nożem, a następnie dłońmi. Wyrób ciasto i uformuj z niego wałek.
  3. Odkrój 1/3 wałka, zabezpiecz woreczkiem i wstaw do lodówki — jeszcze ci się przyda. Tymczasem większą część ciasta rozwałkuj, a następnie ułóż w wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formie.
  4. Nakłuj masę widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez kwadrans.
  5. Czas na masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i pozbądź się ich gniazd nasiennych. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałeczki (możesz użyć mandoliny).
  6. Jabłka przełóż do garnka, dopraw cynamonem i skórką z pomarańczy. Duś przez 10 minut.
  7. Z białek, szczypty soli oraz cukru pudru ubij pianę.
  8. Spód z piekarnika posyp bułką tartą i wyłóż na niego masę jabłkową. Wyrównaj i nałóż na nią przygotowaną pianę. Wierzch posyp startym ciastem wyjętym z lodówki.
  9. Piecz 50 minut w 180 stopniach. Na konie posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ewa wachowiczpopularne potrawyprzepis
Wybrane dla Ciebie