Zrobiła tort komunijny, który wygląda jak sukienka. Internauci pieją z zachwytu

Tort komunijny jak sukienka - tak można określić dzieło użytkowniczki TikToka. Deser jest utrzymany w stonowanych barwach, a ozdoba w formie jadalnego tiulu nadaje całości niezwykłej finezji. "Piękny, takiego tortu jeszcze nigdy nie widziałam" - komentują internauci.

ObrazekTort komunijny jak sukienka zachwycił internautów - Pyszności; Fot. TikTok: orzechowska_s (screenshot)

Jedna z użytkowniczek TikToka, dzieląca się na swoim profilu własnoręcznie przygotowanymi słodkościami, opublikowała materiał przedstawiający nietypowy tort komunijny. Deser wygląda jak prawdziwe arcydzieło. Utrzymany w stonowanej kolorystyce bieli i złota jest ozdobiony jadalnym tiulem, nadającym całości lekkości i delikatności.

Tort komunijny jak sukienka. Internauci są zachwyceni

Jak przyznaje autorka dzieła, jadalny tiul powstał z papieru waflowego. Produkt ten nazywa się również opłatkiem i jest jadalnym papierem, najczęściej zrobionym z mąki ziemniaczanej lub ryżowej. Cukiernicy często używają tego produktu do stworzenia różnych ozdób na torty, takich jak np. kwiaty. Kolejną jego zaletą jest możliwość zadrukowania. Doskonale sprawdza się zwłaszcza do przygotowania zwiewnych, lekkich elementów dekoracji.

"Trochę inny, z jadalnym tiulem z papieru waflowego, który można zrobić w dowolnym kolorze. Koniecznie miał być efekt 'puszystości' i chyba się udało. Przy bardzo dużym torcie dało efekt lekkości" (pis. oryg.) - komentuje autorka tortu.

Tort komunijny ma smak czekolady, wiśni i bitej śmietany. Użytkownicy TikToka nie szczędzą pochwał. "Cudo" - piszą w komentarzach. Coraz rzadziej rodzice decydują się na mocno zdobione desery. Według najnowszych trendów powraca minimalizm i prostota, które doskonale podkreślają podniosłość uroczystości, jaką jest pierwsza komunia. A ten tort doskonale wpisuje się w ten zamysł.

Tort na pierwszą komunię. Jaki wybrać?

Cukiernie prześcigają się w coraz to bardziej wymyślnych kształtach i formach tortów komunijnych, jednak najpopularniejsze motywy to księga, kielich i gołąbek pokoju. W kwestii koloru najlepiej postawić na jasne pastelowe barwy lub biel, ponieważ kojarzona jest z czystością i odświętnością. W kwestii ozdób najczęściej spotykamy te z symbolem IHS, mirtem oraz kielichem. 

Mówi się, że nadzienie tortu na komunię musi być jak zupa pomidorowa - powinno smakować (prawie) każdemu. Warto pamiętać, że to święto dzieci, ciasto powinno więc być lekkie i bezalkoholowe. Jeśli nie wiesz, jak dużo deseru potrzebujesz, skonsultuj tę sprawę z cukiernią. Zakłada się, że tort, ważący 2,5 kg wystarcza na średnio 20 porcji. Pamiętaj też, że wykonanie tortu zajmuje, a cukiernie przyjmują zamówienia już w styczniu. Nie odkładaj więc wyboru ciasta w nieskończoność.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy