Ewa Wachowicz robi szarlotkę tylko z dużej blachy. Ma niezawodny patent
Im niższe temperatury za oknem, tym częściej nachodzi nas ochota na pyszną, rozpływającą się w ustach i aromatyczną szarlotkę. W tej sytuacji naprawdę nie ma innego wyjścia — trzeba szybko zajrzeć do przepisu Ewy Wachowicz. Ta kucharka wie, co robi!
02.11.2023 12:12
Zima zbliża się nieubłaganie, ale ma to swoje plusy: czujemy większą motywację do przygotowania szarlotki. Kiedy już ciasto jest gotowe, powstrzymanie się od zjedzenia całego naraz to zadanie tylko dla osób o silnej woli. My do nich nie należymy, dlatego sięgamy po recepturę na szarlotkę Ewy Wachowicz. Dlaczego? Ano dlatego, że ciacho z jej przepisu jest naprawdę gigantyczne. Na raz nie przejadłby tego nawet największy łasuch.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znana z "Ewa gotuje" i autorskich książek kulinarnych gwiazda wie, co robi, kiedy wchodzi do kuchni. Jesteśmy wielkimi fanami jej przepisów, z zupą wodzionką, o której ostatnio pisaliśmy, na czele. Bierzmy się więc do pracy, bo szarlotka nie jest ciastem, które robi się w 5 minut. Mimo to warto poświęcić na to któreś popołudnie!
Szarlotka według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 400 g mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 4 żółtka.
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg obranych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka z 1 pomarańczy.
Piana:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj do nich cukier zwykły i waniliowy, a następnie także zimne masło. Posiekaj i uformuj kopczyk.
- W górce zrób teraz wgłębienie i wlej do niego żółtka. Wymieszaj najpierw nożem, a następnie dłońmi. Wyrób ciasto i uformuj z niego wałek.
- Odkrój 1/3 wałka, zabezpiecz woreczkiem i wstaw do lodówki — jeszcze ci się przyda. Tymczasem większą część ciasta rozwałkuj, a następnie ułóż w wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formie.
- Nakłuj masę widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez kwadrans.
- Czas na masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz, przekrój na pół i pozbądź się ich gniazd nasiennych. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałeczki (możesz użyć mandoliny).
- Jabłka przełóż do garnka, dopraw cynamonem i skórką z pomarańczy. Duś przez 10 minut.
- Z białek, szczypty soli oraz cukru pudru ubij pianę.
- Spód z piekarnika posyp bułką tartą i wyłóż na niego masę jabłkową. Wyrównaj i nałóż na nią przygotowaną pianę. Wierzch posyp startym ciastem wyjętym z lodówki.
- Piecz 50 minut w 180 stopniach. Na konie posyp cukrem pudrem. Smacznego!