Sezon trwa w najlepsze. Co naprawdę dzieje się z organizmem, gdy jesz orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są cennym źródłem składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warto je jeść regularnie, ale czy wiecie, jak najlepiej je przygotować?

Dlaczego warto moczyć orzechy włoskie?Dlaczego warto moczyć orzechy włoskie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Orzechy włoskie, te pyszne i pełne zdrowych składników przekąski, są na topie w okresie, kiedy dojrzewają na drzewach. Ale czy wiesz, że istnieje sposób, aby jeszcze bardziej wzmocnić ich wartość odżywczą? Tak, niektórzy przed spożyciem orzechów włoskich decydują się na moczenie ich w wodzie. Dlaczego to robią i jakie korzyści niesie ze sobą ta praktyka?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Moczenie orzechów włoskich

Wiele osób przed zjedzeniem orzechów włoskich moczy je w wodzie. To prosty sposób na zwiększenie przyswajalności cennych składników odżywczych, które się w nich znajdują. Jak to działa? W orzechach włoskich znajduje się kwas fitynowy. Wiąże się on z minerałami, takimi jak wapń, żelazo, magnezcynk, utrudniając ich przyswajanie przez organizm.

Moczenie orzechów włoskich w wodzie pomaga zneutralizować kwas fitynowy. Dzięki temu do naszego organizmu wchłania się znacznie więcej wartościowych substancji.

Jak prawidłowo moczyć orzechy włoskie?

Aby prawidłowo namoczyć orzechy włoskie, należy wsypać je do miski i zalać zimną wodą. Ilość wody powinna być taka, aby orzechy były całkowicie zakryte.

Orzechy włoskie należy moczyć przez 8-12 godzin. Po tym czasie należy je dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są doskonałym źródłem białka, tłuszczów nienasyconych, witamin i minerałów. Zawierają między innymi:

  • witaminy: B1, B2, B3, B6, E, K,
  • minerały: potas, magnez, cynk, selen, wapń,
  • przeciwutleniacze.

Właściwości zdrowotne orzechów włoskich:

  • wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżając poziom cholesterolu LDL i podnosząc poziom cholesterolu HDL,
  • chronią przed chorobami serca i udarem mózgu,
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi,
  • wspierają pracę układu nerwowego,
  • poprawiają pamięć i koncentrację,
  • chronią przed nowotworami,
  • poprawiają stan skóry.

Warto zatem zastanowić się nad moczeniem orzechów włoskich, zwłaszcza jeśli zależy ci na maksymalnym wykorzystaniu ich potencjału zdrowotnego. To prosta praktyka, która może przynieść wymierne korzyści dla twojego organizmu. Niech orzechy włoskie staną się jeszcze zdrowszym elementem twojej diety!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem