Teściowa zawsze wysypuje orzechy na blachę i wstawia do piekarnika. Odkąd poznałam powód, robię to samo

Wiemy, że orzechy włoskie są bardzo pożywne i warto je włączyć do diety. Są świetnym składnikiem do najróżniejszych deserów, ciast, a nawet sałatek. Możemy je dodać również do dań wytrawnych. Czy wiemy jednak, jak je odpowiednio przechowywać i jak przygotować? Moja teściowa sprzedała mi bardzo ciekawy patent.

Orzechy włoskieOrzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MARTIN TRNKA
Paulina Hermann

Orzechy włoskie cenimy przede wszystkim za ich właściwości oraz niepowtarzalny smak. To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie, więc nic dziwnego, że tak często po nie sięgamy. Zawierają między innymi kwasy omega-3 oraz błonnik, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu (a szczególnie układu pokarmowego i krwionośnego). Ponadto poprawiają pamięć i koncentrację oraz inne funkcje mózgu, dlatego też warto się nimi zajadać podczas nauki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsna babka z serowym farszem. Kiedy serwuje ją na obiad, wszyscy są pod wrażeniem

Nie ulega wątpliwości, że są świetnymi dodatkami do ciast i deserów, a także dań wytrawnych. Jednak jaki cel suszenia ich w piekarniku? Jak to zrobić? Teściowa wyjaśniła mi całą sprawę i od tej pory robię to samo.

Orzechy włoskie w piekarniku

Zanim zaczniemy zachwycać się ich smakiem, dobrze jest przechowywać je w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zachowają idealny aromat i będą smakowały wyjątkowo. Najlepiej więc przechowywać je w materiałowym woreczku lub kartonie. Ważne jest to, by orzechy włoskie miały dostęp do powietrza. Warto też włożyć do nich listki laurowe, które odstraszają mole.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie © Pixnio | https://pixnio.com

Wpierw musimy zrobić jeszcze jedną rzecz - wysuszyć orzechy. Najlepiej zrobić to w piekarniku. Na początku wykładamy je na blaszkę i umieszczamy w urządzeniu, następnie ustawiamy temperaturę - powinna wynosić 60 stopni Celsjusza. Włączamy termoobieg i lekko uchylamy drzwiczki. Dzięki temu szybko pozbędziemy się wilgoci, a przekąska zachowa swoje najlepsze właściwości i szybko się nie zepsuje. Cały proces musimy kontrolować, by orzechy włoskie się nie upiekły ani nie ugotowały.

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój