Sernik mojej teściowej nigdy nie opada. Zdradziła mi prosty patent i okazało się, że działa

Sernik mojej teściowej jest zawsze idealny. Zdradziła mi swój patent i teraz mogę się nim z wami podzielić. Sami będziecie w szoku, jak proste jest jego przygotowanie.

Przepis na puszysty sernikPrzepis na puszysty sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sernik to niezaprzeczalny król deserów. Jego delikatność i kremowa konsystencja zachwycają nasze podniebienia. Możemy dostosować go do swoich upodobań, dodając owoce, orzechy lub czekoladę. Jednakże nawet najlepszy sernik może zepsuć się, jeśli po wyjęciu z piekarnika opadnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Moja teściowa piecze serniki od lat i nigdy się jej nie zdarzyło, żeby jej ciasto opadło. W końcu zdradziła mi swój prosty patent, który okazał się działać jak złoto.

Przepis na sernik, który nigdy nie opada

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 250 g mascarpone,
  • 100 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • skórka z jednej cytryny.

Przygotowanie:

  1. Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta, wyjmuję wszystkie składniki z lodówki na minimum godzinę, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Następnie wlewam mleko do miski i dodaję masło oraz mascarpone. Umieszczam miskę na garnku z gorącą wodą i energicznie mieszam, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i rozpuszczą. Odstawiam tę mieszankę na bok, aby wystygła do temperatury pokojowej.
  3. Gdy masa ostygnie, dodaję do niej żółtka jajek, startą skórkę z cytryny, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszam, aż uzyskuję gładką i jednolitą konsystencję.
  4. Następnie umieszczam białka w osobnej misce i ubijam je na sztywną pianę z odrobiną soli. Stopniowo, partiami, dodaję cukier, cały czas mieszając. Otrzymuję gładką i lśniącą masę. Teraz łączę obie masy, delikatnie dodając ubitą pianę z białek do masy serowej. Wszystko dokładnie mieszam, używając szpatułki.
  5. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i umieszczam ją w większym naczyniu żaroodpornym lub głębokiej blaszce.
  6. Następnie wlewam przygotowaną masę serową do tortownicy i wyrównuję wierzch szpatułką.
  7. Do większego naczynia lub blaszki wlewam gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy tortownicy. Umieszczam przygotowane naczynia w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i piekę przez 15 minut.
  8. Następnie zmniejszam temperaturę do 140 st. C i kontynuuję pieczenie przez kolejne 30 minut.
  9. Po upieczeniu pozostawiam sernik w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Na koniec sernik można dowolnie udekorować na przykład cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.

Teraz już wiesz, jak przygotować sernik, który nigdy nie opada. Dzięki prostemu przepisowi i odpowiedniemu połączeniu składników twój sernik zawsze będzie puszysty i apetyczny. Teraz możesz cieszyć się smakiem tego wyjątkowego deseru i dzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej