PoradyTeściowa zawsze wysypuje orzechy na blachę i wstawia do piekarnika. Odkąd poznałam powód, robię to samo

Teściowa zawsze wysypuje orzechy na blachę i wstawia do piekarnika. Odkąd poznałam powód, robię to samo

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MARTIN TRNKA

02.10.2023 08:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiemy, że orzechy włoskie są bardzo pożywne i warto je włączyć do diety. Są świetnym składnikiem do najróżniejszych deserów, ciast, a nawet sałatek. Możemy je dodać również do dań wytrawnych. Czy wiemy jednak, jak je odpowiednio przechowywać i jak przygotować? Moja teściowa sprzedała mi bardzo ciekawy patent.

Orzechy włoskie cenimy przede wszystkim za ich właściwości oraz niepowtarzalny smak. To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie, więc nic dziwnego, że tak często po nie sięgamy. Zawierają między innymi kwasy omega-3 oraz błonnik, które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu (a szczególnie układu pokarmowego i krwionośnego). Ponadto poprawiają pamięć i koncentrację oraz inne funkcje mózgu, dlatego też warto się nimi zajadać podczas nauki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie ulega wątpliwości, że są świetnymi dodatkami do ciast i deserów, a także dań wytrawnych. Jednak jaki cel suszenia ich w piekarniku? Jak to zrobić? Teściowa wyjaśniła mi całą sprawę i od tej pory robię to samo.

Orzechy włoskie w piekarniku

Zanim zaczniemy zachwycać się ich smakiem, dobrze jest przechowywać je w odpowiednich warunkach. Dzięki temu zachowają idealny aromat i będą smakowały wyjątkowo. Najlepiej więc przechowywać je w materiałowym woreczku lub kartonie. Ważne jest to, by orzechy włoskie miały dostęp do powietrza. Warto też włożyć do nich listki laurowe, które odstraszają mole.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie© Pixnio | https://pixnio.com

Wpierw musimy zrobić jeszcze jedną rzecz - wysuszyć orzechy. Najlepiej zrobić to w piekarniku. Na początku wykładamy je na blaszkę i umieszczamy w urządzeniu, następnie ustawiamy temperaturę - powinna wynosić 60 stopni Celsjusza. Włączamy termoobieg i lekko uchylamy drzwiczki. Dzięki temu szybko pozbędziemy się wilgoci, a przekąska zachowa swoje najlepsze właściwości i szybko się nie zepsuje. Cały proces musimy kontrolować, by orzechy włoskie się nie upiekły ani nie ugotowały.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także