WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Teściowa zawsze wysypuje orzechy na blachę i wstawia do piekarnika. Odkąd poznałam powód, robię to samo

Wiemy, że orzechy włoskie są bardzo pożywne i warto je włączyć do diety. Są świetnym składnikiem do najróżniejszych deserów, ciast, a nawet sałatek. Możemy je dodać również do dań wytrawnych. Czy wiemy jednak, jak je odpowiednio przechowywać i jak przygotować? Moja teściowa sprzedała mi bardzo ciekawy patent.

Orzechy włoskieOrzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MARTIN TRNKA
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Orzechy włoskie cenimy przede wszystkim za ich właściwości oraz niepowtarzalny smak. To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie, więc nic dziwnego, że tak często po nie sięgamy. Zawierają między innymi kwasy omega-3 oraz błonnik, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu (a szczególnie układu pokarmowego i krwionośnego). Ponadto poprawiają pamięć i koncentrację oraz inne funkcje mózgu, dlatego też warto się nimi zajadać podczas nauki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Nie ulega wątpliwości, że są świetnymi dodatkami do ciast i deserów, a także dań wytrawnych. Jednak jaki cel suszenia ich w piekarniku? Jak to zrobić? Teściowa wyjaśniła mi całą sprawę i od tej pory robię to samo.

Orzechy włoskie w piekarniku

Zanim zaczniemy zachwycać się ich smakiem, dobrze jest przechowywać je w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zachowają idealny aromat i będą smakowały wyjątkowo. Najlepiej więc przechowywać je w materiałowym woreczku lub kartonie. Ważne jest to, by orzechy włoskie miały dostęp do powietrza. Warto też włożyć do nich listki laurowe, które odstraszają mole.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie © Pixnio | https://pixnio.com

Wpierw musimy zrobić jeszcze jedną rzecz - wysuszyć orzechy. Najlepiej zrobić to w piekarniku. Na początku wykładamy je na blaszkę i umieszczamy w urządzeniu, następnie ustawiamy temperaturę - powinna wynosić 60 stopni Celsjusza. Włączamy termoobieg i lekko uchylamy drzwiczki. Dzięki temu szybko pozbędziemy się wilgoci, a przekąska zachowa swoje najlepsze właściwości i szybko się nie zepsuje. Cały proces musimy kontrolować, by orzechy włoskie się nie upiekły ani nie ugotowały.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze