Do pieczonych ziemniaków dodaję dwa składniki. Wychodzą pyszne

Lubisz ziemniaki? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie! Ziemniaki z fetą to prosty i pyszny sposób na urozmaicenie swojego menu. Dzięki nim twoje ulubione warzywa zyskają nowy, wyrazisty smak.

Przepis na chrupiące ziemniaki z serem fetaPrzepis na chrupiące ziemniaki z serem feta
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marcin Michałowski

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Można je jeść na wiele sposobów i każdy znajdzie coś dla siebie. Pieczone ziemniaki to klasyka, która zawsze smakuje dobrze. Jeśli jednak chcesz urozmaicić swój codzienny jadłospis, warto wypróbować przepis na ziemniaki z fetą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna uczta z grzybami z piekarnika. Pyszne i efektowne danie

Przepis na chrupiące ziemniaki z serem feta

Ten przepis jest prosty i łatwy do wykonania, ale daje niesamowite rezultaty. Ziemniaki są chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku, a feta jest pysznie skarmelizowana i ma konsystencję sera pleśniowego.

Aby przyrządzić to pyszne danie, będziesz potrzebować:

  • 45 dkg najmniejszych ziemniaków, jakie znajdziesz,
  • 200 g fety,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy za'atar (można pominąć lub użyć innej ulubionej przyprawy; za'atar dodaje smaku, ale nie jest konieczny),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • Oliwa z oliwek extra virgin.

Ten przepis jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy, że pokroisz ziemniaki na pół, doprawisz je oliwą z oliwek, solą i przyprawami, a następnie wyłożysz je na blasze z fetą. Całość pieczesz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Dzięki temu przepisowi twoje ziemniaki będą miały wyrazisty, słony smak. Feta, która podczas pieczenia karmelizuje się, dodaje im niepowtarzalnego aromatu. Ziemniaki z fetą są idealną opcją na obiad, kolację lub przekąskę.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej