Ewa Wachowicz robi szarlotkę tylko z dużej blachy. Ma niezawodny patent

Im niższe temperatury za oknem, tym częściej nachodzi nas ochota na pyszną, rozpływającą się w ustach i aromatyczną szarlotkę. W tej sytuacji naprawdę nie ma innego wyjścia — trzeba szybko zajrzeć do przepisu Ewy Wachowicz. Ta kucharka wie, co robi!

Ewa Wachowicz wie, jak przygotować najlepszą szarlotkę. Wie też, że powinno być jej dużo!Ewa Wachowicz wie, jak przygotować najlepszą szarlotkę. Wie też, że powinno być jej dużo!
Źródło zdjęć: © Facebook

Zima zbliża się nieubłaganie, ale ma to swoje plusy: czujemy większą motywację do przygotowania szarlotki. Kiedy już ciasto jest gotowe, powstrzymanie się od zjedzenia całego naraz to zadanie tylko dla osób o silnej woli. My do nich nie należymy, dlatego sięgamy po recepturę na szarlotkę Ewy Wachowicz. Dlaczego? Ano dlatego, że ciacho z jej przepisu jest naprawdę gigantyczne. Na raz nie przejadłby tego nawet największy łasuch.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę

Znana z "Ewa gotuje" i autorskich książek kulinarnych gwiazda wie, co robi, kiedy wchodzi do kuchni. Jesteśmy wielkimi fanami jej przepisów, z zupą wodzionką, o której ostatnio pisaliśmy, na czele. Bierzmy się więc do pracy, bo szarlotka nie jest ciastem, które robi się w 5 minut. Mimo to warto poświęcić na to któreś popołudnie!

Szarlotka według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 żółtka.


Masa jabłkowa:


  • 1,5 kg obranych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z 1 pomarańczy.


Piana:


  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru.


Dodatkowo:


  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder.
Ewa Wachowicz zawsze przygotowuje szarlotkę na dużej blasze
Ewa Wachowicz zawsze przygotowuje szarlotkę na dużej blasze © Facebook

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj do nich cukier zwykły i waniliowy, a następnie także zimne masło. Posiekaj i uformuj kopczyk.
  2. W górce zrób teraz wgłębienie i wlej do niego żółtka. Wymieszaj najpierw nożem, a następnie dłońmi. Wyrób ciasto i uformuj z niego wałek.
  3. Odkrój 1/3 wałka, zabezpiecz woreczkiem i wstaw do lodówki — jeszcze ci się przyda. Tymczasem większą część ciasta rozwałkuj, a następnie ułóż w wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formie.
  4. Nakłuj masę widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez kwadrans.
  5. Czas na masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i pozbądź się ich gniazd nasiennych. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałeczki (możesz użyć mandoliny).
  6. Jabłka przełóż do garnka, dopraw cynamonem i skórką z pomarańczy. Duś przez 10 minut.
  7. Z białek, szczypty soli oraz cukru pudru ubij pianę.
  8. Spód z piekarnika posyp bułką tartą i wyłóż na niego masę jabłkową. Wyrównaj i nałóż na nią przygotowaną pianę. Wierzch posyp startym ciastem wyjętym z lodówki.
  9. Piecz 50 minut w 180 stopniach. Na konie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce