Ma obsesję na punkcie jedzenia ziemniaków i sera. Gdy zbliża się do warzyw, dzieje się z nią coś strasznego

34-letnia Kelly, bohaterka jednego z odcinków popularnej produkcji "Freaky Eaters", walczyła z uzależnieniem od sera i ziemniaków. To połączenie stanowiło główny i jedyny element jej codziennej diety. Przez 30 lat kobieta nie zjadła niczego innego. Szkodliwe nawyki żywieniowe doprowadziły ją do obsesji.

Ma obsesję na punkcie jedzenia ziemniaków i seraMa obsesję na punkcie jedzenia ziemniaków i sera
Źródło zdjęć: © Facebook | TLC UK

"Freaky Eaters" to amerykański dokumentalny program telewizyjny (emitowany na antenie TLC) oparty na programie BBC o tej samej nazwie. Program opowiadał historie osób uzależnionych od jedzenia lub z zaburzeniami odżywania. Na przestrzeni niecałych 12 miesięcy wyemitowano dwa sezonu programu. W 8. odcinku drugiej serii bohaterką odcinka była 34-letnia Kelly. Kobieta kompulsywnie objadała się ziemniakami z serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Zrób nasze jabłuszka, a nie pożałujesz

Kobieta była uzależniona od sera z frytkami. Przez 30 lat nie jadła nic innego

Problem 34-latki był na tyle poważny, że zapach czy widok innych produktów spożywczych wywoływały u niej odruchy wymiotne. Kelly zgłosiła do programu, gdyż zaczęła szukać ratunku. Zmusiły ją do tego kłębiące się problemy zdrowotne wywołane niezdrową dietą.

Jak wynika z informacji przedstawionych przez 34-latkę, na śniadanie, obiad i kolację jadła wyłącznie ziemniaki z serem. W jej codziennym menu nie było miejsca na inne produkty spożywcze. Taki stan rzeczy trwał blisko 30 lat. Kelly przyznała przed kamerami, że jej jadłospis nie uległ zmianie, od kiedy skończyła cztery lata.

Kelly dziennie zjadała ok. 8 tysięcy kalorii oraz niespełna 180 g tłuszczu. Zazwyczaj spożywała posiłki w samotności, nie chciała, by ludzie widzieli, ile potrafi zjeść. Jej mąż Patrick również nie siadał z kobietą przy stole do wspólnego posiłku. To przez awersję Kelly do większości produktów - wstręt był tak duży, że kobieta nie była w stanie przebywać tam, gdzie jej mąż gotował czy jadł cokolwiek innego niż ziemniaki i ser.

Plus 70 kilogramów, fatalny stan zdrowia. Obsesja na punkcie ziemniaków z serem doprowadziła ją do rozpaczy

Zwłaszcza warzywa wywoływały u Kelly wiele negatywnych emocji. W programie widzimy, jak łzy spływają jej po policzkach, kiedy próbuje zjeść mały kawałek brukselki. Sam zapach zaczął wywoływać u niej odruch wymiotny. Przez tak szkodliwe nawyki żywieniowe Kelly przytyła blisko 70 kilogramów na przestrzeni dekady. Uzależnienie od ziemniaków i żółtego sera odbiło się negatywnie nie tylko na jej wyglądzie. Kobieta mocno podupadła na zdrowiu.

Dieta Kelly wygląda zupełnie inaczej, kiedy była dzieckiem. Wszystko uległo zmianie, kiedy, jeszcze jako mała dziewczynka, po raz pierwszy skosztowała zapieczonych w serze frytek w barze szybkiej obsługi. Jak wspomina w programie, zakochała się w tym specjale od pierwszego kęsa. W okresie dorastania, kiedy podawano jej szynkę czy jajka, wymiotowała.

Kobieta zgłosiła się do programu, by poradzić sobie z uzależnieniem od sera i ziemniaków i awersją do innych produktów spożywczych. Pod okiem specjalistów zaczęła na nowo poznawać smaki i faktury warzyw, mięsa czy owoców. Psychoterapeuta Mike Dow i specjalistka ds. żywienia J.J. Virgin przeprowadzili 34-latkę przez trudny czas zmian małymi krokami.

Odcinek, w którym gościła Kelly, wyemitowany został w czerwcu 2011 roku.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia