Może zdziałać cuda. Jedz codziennie na śniadanie, a boczki staną się wspomnieniem
Dwa składniki i śniadanie gotowe. Aż ciężko uwierzyć w to, że tak prosta potrawa może być jednocześnie tak bardzo odżywcza. Syci, wspiera organizm i pomaga zrzucić boczki. Jedz za każdym razem, gdy brak czasu nie pozwala ci na zrobienie innego śniadania. A może i nawet wtedy, gdy czasu masz aż nadto?
26.10.2023 | aktual.: 26.10.2023 09:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tak, niewątpliwie jest on bardzo istotny. I chociaż nie oznacza to, że można umniejszać rangę pozostałych pokarmów, to właśnie dzięki śniadaniu rozpoczynamy dzień z impetem, nabieramy energii i — co bardzo ważne w kontekście odchudzania — uzupełniamy niedobory energii na tyle długo, by bez szwanku (i bez podjadania!) dotrwać do kolejnego większego posiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybko, prosto i przyjemnie
Trzeba jednak uczciwie przyznać, że śniadanie wiąże się też z pewnego rodzaju kompromisem. Dzieci do szkoły, pies skamle przy drzwiach, praca uparcie nie chce zaczekać. I przy tym wszystkim mamy jeszcze tworzyć oryginalne i pełne wartości odżywczych posiłki? Co jeszcze? Wyliczać z kalkulatorem kalorie? Wolne żarty.
Nie, tu trzeba znaleźć sposób na to, by śniadanie było jednocześnie szybkie, proste i odżywcze. Nie ma innej możliwości na osiągnięcie tego, jak nie dobranie zdrowych i niewymagających produktów. Dzisiaj chcemy ci przedstawić dwa z nich, które karmią, sycą i wspierają odchudzanie, a przy okazji przyrządzisz z nich posiłek dosłownie w kilka chwil. Proszę państwa, oto one: kefir i siemię lniane.
Dwa produkty, mnóstwo korzyści
Kefir to produkt mleczny o niemal nieskazitelnym wizerunku. Kojarzony jest najczęściej — i słusznie — z potężnym działaniem probiotycznym. Pożyteczne bakterie i drożdże obecne w kefirze zadbają o florę bakteryjną, a mleczny napój wesprze trawienie i układ pokarmowy, a także załagodzi niestrawność i wzdęcia.
Siemię lniane to produkt znacznie mniej popularny od kefiru, ale wcale nie jest od niego gorszy. Przyspiesza perystaltykę jelit, dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, a jego unikalne właściwości sprawiają, że treści pokarmowe wiążą się i wydłużają uczucie sytości.
Jak przyrządzić śniadanie z kefiru i siemienia lnianego?
Skoro wiemy już, że zarówno kefir jak i siemię lniane pozytywnie wpływają na proces odchudzania, zastanówmy się, jak stworzyć z nich proste i smaczne śniadanie. Nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy wlać około 250 ml kefiru do miseczki i wsypać do niego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego.
Reszta to już twoja własna inwencja twórcza — w końcu ma być nie tylko zdrowo, ale również smacznie. Owoce? Orzechy? Kakao? A może jeszcze coś innego? Daj nam znać, jaki masz pomysł na urozmaicenie tego śniadania!